Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legenda neodolala naftodolárom. Dostane šialenú sumu

Futbalový sviatok v netradičnom čase. Svetový šampionát v Katare sa začne 21. novembra a potrvá do 18. decembra 2022.

30.10.2021 12:35
Beckham futbal Foto:
David Beckham a jeden z katarských šejkov na MS klubov 2019.
debata (2)

Jedným z ambasádorov podujatia bude aj David Beckham. Anglická legenda sa stane tvárou aktivít bohatého arabského štátu pred aj po MS.

Bývalý skvelý hráč a súčasný majiteľ amerického klubu Inter Miami súhlasil, že bude promovať turizmus a kultúru Kataru do roku 2032.

Najkrvavejšie bitky na futbale Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Glasgow Rangers - Zenit Petrohrad (2008)....

Suma, ktorú za to dostane, nie je zanedbateľná. Od bohatých šejkov inkasuje spolu 160 miliónov eur.

Beckham má ku Katarčanom blízko. Počas pôsobenia v Paríži Saint-Germain sa spriatelil s majiteľom klubu Nasserom Al-Chelaifim.

„David pozná silu futbalu a želá si, aby vo svete šírila dobro. Na šampionát sa veľmi teší, podľa neho to bude skvelé podujatie,“ uviedla hovorkyňa rodiny Beckhamovcov pre denník Sun.

„Becks“ je v Katare častým návštevníkom. Minulý mesiac si bol poobzerať štadióny, ktoré domáci postavili pre potreby turnaja. Koncom novembra sa zúčastní na VC Kataru monopostov F1.

Za svoje aktivity na Blízkom východe sa však čoraz častejšie stáva terčom kritiky.

Dúbravka Salman Čítajte viac Angličanom krvavé peniaze nesmrdia. Dokedy vydrží Dúbravka?

Ľudskoprávne organizácie dlhodobo upozorňujú za porušovanie základných práv v krajine a zneužívanie zahraničných robotníkov , ktorí sa podieľajú na stavbe a príprave štadiónov či infraštruktúry MS.

Beckham podľa kritikov napomáha aj tzv. sportwashingu. Definícia v slovníku vám prezradí, že ide o proces, keď „skorumpovaný či tyranský režim používa šport na očistenie poškodenej reputácie“.

Katar je pod paľbou kritiky najmä na severe Európy.

Nórski futbaloví reprezentanti sa začiatkom roka pred zápasom kvalifikácie MS 2022 rozcvičovali v tričkách s nápisom „REŠPEKT na ihrisku i mimo neho“, ktoré pred úvodným hvizdom vymenili za verziu s rozšíreným posolstvom: „Rešpektujme ĽUDSKÉ PRÁVA na ihrisku i mimo neho“.

Toto sú najobávanejší ultras na svete Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Sparta Praha (Česko)
Sparta Praha sa ako...

Podľa trénera národného výberu Staleho Solbakkena je dôležité robiť veci a gestá, ktoré svet vidí, a takýmto spôsobom vyvinúť na Katar tlak. Viaceré nórske prvoligové kluby pristúpili k ešte radikálnejšiemu kroku a vyzývajú na bojkot celého šampionátu.

Na nórsky protest zareagovala Medzinárodná futbalová federácia (FIFA), ktorá uviedla, že hráčom ani federácii nehrozia tresty.

Disciplinárny kódex organizácie hovorí, že hráči a národné zväzy môžu čeliť sankciám v prípade, že použijú športovú udalosť na poukázanie na záležitosti nešportovej povahy.

FIFA napriek tomu oznámila, že proti Nórom nepovedie disciplinárne konanie. „FIFA verí v slobodu prejavu a silu futbalu ako nástroja pozitívnych zmien,“ uviedla organizácia v stanovisku.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
2 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #David Beckham #MS 2022 #Katar 2022