Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Flirt s Maďarmi sa nevypláca. Pokoria Angličanov opäť?

Chvála zo všetkých strán. Ako chlapec počúval reči o zlatej maďarskej generácii. Tej, ktorá v päťdesiatych rokoch hrala najkrajší futbal na svete.

13.06.2022 16:25
Maďarsko - Nemecko Foto: ,
Radosť maďarských futbalistov.
debata (2)

Partia okolo jedného z najlepších hráčov histórie Ferenca Puskása a legendárneho trénera Gusztáva Sebesa by bola na terajšieho kapitána Ádáma Szálaia a jeho spoluhráčov pyšná. Trápi jedného giganta za druhým.

Dnes môže výrazne „pomôcť“ Anglicku k zostupu do B-divízie Ligy národov. Stačí, ak Maďari – podobne ako v Budapešti (1:0) – súpera zdolajú na jeho pôde.

„Sme fantastická partia. Držíme spolu, bojujeme a hráme pekný futbal. Užívam si to,“ priznal Szálai po prvom maďarskom triumfe nad Anglickom od roku 1962.

Maďari sa už v roku 2015 odhodlali k odvážnemu kroku. Po dlhých a slávnych rokoch, po ktorých však prišiel pád až do ôsmej desiatky rebríčka FIFA, oslovili zahraničného kouča. Bernd Storck dostal mužstvo na majstrovstvá Európy 2016. Maďari vypadli v osemfinále.

Marek Rodák Čítajte viac Zažije nepríjemné déjà vu? Fulham už má hviezdnu náhradu za Rodáka

O dva roky neskôr prišiel k mužstvu Belgičan Georges Leekens. Po štyroch prepadákoch – prehrách s Kazachstanom, so Škótskom, s Austráliou a remízou s Bieloruskom – si pobalil kufre. A maďarská verejnosť žiadala, aby zväz ukončil experimenty so zahraničnými trénermi.

Ako to dopadlo? Kompetentní si vybrali Taliana Marca Rossiho.

„Viem, ako veľmi Maďari vzhliadajú k národnému tímu. Chcem im vrátiť radosť a vášeň. Budeme bojovať o to, aby sme sa dostali medzi elitu a neboli v nej do počtu,“ sľúbil Rossi.

Nezostalo len pri frázach. Maďari sa prebojovali na Euro 2020 a v skupine smrti sa nestratili. V konkurencii Francúzska, Nemecka a Portugalska získali dva body. Navyše, dostali sa aj do exkluzívnej spoločnosti v Lige národov. V A-divízii trápia ďalšie veľké mená.

Najdrahší adepti na lukratívny letný prestup Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
1. Romelu Lukaku, Belgicko - Chelsea FC...

„Každý, kto nastúpi proti Maďarom, trpí. Je to nepríjemný súper, skvele organizovaný a nebezpečný smerom dopredu. Robili nám problémy,“ priznal kapitán Nemecka Manuel Neuer po remíze 1:1.

V tretej skupine majú Rossiho zverenci štyri body a vyhrievajú sa na druhej priečke – za Talianmi a pred Nemcami a Angličanmi. Ak by Maďari uspeli opäť, urobili by veľký krok k udržaniu sa v A-divízii.

„Síce nepatria medzi šesť-sedem najlepších európskych reprezentácií, ale sú vynikajúci. Tvrdí, rýchli a nebojácni. Verím, že nám domáce prostredie pomôže,“ zaželal si kouč Anglicka Gareth Southgate.

Po stretnutí si jeho mužstvo od domácich médií vyslúžilo poriadnu kritiku. A Maďari zasa chválu.

„Angličania flirtovali s Maďarmi a prišli problémy,“ napísal The Observer.

„Jedno mužstvo hralo ako veľké a druhé pripomínalo húževnatého súpera. Tak to aj bolo, len opačne, ako sme čakali,“ pridal sa The Sunday Times.

Standings provided by SofaScore LiveScore

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Liga národov #Marco Rossi #Ádam Szálai