Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vychytal postup Iránok muž? Nahnevaný súper žiada vyšetrenie

Nad iránskou futbalovou reprezentáciou žien sa vznáša tieň škandálu. Súper z Jordánska, ktorý s ňou koncom septembra prehral v kvalifikačnom zápase Ázijského pohára 2022, prišiel s podozrením, že v bránke víťazného tímu stál muž.

17.11.2021 11:06
Zohreh Koudaeiová Foto:
Zohreh Koudaeiová v bránke iránskej reprezentácie.
debata (13)

Brankárka Zohreh Koudaeiová veľkou mierou prispela k historickému postupu Iránu. V rozstrele kryla dve jedenástky (Iránky vyhrali 4:2).

S odstupom niekoľkých dní však Jordánsko požiadalo aj vzhľadom na dôležitosť súťaže Ázijskú futbalovú konfederáciu (AFC), aby začala vyšetrovanie s cieľom určiť pohlavie gólmanky.

Majú sa o to postarať nezávislí lekárski experti.

Nejde pritom len prešetrenie brankárky, ale aj ďalších hráčok nastupujúcich (v súlade s pravidlami) v dresoch, ktoré zahaľujú viac ako bežný futbalový úbor.

Jordánci tiež poukazujú na to, že v iránskom ženskom tíme sa už vyskytli „rodové a dopingové problémy“.

Napríklad v roku 2014 testy pohlavia zistili, že medzi hráčkami futsalového družstva boli štyria muži. Aj keď sa u nich mal začať proces zmeny pohlavia, ešte nebol ukončený.

V aktuálnom prípade sa iránska strana bráni a tvrdí, že súper obvinenia využíva na odpútanie pozornosti od prehry.

„Je to výhovorka, prečo neprijať prehru s Iránkami. Jordánsky tím sa považoval v kvalifikácii za veľkého favorita a keď prehral, z hľadiska zodpovednosti za zlyhanie bolo prirodzené hľadať útechu pod falošnými zámienkami,“ uviedla trénerka Iránu.

Zdôraznila, že pred kvalifikáciou prešla každá jej zverenka dôkladnými lekárskymi testami a Irán o tom poskytne konfederácii všetku potrebnú dokumentáciu.

Ženský Ázijský pohár sa uskutoční v Indii koncom januára budúceho roka a potrvá do 6. februára.

Titul obhajujú Japonky, na turnaji sa bojuje aj o miestenky na MS 2023 v Austrálii a na Novom Zélande.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
13 debata chyba
Viac na túto tému: #iránske futbalistky #jordánske futbalistky #Zohreh Koudaeiová