Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tragédia na APN. Pri tlačenici zahynulo najmenej osem ľudí

Futbalový Africký pohár národov už pozná polovicu svojich štvrťfinalistov a sú medzi nimi aj domáci Kamerunčania.

25.01.2022 13:51
Yaoundé Foto: ,
Predzápasový incident v Yaoundé.
debata (1)

Ich prienik medzi okteto najlepších tímov na turnaji však zatienila tragédia.

Pondelkový osemfinálový duel proti Komorským ostrovom totiž chcelo na štadióne sledovať omnoho viac fanúšikov, ako bola povolená kapacita – nastala veľká tlačenica a jej výsledkom je aktuálne osem obetí a niekoľko desiatok zranených osôb, z toho sedem ťažko.

Incident sa stal v hlavnom meste Yaoundé. Predstavitelia nemocnice uviedli, že prijali najmenej 40 zranených ľudí.

Nemocnica však podľa nich nie je schopná postarať sa o všetkých týchto pacientov, keďže zranenia niektorých z nich si vyžadujú špecializovanú zdravotnú starostlivosť a prevoz do iných nemocníc.

Podľa svedkov k tlačenici došlo po tom, ako organizátori na štadióne zatvorili vstupné brány a prestali púšťať ľudí dovnútra. Ako pripomína AP, bezprostredne nebolo známe, či k tlačenici došlo pred zápasom alebo počas neho. Podľa úradov sa zápasu malo zúčastniť zhruba 50 000 fanúšikov.

Kapacita štadióna však bola pre opatrenia súvisiace s koronavírusovou pandémiou obmedzená na maximálne 80-percent.

Africká futbalová konfederácia (CAF), ktorá turnaj organizuje, uviedla, že incident vyšetruje a snaží sa získať viac podrobností o tom, čo sa presne stalo. „Sme v neustálom kontakte s kamerunskou vládou a miestnymi úradmi,“ oznámila.

Mali Tunisko Čítajte viac Mal rozhodca úpal? Kompetentní rozhodli o osude kontroverzného zápasu

Agentúra Reuters pripomína, že pre nízku účasť fanúšikov na novovybudovaných štadiónoch v počiatočnej fáze turnaja sa kamerunské úrady pokúšali zvýšiť návštevnosť bezplatným vstupom či organizovaním ich prepravy.

Ide už o druhú tragédiu v hlavnom meste Kamerunu v rýchlom slede, v nedeľu tam zahynulo 17 osôb pri sérii výbuchov v nočnom klube.

Kamerun bol v pondelok večer v súboji proti Komorom favoritom. Outsider navyše musel hrať v bránke s obrancom Chakerom Alhadhurom, keďže ostrovný tím prišiel o oboch dostupných gólmanov pre pozitívne testy na koronavírus.

Aby toho nebolo málo, už od 7. minúty Komory hrali bez vylúčeného kapitána Nadjima Abdoua, napriek tomu sa až do konca držali statočne.

Zásahmi Karla Toka Ekambiho a Vincenta Aboubakara síce prehrávali 0:2, potom však z priameho kopu skorigoval Youssouf M'Changama a domáci sa až do konca triasli o výsledok.

Okrem Kamerunu sa do štvrťfinále APN prebojovali už aj výbery Tuniska, Burkiny Faso a Gambie, zostávajúce súboje osemfinále sú na programe v utorok a v stredu. Turnaj vyvrcholí finálovým stretnutím v nedeľu 6. februára.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Africký pohár národov #kamerunskí futbalisti