Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Klopp napodobnil Fergusona a naďalej sníva o quadruple

Jürgen Klopp je iba druhý tréner v histórii, ktorý s jedným anglickým klubom dokázal vyhrať štyri veľké futbalové trofeje.

14.05.2022 20:49 , aktualizované: 15.05.2022 10:51
Liverpool, FA Cup Foto: ,
Futbalisti Liverpoolu oslavujú triumf v FA Cupe.
debata

K Lige majstrov, Premier League a Ligovému poháru pridal s FC Liverpool aj triumf v Pohári FA a napodobnil tak Alexa Fergusona, ktorému sa rovnaký „kúsok“ podaril v Manchestri United.

Po sobotňajšej dráme vo Wembley a triumfe 6:5 v rozstrele z bieleho bodu nad Chelsea nemecký kormidelník vyzval svojich zverencov, aby v sezónnom finiši ešte zabojovali o zisk quadruple.

Vyhrať štyri najvýznamnejšie súťaže v jednej sezóne sa doteraz ešte žiadnemu anglickému klubu nepodarilo. Liverpool má polovicu úlohy splnenú (Ligový pohár, FA Cup), v Paríži sa 28. mája stretne s Realom Madrid vo finále Ligy majstrov a stále živí aj teoretickú šancu na triumf v Premier League.

de bruyne Čítajte aj Štvorgólový hrdina. De Bruyne žiaril a City siahajú na titul

Dva kolá pred koncom zaostáva za lídrom Manchestrom City o tri body.

„Quadruple. Je skvelé, že o ňom vôbec môžeme hovoriť. Je to šialené. Bude to však neuveriteľne ťažké,“ vyhlásil Klopp, ktorého zverenci sa v utorok predstavia v lige v Southamptone. Na City čakal už v nedeľu súboj na pôde West Hamu.

Vo Wembley sa v sobotu zopakoval scenár februárového finále Ligového pohára, v ktorom sa medzi rovnakými súpermi na rovnakom mieste takisto zrodil výsledok 0:0 a v ktorom sa napokon Liverpool radoval po jedenástich sériách rozstrelu.

Najlepšie platení futbalisti sveta Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. David de Gea (Manchester United): 23 406...

Tentoraz sa nečakaným hrdinom drámy z bieleho stal grécky obranca Konstantinos Tsimikas, ktorý rozhodol premeneným pokusom na 6:5 a strelil svoj vôbec prvý gól v drese Liverpoolu. Za Chelsea predtým zaváhali Cesar Azpilicueta a Mason Mount, v drese LFC iba Sadio Mane.

Daňou za víťazstvo boli zranenia dvoch opôr Liverpoolu – v prvom polčase striedal pre zranenie Mohamed Salah, do predĺženia už nezasiahol obranca Virgil van Dijk. Klopp si nemyslí, že zo zostavy vypadnú dlhodobo, ale ich štart v dueli so Southamptonom je neistý.

„Neviem, či budú v utorok k dispozícii. Vôbec teraz neviem, s kým môžem počítať, určite budeme musieť urobiť niekoľko zmien,“ tvrdí Klopp, ktorý do Liverpoolu priniesol prvý Pohár FA od roku 2006.

Jürgen Klopp dvíha nad hlavu víťaznú trofej po... Foto: SITA/AP, Ian Walton
Jürgen Klopp Jürgen Klopp dvíha nad hlavu víťaznú trofej po triumfe v FA Cupe.

"Táto trofej patrí celému klubu, je to pre nás obrovský úspech. Podľa výkonu ste videli, čo táto trofej pre hráčov znamená.

Bol to už zápas číslo 60 v náročnej sezóne a ukázať v tejto fáze takýto futbal je absolútne neuveriteľné. Chelsea si rovnako zaslúžila trofej, ale vyhrať môže iba jeden. Penalty sú lotéria a my sme to zvládli."

Chelsea je prvý tím v histórii, ktorý prehral tri za sebou idúce finále Pohára FA. V roku 2019 podľahla v súboji o trofej Arsenalu 1:2, vlani Leicesteru 0:1.

Marek Hamšík Čítajte aj Hamšík je veľký patriot. Pozrite, ako sa vyparádil na oslavu v Trabzone

"Samozrejme, že sme smutní a sklamaní, ale zároveň som na chlapcov hrdý. Ukázali sme, že s nimi môžeme hrať vyrovnanú partiu, ale rozdiel je v tom, že Liverpool dokáže takéto výkony opakovať častejšie a my sa o to iba snažíme.

To je hlavný rozdiel a sankcie voči nášmu klubu to neuľahčili. Ale sezóna sa ešte neskončila, ešte máme pred sebou cieľ skončiť tretí v lige," uviedol kouč „The Blues“ Thomas Tuchel.

Jeho zverenci nezískajú v sezóne žiadnu domácu trofej, uspeli však v európskom Superpohári i na MS klubov.

Najdrahší futbalisti, ktorí prišli o MS 2022 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
1. Erling Haaland (Nórsko/Borussia Dortmund) -...

Iba druhýkrát v dejinách Pohára FA sa stalo, že finálový duel sa skončil aj po predĺžení bez gólov.

Doteraz jediným bol súboj Arsenalu s Manchestrom United v roku 2005 v Cardiffe, v ktorom napokon uspel v rozstrele Arsenal. Ten je so 14 titulmi najúspešnejší klub v najcennejšom domácom pohári, nasleduje Manchester United (12), Liverpool, Chelsea a Tottenham majú po 8 víťazstiev v FA Cupe.

Pohár FA – finále:

Wembley
FC Chelsea – FC Liverpool 0:0 pp, 5:6 v jedenástkovom rozstrele

debata chyba
Viac na túto tému: #FC Liverpool #Jürgen Klopp #FA Cup #Chelsea FC