Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trnava využila chybu brankára Slovana a ovládla pohár

Futbalisti Spartaka Trnava sa stali víťazmi Slovenského pohára 2021/22.

08.05.2022 20:12
FUTBAL-SC: Bratislava - Trnava Foto: ,
Vladimír Weiss a Jakub Grič v súboji o loptu.
debata (11)

V nedeľňajšom finále Slovnaft Cupu na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave zdolali ŠK Slovan Bratislava 2:1 po predĺžení. Získali tretiu pohárovú trofej v ére samostatnosti po rokoch 1998 a 2019.

Slovan sa ujal vedenia krátko po zmene strán zásluhou Alena Mustafiča, Spartak však vzápätí vyrovnal po vlastnom góle Vernona de Marca.

O výsledku rozhodol v 114. minúte striedajúci Dyjan Azevedo, ktorý skóroval po hrúbke bratislavského brankára Adriána Chovana.

ŠK Slovan Bratislava – FC Spartak Trnava 1:2 pp (1:1, 0:0)
Góly: 50. Mustafič – 52. De Marco (vlastný), 114. Azevedo. ŽK: Mustafič, Barseghjan, Kankava, Šaponjič, Abena – Škrtel, Savvidis, Bukata, Tumma, Takáč, Grič, Čurma. Rozhodovali: Ziemba – Vorel, E. Weiss, 10 411 divákov
Slovan: Chovan – Hrnčár, Kašia, Abena, De Marco – Kankava, Rabiu – Čavrič (10. Barseghjan), Mustafič (112. Holman), V. Weiss ml. (76. Green) – Šaponjič (112. Zmrhal)
Trnava: Takáč – Bukata (90.+1 Koštrna), Čurma, Škrtel, Tumma, Mikovič (70. Kozak) – Grič, Savvidis (106. Azevedo), Procházka (119. Kóša), Yusuf (106. Iván) – Ristovski

Slovan bojoval vo finále pohára proti Trnave Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Choreo fanúšikov Slovana pred finále proti Trnave.

Obaja rivali vstúpili do derby oduševnene, no úvodu stretnutia chýbali gólové príležitosti. Spartak nevyužil priamy kop, ktorý mal k dispozícii po faule Weissa v blízkosti šestnástky.

Na opačnom konci sa do pokutového územia prebil Čavrič, v sklze však veľmi nešťastne spadol a z ihriska ho museli odniesť na nosidlách a so zafixovaným krkom. Už v 10. minúte musel Slovan striedať, Čavriča nahradil Barseghjan.

Prvú strelu do priestoru troch žrdí vyslal De Marco po odrazenej lopte, s nedôrazným zakončením nemal Takáč ťažkosti. Strelecky najproduktívnejší tím fortunaligovej sezóny si meral sily s najpevnejšou defenzívou a podľa toho aj vyzeral obraz hry. Slovan sa snažil byť aktívnejší a tvoriť, ale narážal na prehustenú a konsolidovanú trnavskú obranu.

Po polhodine hry sa pri rozohrávke nechal odzbrojiť Abena, Yusuf získal loptu a mieril na Chovana, no dostal sa z uhla. Väčšie problémy narobil brankárovi Grič krížnou strelou, za ktorou sa Chovan musel riadne natiahnuť.

FUTBAL-SC: Bratislava - Trnava choreo fans Čítajte viac Zranený Weiss, polícia v akcii. Priblížte si finálovú atmosféru

Pred prestávkou nedotiahli „belasí“ kombinačnú akciu vo finálnej fáze, center preletel cez šestnástku bez adresáta. V nadstavenom čase prvého polčasu si Grič nechal ujsť ďalšiu možnosť, keď v otvorenom priestore nespracoval loptu.

Kým v úvodnom dejstve sa márne čakalo na otvorenie skóre, na začiatku druhého polčasu padli veľmi rýchlo hneď dva góly. V 50. minúte operoval na hranici pokutového územia Weiss, jeho strelu zblokoval Ristovski, ale len k Mustafičovi, ktorý volejom umiestnil loptu k žrdi. Prešli slabé dve minúty a „andeli“ odpovedali.

Mikovič na dva razy odcentroval z ľavého krídla, Bukata si nabehol a jeho hlavička skončila s prispením dotyku De Marca v sieti. Blesková pasáž pomohla obnoviť náboj duelu a najmä Bratislavčania sa chceli opäť dostať do vedenia.

