Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žilinský Kapo sa nehrá na šéfa. Bál sa, že s futbalom skončí

PAOK Solún, Kajrat Almaty, Inter Miláno. Tri tímy, ktoré vyradil žilinský tím v mládežníckej Lige majstrov. Vo všetkých zápasoch nastúpil 19-ročný útočník Adrián Kaprálik, ktorý je tretí rok aj členom seniorského áčka. V lige nastúpil už v 45 zápasoch.

14.02.2022 16:28
Adrián Kaprálik Foto: ,
Adrián Kaprálik z MŠK Žilina.
debata

V mládežníckej Lige majstrov sa iný slovenský tím nedostal doteraz tak ďaleko. Na čo si v súťaži ešte trúfate?

Už sa všetci tešíme na ďalší zápas a verím, že sme nepovedali posledné slovo. Neviem, či postúpime, ale urobíme pre to maximum.

Koho ste si pred žrebom želali za súpera?

V šatni sme sa zhodli, že by sme si chceli zahrať s Realom Madrid alebo Parížom St. Germain.

V seniorskej Lige majstrov dobre poznáme tímy, mená najlepších hráčov… Ako je to v mládežníckej verzii? Máte prehľad o sile súperov?

Nie, také informácie nemáme. Vieme však, že v Portugalsku, v Benfice i Sportingu, majú skvelé akadémie a to isté platí aj o Salzburgu. Z toho sme vychádzali, preto sme nechceli dostať týchto súperov. Kto má kvalitnú akadémiu, má i silný tím.

V juniorskom výbere máte najviac skúseností z mužského futbalu. Cítite to ako výhodu?

Samozrejme, tieto skúsenosti mi veľmi pomáhajú. Plusom sú aj moje štarty v reprezentačných výberoch. Usilujem sa to maximálne využiť a pomôcť ostatným, menej skúseným chalanom.

MŠK vychováva už dlhšie talentovaných futbalistov, mnohí rýchlo odišli do zahraničia. Ktorý príklad by ste chceli nasledovať?

Samozrejme, pre nás je najsilnejší príbeh Milana Škriniara. Všetci by sme ho radi nasledovali. Ale každý z nás je iný, každý má svoju cestu. Mne sú blízki aj Bičachčjan, Fazlagič či Kiwior, ktorí nedávno odišli do zahraničia a bol som s nimi v jednom tíme. Dobre som si rozumel aj s Robom Boženíkom, s ktorým som pôsobil v akadémii.

Akú máte predstavu o svojej futbalovej budúcnosti?

Nemám konkrétne plány, uvidíme, čo mi prinesú najbližšie roky. Len tuším, že zvoliť ideálnu cestu nebude asi ľahké rozhodovanie. Moje obľúbené tímy sú Liverpool a Dortmund, ale z hráčov najviac obdivujem Ronalda a Mbappého, ktorí pôsobia v iných mužstvách.

žilina Čítajte viac Mladíci zo Žiliny spoznali súpera. Nie je to Real Madrid ani Liverpool

Aj tréneri sa zhodujú, že vašou prednosťou je najmä rýchlosť. Dá sa získať tréningom, alebo ju máte v génoch?

Asi viac to druhé. Ľahko natrénujete kondíciu a zlepšíte sa aj v technike, ale s rýchlosťou je to zložitejšie. Hráč musí mať nejaké danosti. Len neviem, ako som k nim prišiel, po kom som ich zdedil. Naša rodina je futbalová, jej mužskí členovia všetci hrávali futbal, ale nik nebol taký rýchly. Všetci boli stopéri. V rodine som určite najrýchlejší… (smiech)

Pochádzate z Dolného Kubína, váš otec je aj futbalový tréner. Chodí na vaše zápasy?

Chodí a nielen on. Naposledy bol na Interi Miláno v hľadisku aj ocinov brat, dedko, väčšina rodiny. Mal som v hľadisku silné fanúšikovské zázemie. Všetci sú aj moji kritici a rád si vypočujem ich názor. Viem, že to myslia vždy úprimne,

K futbalu vás viedol otec. Bol na vás prísny?

Často mi radil a radí mi stále. Zvyčajne som jeho rady bral vážne. Ale už sa občas stane, že si urobím po svojom.

V žilinskej akadémii ste boli od pätnástich rokov. Ale spočiatku vás trápilo zranenie. O čo išlo?

Prekonával som chorobu osgood-schlatter, postihuje často mladých športovcov, spôsobuje bolesť v kolene. Po fyzickej námahe bola vždy väčšia. Trápila ma zopár mesiacov, mal som aj obavy, že budem musieť skončiť s futbalom, niektorí lekári – „odborníci“, mi to predpovedali, najmä z toho som bol zúfalý. Ocino sa potom obrátil na pána doktora Maloviča a on mi pomohol. Za tri mesiace som bol fit.

Z domu ste odišli ešte ako žiak. Ako ste si zvykali v akadémii bez rodičov, rodinného zázemia?

Prvý mesiac bol veľmi ťažký. Ale potom to už bolo len lepšie a lepšie. Zvykol som si, našiel som si kamarátov, niekedy sa mi nechcelo ísť ani domov…

Kamaráti vás prezývajú Kapo. Ste šéfovský typ, alebo sa prezývka odvíja len od priezviska?

(smiech) Nehrám sa na šéfa, je to len skratka odvodená od mena. Či mám sklony byť lídrom, to sa musíte opýtať iných. Ale každého určite poteší, keď ho ostatní v tíme berú, rešpektujú.

mladíci MŠK Žilina Čítajte viac Žilina senzačne odrovnala slávny Inter. Vyzvať môže aj Real

Vraj ste dobrý aj v iných športoch. V ktorom ešte vynikáte, ste v ňom najlepší medzi futbalistami?

To neviem povedať, ale fakt je, že rád lyžujem, obľubujem v podstate všetky kolektívne športy, ale v žiadnom nie som taký dobrý ako vo futbale, ten mi ide najlepšie. Keby som nebol futbalista, asi by som sa dal na atletiku a pokúsil sa využiť moju rýchlosť.

Opäť sa rozbieha liga. Žilina má mladé, ambiciózne mužstvo, ale na jeseň stratila veľa bodov. Prečo sa neudržala na vyšších priečkach?

Neviem povedať, čím to bolo, ale prežili sme na jeseň hluché obdobie, keď sa nám skoro nič nedarilo. To sa s nami stále vlečie.

Nemáte ešte isté ani miesto v prvej šestke…

Verím, že budeme hrať v silnejšej skupine. Máme spočítané, že z troch zápasov nám stačí vybojovať tri body. Nepochybujem, že to zvládneme. Musíme makať a v zápasoch byť efektívni.

Na čele zimoval Slovan. Môže ho ešte niekto ohroziť?

Myslím si, že situácia v prvej šestke sa ešte zdramatizuje. Nebude to také jednoznačné. Aspoň by som si želal, aby súťaž bola ešte zaujímavá a aj my by sme k tomu prispeli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #Adrián Kaprálik