Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbal zvažuje revolučnú novinku. Bude polčas trvať už len 30 minút?

Bývalý špičkový anglický rozhodca Mark Clattenburg vyjadril presvedčenie, že by sa mal vo futbale zaviesť čistý čas podobný tomu v hokeji, či v basketbale.

06.05.2022 12:02
Mark Clattenburg. Foto:
Mark Clattenburg.
debata (7)

Clattenburg patril medzi rozhodcovskú elitu. V roku 2016 pískal finále Ligy majstrov aj majstrovstiev Európy. Vo svojom pravidelnom stĺpčeku pre Daily Mail otvoril kontroverznú tému.

Reagoval v ňom na odvetné semifinále Ligy majstrov medzi Realom Madrid a Manchestrom City. V druhom predĺžení hráči „bieleho baletu“ očividne naťahovali čas. A rozhodca Daniele Orsato dokonca odpískal koniec 10 sekúnd pred koncom avizovaného trojminútového nadstaveného času.

Anglicko šport futbal EL 1/2 odvety Glasgow Lipsko Čítajte viac Finálové dvojice európskych pohárov sú známe. Nemecké tímy sa nestretnú

„Na toto všetko existuje riešenie a tým sú 60-minútové zápasy so zastavovaním času. Je to nápad, ktorý momentálne skúmajú Pierluigi Collina, FIFA aj IFAB,“ napísal Clattenburg.

Collina je v súčasnosti predsedom komisie rozhodcov FIFA a IFAB je Rada Medzinárodnej futbalovej asociácie, ktorá už od roku 1886 určuje pravidlá futbalu.

„Funguje to v basketbale a mohlo by aj vo futbale. Čas sa zastaví vtedy, keď lopta skončí za čiarou, keď dôjde k zraneniu alebo keď si rozhodca potrebuje pohovoriť s futbalistom pri udeľovaní kartového trestu,“ uviedol Clattenburg.

Tréner West Ham United David Moyes. Čítajte viac Trénerovi West Hamu rupli nervy. Takmer zostrelil podávača lôpt

Pri čistom hracom čase by sa podľa neho futbal zbavil mnohých kontroverzných situácii. A pridal aj zaujímavé čísla z tejto sezóny anglickej Premier League.

„Priemerný čas, keď bola lopta v hre, bol 55 minút a tri sekundy. Najkratší bol duel West Hamu proti Brentfordu – s loptou sa hralo 41 minút a 33 sekúnd,“ prezradil bývalý arbiter.

Emotívny José Mourinho na ceste do finále Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Reakcia Josého Mourinha v záverečných sekundách...

Na druhej strane, v najdlhšom súboji medzi Manchestrom City a Burnley bola lopta v hre 65 minút a 42 sekúnd. „60-minútové zápasy by zastavili tieto veľké rozdiely a zaručili divákom, že uvidia aspoň hodinu futbalu na trávniku.“

Uvidíme, či sa v blízkej budúcnosti dočkáme len 30-minútových polčasov, ktoré by paradoxne mohli priniesť viac futbalu, ako vidíme dnes.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #pravidlá #zdržiavanie hry