Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Srdcový kolaps vo Švajčiarsku. Futbalového brankára museli oživovať

Pri predzápasovej rozcvičke upadol René Achterberg náhle do bezvedomia. Život mu zachránil fyzioterapeut hostí.

14.04.2022 08:00
Rene Achterberg. Foto:
Rene Achterberg.
debata (35)

Víkendový kolaps 27-ročného náhradného brankára Achterberga natoľko otriasol futbalistami oboch tímov, že súboj 2. ligy medzi SC Zofingen a FC Grenchen bol odložený na 27. apríla.

Zdravotný incident ho postihol ešte pred zápasom pri rozcvičke. Hráči a realizačné tímy sa okamžite ponáhľali k brankárovi, ktorý nehybne ležal na zemi.

Fyzioterapeut hostí Patrick Bernardi si našťastie zachoval chladnú hlavu a po krátkej resuscitácii nadobudol Achterberg vedomie. Následne ho sanitka odviezla do nemocnice, kde doteraz leží.

„Keby som takto skolaboval niekde sám pri behaní v lese, pravdepodobne by som už nežil,“ uviedol pre Blick Achterberg. Ten si spomenul aj na posledné chvíle pred odpadnutím.

Sonny Colbrelli. Čítajte viac Skončí kariéru ako Agüero? Príčina kolapsu hviezdy cyklistiky je známa

„Pred ním sa mi zatočila hlava a omdlel som. Potom si spomínam na hlasy okolo mňa a na to, ako mi niekto priložil defibrilátor na hruď.“

Achtenbergovi povedali, že práve fyzioterapeut Bernardi sa stal tým mužom, ktorý mu zachránil život. „Poďakoval som sa mu. Vďaka jeho rozvážnemu konaniu som dnes v nemocnici.“

Christian Eriksen Čítajte viac Eriksen sa po srdcovom kolapse vracia do repre. So strojčekom

Bernardi sa pre Aargauer Zeitung vyjadril, že počas incidentu zostal veľmi pokojný. „Až neskôr som dlho premýšľal o tom, ako mladý a zdravý človek musel zrazu bojovať so smrťou,“ uviedol Bernardi.

Achterberg nedávno prekonal covid-19, no špekulácie o tom, že práve táto nákaza spustila zástavu srdca sa nepotvrdili. V nemocnici u neho lekári objavili vrodenú srdcovú chybu.

Rád by sa čo najskôr vrátil na futbalové trávniky. Ak mi lekári dajú zelenú, chcem opäť chytať," uviedol Achterberg, ktorý pôsobí v športovom tíme SC Zofingen už od roku 2013.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #arytmia #srdcový kolaps