Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Naozaj Messi? Nikto si nezaslúžil Zlatú loptu viac ako poľský gólostroj

Bývalý nemecký futbalový reprezentant Lothar Matthäus je presvedčený, že Zlatú loptu magazínu France Football mal tento rok dostať Robert Lewandowski.

30.11.2021 11:50
Robert Lewandowski Foto:
Robert Lewandowski.
debata (7)

Poľský útočník z Bayernu Mníchov získal v hlasovaní o 23 bodov menej ako už čerstvo sedemnásobný držiteľ trofeje Lionel Messi z Argentíny.

„Skutočne už po tomto hlasovaní ničomu nerozumiem,“ citovala agentúra DPA Matthäusa, ktorý vyhral prestížnu cenu v roku 1990, keď pôsobil v Interi Miláno.

„Messiho veľmi rešpektujem, rovnako, ako ostatných nominovaných hráčov, no nikto si to nezaslúžil viac ako Lewandowski,“ dodal bývalý kapitán majstrov sveta, ktorý získal s Bayernom Mníchov sedem ligových titulov.

Poliak si prevzal cenu pre najlepšieho útočníka, ktorú udeľovali premiérovo. V uplynulej sezóne strelil v bundeslige rekordných 41 gólov a bol favoritom na zisk ocenenia francúzskeho magazínu aj pre rok 2020, no pre pandémiu koronavírusu sa anketa vlani neuskutočnila.

Dal menej gólov

Messi síce tento rok nezbieral trofeje na klubovej úrovni (Barcelonu priviedol len k Španielskemu poháru), no dočkal sa prvej v reprezentač­nom drese.

Celkovo nastúpil na 56 duelov. V nich strelil 41 gólov, na ďalších 17 prihral. V teminológii kanadského bodovania – mal viac ako bod na zápas.

Mimochodom, v rokoch, keď Messi Zlatú loptu nezískal, mal podstatne lepšie štatistiky. V 2014 nazbieral dokopy 80 gólov a asistencií, o dva roky ešte o desať viac. Zakaždým prehral s Ronaldom. Napriek tomu sú aj jeho tohtoročné čísla výnimočné. Také, akých je schopná len extratrieda. Podľa očakávania sa však ozývajú hlasy, ktoré jeho prvenstvo spochybňujú.

Futbaloví hrdinovia 90´: Takto vyzerajú dnes Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Gheorghe Hagi (56) - je bývalý rumunský...

„Vážne? Na zisk Zlatej lopty sa stačí volať Messi,“ zaznelo okrem iného na sociálnych sieťach.

Možno aj preto, že Lewandowski, ktorého mnohí už videli s premiérovou trofejou v rukách, nastrieľal tento rok o dvanásť gólov viac ako Messi. Na poháre to bolo medzi obomi superhviezdami vyrovnané – 2:2. Poliak sa tešil okrem nemeckého titulu aj zo superpohára, ktorý však ani zďaleka nemá taký cveng.

„Neviem, či mám za sebou najlepší rok. Bol však špeciálny. Po ťažkom období, kritike a otázkach, kedy skončím, som sa dočkal titulu s Argentínou,“ vravel na galavečere Messi.

Po jeho zisku ronil na slávnej Maracane radostné slzy. V Paríži sa v pondelok večer usmieval od ucha k uchu.

Lionel Messi Čítajte viac Siedma Zlatá lopta v kariére. Najlepším futbalistom je Messi
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Lewandowski #Lionel Messi