Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Krvavá predohra. Keď futbaloví chuligáni zmenili svet

Z tých záberov mrazí. Bezradná polícia, v uliciach krv, rev, nacionalistické vášne.

06.11.2021 05:57
Dynamo Záhreb Foto:
Fanúšikovia Dynama Záhreb.
debata (12)

V roku 1990 v juhoslo­vanskej lige na seba narazili Dynamo Záhreb a Crvena zvezda Belehrad. Zápas sa nikdy nedohral.

Namiesto tradičných futbalových štatistík sa počítali zranení. Bolo ich 193. Našťastie žiadni mŕtvi. Následky však boli katastrofálne.

Americká televízna stanica CNN ohodnotila zápas ako jeden z piatich, ktoré zmenili svet…

Na oltár vlasti

Tvrdé jadro fanúšikov Dynama, Bad Blue Boys, sa stretáva každý rok 13. mája, aby zapálilo sviečky a položilo vence k pamätníku svojich kamarátov, ktorí zahynuli vo vojne v 90. rokoch.

Ale zároveň aby si pripomenuli aj výročie najkontroverznej­šieho zápasu v histórii klubu. Duel proti Crvenej zvezde na štadióne Maksimir, ktorý v roku 1990 prerástol do obrovských nepokojov.

Násilné zrážky so srbskými fanúšikmi pred zápasom, počas neho, ale aj po ňom, pre nich nadobudli ikonický status. „Zlí modrí chlapci“, ako prezývajú slávnu ultras skupinu zo Záhrebu, považujú onen deň za prvý vážny stret, ktorý priamo či nepriamo viedol k veľkej balkánskej vojne. Po nej sa Juhoslávia rozpadla.

Celú tému nájdete v sobotňajšom vydaní denníka Pravda v prílohe Víkend.

Foto: Pravda
Víkend, titulka, nepoužívať

Pred štadiónom dokonca postavili pamätník s nápisom: „Všetkým fanúšikom Dynama, pre ktorých sa vojna začala 13. mája 1990 a skončila sa položením životov na oltár chorvátskej vlasti.“ Čo sa to vôbec v tradičnom balkánskom derby stalo?

Už niekoľko hodín pred duelom došlo v Záhrebe k zopár malým potýčkam. Na Námestí republiky v centre mesta sa niekoľko fanúšikov pobodalo nožmi. Hlavný konflikt sa však odohral až na štadióne Maksimir.

Fanúšikovia Dynama vyprovokovali kameňmi sympatizantov belehradského klubu k otvorenému súboju. Delije si prebili cestu zo svojho sektora a Bad Blue Boys napadli vytrhanými sedadlami a opäť aj nožmi. To všetko za pokrikov „Zabijeme Tudžmana. Tu je Srbsko. Ustašovci…“

Toto sú najobávanejší ultras na svete Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Sparta Praha (Česko)
Sparta Praha sa ako...

Chorvátski chuligáni reagovali pokrikom: „Povešiame Srbov na vŕby.“

O hodinu sa scény zopakovali. Iniciatívu prevzali Bad Blue Boys, tentoraz však už zasiahli aj milicionári. Bezpečnostné zložky nasadili slzotvorný plyn a pokúsili sa záhrebských fanúšikov rozptýliť.

To sa im nepodarilo. K dispozícii bolo len niekoľko stoviek policajtov, no futbalových výtržníkov bolo na štadióne niekoľko tisíc. V tej chvíli vtrhli na ihrisko a účty si vybavovali priamo medzi sebou.

Drámu ukončili až nasadené zálohy a vodné delá. Po zápase v Záhrebe horeli autá aj električky. Pár horúcich hodín sa dodnes považuje za predzvesť násilného rozpadu Juhoslávie.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Crvena Zvezda Belehrad