Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čech sa zastal krajana a volal po prezumpcii neviny. Škóti mu strhli z platu

Česko a Škótsko, to sú zrejme dva svety. Určite to platí, ak hovoríme o kauze Ondřeja Kúdelu, Glena Kamaru, Glasgowa Rangers a pražských S.

15.10.2021 12:06
Zdeněk Zlámal Foto:
Zdeněk Zlámal.
debata (5)

To, čo je podľa niektorých rasizmus, je podľa druhých fanúšikovstvo, tam, kde jedna strana volá po dôkazoch, druhá ich nepotrebuje.

Do tohto sporu sa nechtiac zamotal aj brankár, ktorý ešte vlani chystal za škótsky klub Hearts Zdeněk Zlámal.

Ten sa v máji zastal v rozhovore pre iDNES.cz svojho krajana Kúdelu po tom, ako mu disciplinárka UEFA naparila desaťzápasový dištanc za údajný rasizmus voči Fínovi Kamarovi z Rangers.

Sparta, Glasgow Rangers Čítajte viac Kto dal podnet na vyšetrenie? Rozhodca, delegát ani Rangers to neboli

Zlámal je presvedčený, že v takomto prípade, kde neexistuje jednoznačný dôkaz, by sa mala ctiť prezumpcia neviny. A to sa nepáčilo jeho zamestnávateľovi, ktorý sa rozhodol, že za takéto „neuvážené“ slová mu dá pokutu dvetisíc libier.

„Keby bolo na mne, ja by som ju veľmi rád nezaplatil, ale keďže som mal ešte platný kontrakt, strhli mi to z platu,“ uviedol futbalový gólman pre iDNES.cz v podcastovej relácii Z voleja.

To však nebol jediný spôsob, ako mal byť Zlámal za svoje slová potrestaný. Požadovali od neho tiež ospravedlnenie. K tomu však už nedošlo.

Glen Kamara v roztržke s Ondřejom Kúdelom. Foto: SITA/AP, Andrew Milligan
Glen Kamara, Ondřej Kúdela Glen Kamara v roztržke s Ondřejom Kúdelom.

„Ja som sa neospravedlnil, nemal som za čo. Stojím si za tým. Nepovedal som nič zlé. Mám veľa kamarátov tmavej pleti, vyhľadávam ich, pretože s nimi je obrovská zábava. Ak ma niekto nazýva rasistom, to ma uráža. O tom sa ani nebudem baviť,“ vysvetlil futbalista, ktorý sa po sezóne rozhodol ukončiť kariéru.

„Nemyslím si, že som sa zastal Ondra, ja som jednoducho povedal: Nie je dôkaz! Tvrdenie proti tvrdeniu. Povedal som, že by sa mala ctiť prezumpcia neviny. Bez dôkazov nemôžete niekoho odsúdiť. To sa deje niekde na Blízkom východe, ale v západnom svete absolútne nie,“ doplnil.

Zlámala najviac hnevá, že – obzvlášť – po zápase Sparty s Rangers majú Česi – minimálne v Škótsku – nálepku rasistov.

Británia futbal Brazília Kamerun Fuchs Čítajte viac České deti ako rasisti? Briti urážajú hráčov odporným spôsobom

"Snažil som sa to brať s rezervou, ale začína mi to prekážať. Už vtedy to preháňali, ale teraz obvinili deti. Mám deti a vôbec netušia, čo to je.

Syn sa rozpráva s Afričanmi, s Ázijčanmi… V triede majú veľkú komunitu rôznych národností. Môj názor je, že rasizmus vymizne. Mladá generácia o ňom už vôbec nevie," myslí si bývalý gólman.

Podľa neho je rasizmus skôr otázkou historickej krivdy, ktorá v Česku nie je aktuálna.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Glasgow Rangers #Zdeněk Zlámal #Glen Kamara