Na oboch stranách však pribúdali aj fauly a žlté karty. Spartak sa nenechal „zblázniť“, vrátil sa k vyčkávacej taktike a pozorne bránil.

V 76. minúte Slovan druhýkrát v zápase nútene striedal, Weiss mal kŕče a vymenil ho Green. Po krátkej pauze, ktorú spôsobil dym zo svetlíc na tribúnach, sa základný čas dohral bez rozhodujúceho zásahu.

Policajné manévre pred finále Slovan - Trnava Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia Trnavy v Bratislave.

Pokračovalo sa v predĺžení a po tlaku Slovana sa do protiútoku vyrútil Spartak, Ristovski však spomalil a následná prihrávka popred bránku nenašla adresáta. Chovan vyrazil strelu Yusufa z ostrého uhla.

Z rohového kopu rozohrali Bratislavčania signál nakrátko, Rabiu poslal oblúčik do šestnástky, Kašia predĺžil loptu a Green v sľubnej pozícii hlavičkoval mimo. V druhej časti predĺženia zakombinovali čerství Holman so Zmrhalom, so strelou druhého menovaného si poradil Takáč.

Jeho náprotivok Chovan potom spravil osudnú chybu, keď mu vypadla nie príliš prudká strela Ivána, a striedajúcim trnavským hrdinom sa stal Azevedo, ktorý hlavičkou dorazil loptu do bránky. Na konci Holman prestrelil v poslednej šanci Slovana na vyrovnanie.

Michal Gašparík, tréner Trnavy:
„Určite to bol najdôležitejší a asi aj najťažší zápas v mojej trénerskej kariére. Hrali sme na Slovane, s mužstvom, ktoré je najlepšie v lige. Musíte eliminovať kvalitu, ktorá tam bola, pracovali sme na tom štrnásť dní. Mali sme tu zápas aj pred týždňom, ale hrali sme ešte v našom rozostavení 4–3–3. Dlho sme sa venovali systému, aby sme niečo zmenili. Aj pre chalanov to bol ťažký zápas, klobúk dole, že to zvládli. Akceptovali to a nakoniec nám to vyšlo. Veľa vecí sme zmenili, podriadili sme tomu všetko. Sledovali sme veľa videa a všetko nám to klaplo.“

Vladimír Weiss st., tréner Slovana:
„V prvom rade musím pogratulovať Trnave k víťazstvu. Keď dá súper o gól viac, musíme skloniť hlavy a rešpektovať to. Vyhralo mužstvo, ktoré bolo bojovné a dobre takticky pripravené. Prišli brániť a vyšlo im to, na čo hrali, že budú mať kontru alebo pološancu. Vyšlo im to dvakrát, aj keď po našich hrubých chybách. Futbal je o chybách, my sme spravili dve a Trnava nás potrestala. Vedel som, že nebude veľa šancí, žiaľ, nemali sme vpredu toľko kvality, ako keď boli viacerí hráči pred zraneniami. Mohol som to eventuálne riešiť ináč, ale veril som, že Trnavu zdoláme. Myslím si, že máme lepšie mužstvo, ale pohár sa hrá na góly.“

Martin Škrtel, kapitán Trnavy:
„Na konci sezóny v mojom veku to bolo to posledné, čo som potreboval, pretože to bolo nesmierne ťažké. Hrali sme proti výbornému súperovi a to víťazstvo si nesmierne ceníme. Myslím si, že takto je to spravodlivé, Slovan vyhral ligu, my sme vyhrali pohár. Za tú sezónu a hlavne za tú prvú polovicu sme si nejakú trofej zaslúžili.“

Dyjan Azevedo, autor víťazného gólu Trnavy:
„Videl som, že Alex Iván sa chystá vystreliť, tak som len bežal dopredu na prípadnú dorážku. Lopta sa ku mne odrazila a doklepol som ju do bránky. Celé sa to zbehlo veľmi rýchlo.“

Pozrite si v našich videách atmosféru pred zápasom:

Video
Fanúšikovia Trnavy zoči-voči polícii.
Video
Čakanie policajtov a usporiadateľov na fanúšikov Trnavy.
Video
Na fanúšikov Trnavy dohliadajú aj špecializované jednotky.
11 debata chyba