Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Od Lutonu po Heysel. Vandalizmus v Trnave je kvapkou v mori

Bitka, kopance, delobuchy, svetlice. Štrnásť minút a dosť... Futbalové Slovensko sa pred vyše tromi týždňami - po zápase Trnavy so Slovanom - opäť prebralo.

09.11.2021 05:58
Belgicko Futbal Tragédia Heyselská Výročie Foto:
Zápas medzi Liverpoolom a Juventusom v roku 1985 v Bruseli vošiel do histórie. Tým najsmutnejším spôsobom.
debata (2)

O stretnutí, ktoré sa nedohralo, nepadlo ani slovo. Krajina riešila to, čo ho ukončilo. Desiatky futbalových chuligánov na ihrisku. Hriech, ktorý túto hru sprevádza, odkedy je futbal futbalom.

Ako to bolo na začiatku? Vraj takto: písal sa rok 1349, v Anglicku vládol kráľ Eduard III. a jeho poddaní si krátili čas akýmsi starodávnym futbalom.

Proti sebe stáli dve dediny a ich cieľom bolo kopnúť loptu do kostola svojho veľkého rivala. Pochopiteľne, popred oltár nelietala žiadna kožená šachovnica, to guľaté čudo bolo z prasacieho mechúra.

Zábava pre plebs, vrásky pre kráľa. Eduard toto huncútstvo zakázal, pretože údajne odvádzalo pozornosť poddaných a vyvolávalo neustále sociálne nepokoje.

Výtržnosti počas zápasu Spartak - Slovan Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Bitka medzi fanúšikmi Slovana a Spartaka počas...

Katalyzátor vášeň

Samozrejme, moderné chuligánstvo vyzerá inak. Vedci sa domnievajú, že jeho počiatky môžeme datovať do 80. rokov 19. storočia. V roku 1885 Preston zdolal v priateľskom zápase nenávidenú Aston Villu 5:0. Fanúšikovia zdolaného tímu potupu neuniesli a začali napádať hráčov oboch tímov.

Najprv hádzali kamene, potom sa k slovu dostali päste. Jeden z futbalistov zostal v bezvedomí. O dvanásť mesiacov sa tí istí „chlapci“ opäť zapojili do šarvátky.

Na tamojšej železničnej stanici si to rozdali s rivalmi z Queens Parku. Historické pramene vravia, že to bola prvá chuligánska bitka mimo štadióna. Ušlo sa vraj aj nevinným okoloidúcim.

Netrvalo dlho a z chuligánstva sa stal globálny fenomén…

Dynamo Záhreb Čítajte viac Krvavá predohra. Keď futbaloví chuligáni zmenili svet

Dnes sú výtržnosti na štadiónoch, ale aj mimo nich, pomerne bežné. Agresívna fanúšikovská základňa je prakticky po celom svete a futbalovú rivalitu často vníma osobne.

Príležitostných opilcov, ktorí po sebe vulgárne pokrikujú, môžete počuť na väčšine zápasov, no je to práve správanie chuligánov, ktoré často vedie k masovým nepokojom.

Sú to gangy podporujúce kluby. Svoje útoky organizujú dlho pred začiatkom duelu. Ich vzájomné strety vedú k viacerým zatknutiam, v horšom prípade aj k úmrtiam.

Najhoršie futbalové nepokoje majú mnoho rôznych príčin a následkov. No základným katalyzátorom je vášeň pre tím.

A to je práve ten problém…

Je šokujúce, že Buenos Aires po prehre Argentíny s Nemeckom vo finále MS 2014 stále stojí na svojom mieste. Na vrchole dlhovej krízy a politickej korupcie v krajine bol pre tamojších ľudí šampionát príležitosťou na zjednotenie.

Najkrvavejšie bitky na futbale Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Glasgow Rangers - Zenit Petrohrad (2008)....

Ale keď Nemecko strelilo víťazný gól v predĺžení, mesto vzbĺklo ako fakľa. Policajné zložky zatkli viac ako 50 ľudí. Hoci pri nepokojoch nikto neprišiel o život, hlavné mesto Argentíny predtým niečo podobné nezažilo.

Šialená sezóna

Luton Town a Millwall sú dnes menej známe anglické kluby. Ich vzájomný zápas vo štvrťfinále pohára 1985 však vstúpil do histórie. Preplnená tribúna The Kenilworth Stand bola pre fanúšikov Lutonu zrazu pritesná. Začali vytrhávať sedadlá a hádzať ich na ihrisko.

Policajti sa museli namiesto zásahu vyhýbať záplave fliaš a plechoviek. Výsledkom bolo 47 zranení a štvorročný zákaz pre priaznivcov klubu vycestovať za svojím tímom.

The Kenilworth Stand však bol len výstrahou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #chuligánstvo #Heysel