Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Madrid - Stupava - Turín. Tréner, daj mi kľúčik, idem si zakopať

Počas hokejovej kariéry mu vraj futbalová lopta nič nehovorila. Iba ľad a mantinel. Nič iné...

07.11.2021 08:54
Dušan Pašek Foto:
Dušan Pašek odohral za Stupavu necelé dve sezóny.
debata (1)

Keď Dušan Pašek ml. vo februári 2016 ukončil kariéru, mal jediný plán. Dokončiť si magisterské štúdium a zdokonaliť sa v cudzích jazykoch.

„Keď sa človek zobudí v noci na to, že si necíti celú nohu, je to veľmi nepríjemný pocit. Vtedy si uvedomíte, že sú aj dôležitejšie veci ako hokej,“ vravel.

O dva roky – nohou, ktorú si predtým poriadne necítil – dal gól. Proti Borinke. A oslavoval ako Cristiano Ronaldo.

Kariéra Dušana Pašeka v obrazoch Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Dušan Pašek v drese Slovana koncom roka 2005.

„Bol jeho veľký fanúšik. Pravidelne cestoval na zápasy Realu Madrid. Keď prestúpil do Juventusu, lietal zasa do Turína. Vždy na otočku,“ zaspomínal si na zosnulého Pašeka ml. vtedajší tréner a dodnes hráč FKM Stupava Jakub Pavlačič.

Ako mám vystreliť?

Bolo to takto…

Trojnásobnému majstrovi Slovenska po kariére naozaj padla do oka portugalská futbalová hviezda. Tak prečo nebyť aspoň trošku ako ona? Pokojne aj v 6. lige na Záhorí neďaleko Bratislavy.

„Jeden z našich útočníkov sa s ním poznal a pozval k nám do Stupavy. Nuž, prijal som ho. Videl som v ňom obrovský zápal, no ruku na srdce, na začiatku to vôbec nevedel hrať. Pýtal sa ma, ako má vystreliť,“ usmieva sa Pavlačič.

Dušan Pašek (štvrtý sprava v hornom rade) na... Foto: FKM Stupava
Dušan Pašek Dušan Pašek (štvrtý sprava v hornom rade) na spoločnej fotografii FKM Stupava.

Hokejisti počas futbalových exhibícií na trávniku vyzerajú celkom neobratne. Robustné postavy sa predsa len viac hodia do súboja pri mantineli. „Zo začiatku bol aj on také polienko. Nie je vôbec jednoduché vymeniť stabilitu na korčuliach za trávnik a kopačky. Dušan sa však postupne vypracoval. V šiestej lige obstál,“ pokračuje.

Kto poznal Pašeka, potvrdí, že vo všetkom chcel byť najlepší. V hokeji, vo futbale či pri tenisovej partičke s kamošmi. Jednoducho kdekoľvek.

SR Košice šport hokej TEL 14. kolo Michalovce KEX Čítajte viac Obrovská tragédia, znie zo Slovana. Na štadiónoch si uctili Pašeka a Sádeckého

„V tíme sme odvtedy nemali väčšieho profesionála. Vynikal v prístupe. Títo profíci to majú v sebe. Dávajú si záležať aj na maličkostiach,“ vraví stupavský tréner.

Pašek vraj futbalu prepadol. „Zavše si prišiel ku mne domov po kľúčik od ihriska. V pondelok si naň nahádzal lopty a strieľal jednu za druhou. Keď mu to nesadlo, bolo vidieť, ako si v duchu nadáva. Neustále sa hecoval. Všetko si natáčal na kameru. Chcel napredovať,“ spomína.

Rozohrávku mal vraj slabšiu, ani v obrane mu to príliš nepasovalo. „Postavili sme ho teda do útoku. Aj Ronaldo hral predsa v útoku,“ uškrnie sa.

Pravda, trhač sietí ako jeho veľký vzor z neho nikdy nebol. Za Stupavu dal jediný gól. V derby proti Borinke. Po ňom vysoko vyskočil, prudko dopadol na obe nohy a dal ruky od tela. Viete, kto to tak robí?

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Dušan Pašek (@dusanpasek)

Mimochodom, tento malý-veľký gól si na sociálnych sieťach dodnes žije svojím životom… Bola pri tom aj televízia. V 6. lige. Lebo Pašek.

Sereď mu nevyšla

Mal vraj jeden veľký sen. Taký paškovsko-ambiciózny. „Túžil byť prvým hráčom, ktorý si ako profesionál zahrá na najvyššej úrovni hokej aj futbal. Keď Sereď postúpila do 1. ligy, vybavil si, že tam na pol sezóny od nás prestúpi. Aby si mohol zahrať aj proti Slovanu Bratislava,“ prezradí stále aktívny futbalista.

To sa mu však nepodarilo.

Medzi novinármi bol Ceco, ako ho všetci volali, mimoriadne populárny. Vždy ochotný. V kabíne – ani v tej futbalovej – to vraj inak nebolo.

„Keď prišiel medzi nás, sršala z neho energia. Dokázal sa zabaviť aj na neskutočných hlúpostiach. Zvyčajne potom strhol celý tím. Veľmi sme si ho však neužili, na tréningy už chodil prezlečený a po nich mal zvyčajne toľko aktivít, že sa rýchlo pobral preč,“ loví v spomienkach Pavlačič.

Dušan Pašek Čítajte viac Syn legendy sa túžil odlíšiť. Nedalo sa

Na štadióne uprostred stupavského parku naňho aj tak radi spomínajú. „Správu o jeho tragickej smrti mi poslal spoluhráč. Doslova ma obarilo. Celý deň som na to neprestal myslieť. Zrazu sa mi ozývali chlapci, ktorí s nami vtedy hrávali. Aj zo Srbska. Všetci sme šokovaní,“ povie s pohnutým hlasom.

Kamaráta si spolu so spoluhráčmi uctí v nedeľu pred zápasom s Malackami. Čiernou páskou a minútou ticha.

Zbohom, stupavská 22.

Dušan Pašek nastupuje na zápas. Aj v Stupave... Foto: FKM Stupava
Dušan Pašek Dušan Pašek nastupuje na zápas. Aj v Stupave mal svoju obľúbenú 22-ku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Pašek #FKM Stupava