Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čakali 60 rokov, Budapešť bude hore nohami. Maďari zdolali Anglicko!

Futbalisti Maďarska prekvapivo zdolali v sobotnom zápase Ligy národov Anglicko 1:0. O jediný gól domácich sa postaral v 64. minúte Dominik Szoboszlai, ktorý premenil jedenástku po faule na Zsolta Nagya. Maďari triumfovali vo vzájomnom zápase s týmto súperom prvýkrát od roku 1962.

04.06.2022 20:06 , aktualizované: 23:00
Trent Alexander-Arnold Foto:
Angličan Trent Alexander-Arnold počas zápasu v Budapešti.
debata (8)

Domáci tvorili hru a boli pri lopte od začiatku stretnutia. Szoboszlai sa dostal do veľkej gólovej príležitosti už v 12. minúte, keď poslal za chrbát Jordana Pickforda dlhý pas od Loica Nega, no loptu vykopol takmer z bránkovej čiary Conor Coady.

Jedenástkový verdikt prišiel nečakane, keďže Reece James odohral center do šestnátky a Nagya zasiahol rukou do tváre až potom. Szoboszlai skóroval, aj keď si Pickford vybral správnu stranu, proti strele tesne k ľavej žrdi nemal šancu. Zvyšok zápasu mali navrch hostia, vyrovnať sa im však nepodarilo.

Zápas poznačili ešte pred jeho výkopom domáci fanúšikovia, keď vypískali anglických hráčov, ktorí si kľakli na jedno koleno na vyjadrenie nesúhlasu s rasizmom. Maďarský futbalový zväz (MLSZ) pritom už čelí trestom od Európskej futbalovej únie (UEFA) a Medzinárodnej futbalovej únie (FIFA) za správanie priaznivcov počas vlaňajších majstrovstiev Európy a kvalifikácie MS v Katare.

Obe organizácie potrestali Maďarsko zákazom divákov na domácich stretnutiach vrátane toho sobotného proti Anglicku, na ktoré MLSZ pustil 30.000 detí v sprievode 3000 dospelých.

Víťazstvo slovenských futbalistov nad Bielorusmi Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Kapitán Slovákov Milan Škriniar v debate s...

V dueli medzi Talianskom a Nemeckom mali spočiatku navrch hostia, ktorí si dokázali vytvárať viac šancí a mali taktiež vyššie držanie lopty. Do veľkých šancí prekonať Gianluigiho Donnarummu sa dostali Serge Gnabry či Thomas Müller. Po prestávke však začali byť aktívnejší aj Taliani a v 70. minúte sa točený center od striedajúceho Wilfrieda Gnonta dostal k Lorenzovi Pellegrinimu, ktorý otvoril skóre.

Nemci však nečakali s odpoveďou dlho, keď sa v chaose pred bránkou presadil Joshua Kimmich a vyrovnal na konečných 1:1. Nemci nezdolali Taliansko prvýkrát od roku 2012.

Liga národov

3. skupina A-divízie:

Maďarsko – Anglicko 1:0 (0:0)
Gól: 66. Szoboszlai (z 11 m)

Taliansko – Nemecko 1:1 (0:0)
Góly: 70. Pellegrini – 73. Kimmich

1. skupina B-divízie:

Arménsko – Írsko 1:0 (0:0)
Gól: 74. Spercjan

3. skupina B-divízie:

Fínsko – Bosna a Hercegovina 1:1 (1:0)
Gól: 45.+1 Pukki (z 11 m) – 90.+3 Prevljak

Čierna Hora – Rumunsko 2:0 (0:0)
Góly: 66. Mugosa, 87. Vukčevič

1. skupina C-divízie:

Turecko – Faerské ostrovy 4:0 (1:0)
Góly: 37. Ünder, 47. Dervisoglu, 82. Dursun, 85. Demiral

Litva – Luxembursko 0:2 (0:1)
Góly: 44. a 78. Sinani

8 debata chyba
Viac na túto tému: #maďarskí futbalisti #anglickí futbalisti