Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Maďari vo Wembley? Pozrite, čo stvárali Poliaci s Albáncami

Rasizmus. Násilie. Nepokoje na štadiónoch i mimo nich. Futbal rieši rovnaký problém na klubovej i reprezentačnej úrovni.

14.10.2021 12:35
Albánsko, Poľsko Foto:
Poľskí fanúšikovia sa dostali do stretu s albánskou políciou.
debata (21)

Od štartu novej sezóny museli kvôli nespratným fanúšikom vo francúzskej lige prerušiť či dokonca ukončiť niekoľko zápasov.

Do stretov sa chuligáni dostali s políciou, ale aj s hráčmi. V zlom svetle sa predviedli prívrženci Marseille, Angers, Lille či Lens.

angers, marseille Čítajte viac Bitka za bitkou. Futbalové Francúzsko pripomína bojové pole

Iné to nie je ani na reprezentačnej úrovni. Za rasistické prejavy v zápase s Anglickom zatvorila Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) štadión v Budapešti.

Hladký priebeh nemala ani odveta vo Wembley, kde sa maďarskí fanúšikovia podporení poľskými dostali do konfliktu s tamojšou políciou. Dvaja z nich – Poliak a Maďar – skončili v base.

fanúšikovia, Maďarsko Čítajte viac V Maďarsku ste po triumfe hrdina, po prehre idiot, vraví kouč. Čo vyvolalo bitku?

Plný agresie na tribúnach bol aj ďalší kvalifikačný duel majstrovstiev sveta 2022. V Tirane sa predstavili Poliaci.

Ich fanúšikovia zaplnili svoj sektor do posledného miesta a tak stretnutie sprevádzala búrlivá atmosféra. Tá vyvrcholila v momente, keď hostia strelili v 77. minúte jediný gól zápasu.

Hráči Poľska sa museli počas oslavy chrániť pred dopadajúcimi fľašami, ktoré lietali z tribún k ich nohám či smerom na ich hlavy.

Nič dlžní nezostali svojej povesti ani Poliaci.

Napokon, pozrite si, ako to v Tirane v utorok večer vyzeralo.

Nepokoje počas zápasu Albánsko - Poľsko Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Poľskí fanúšikovia počas zápasu v Tirane.

Albánci odsúdili incidenty, Poliaci vraj provokovali

Albánska futbalová federácia vo štvrtok síce odsúdila neprístojnosti vlastných fanúšikov v kvalifikačnom súboji MS 2022 s Poľskom, súčasne ale obvinila poľských priaznivcov z provokácií. Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) už informovala, že incidenty vyšetrí.

Zápas v Tirane na chvíľu prerušili po tom, čo skóroval v 77. minúte hráč Poľska Karol Swiderski. Fanúšikovia následne začali hádzať na ihrisko fľaše.

Poliaci, ktorí v súboji I-skupiny zvíťazili 1:0, na chvíľu opustili ihrisko, vrátili sa však a duel dohrali.

Albánski fanúšikovia počas zápasu v Tirane. Foto: Marcin Karczewski / Zuma Press / Profimedia
Albánsko, Poľsko Albánski fanúšikovia počas zápasu v Tirane.

„Incidenty samozrejme nectia organizátorov ani fanúšikov. Na štadióne bolo 22.000 výborných divákov a niekoľko individualít, ktoré pokazili všetky dobré veci,“ citovala agentúra AP z oficiálneho stanoviska albánskej asociácie.

Tá tiež obvinila z provokácií priaznivcov hostí, ktorí „neustále hádzali objekty do dvoch domácich sektorov“.

„Nemáme násilných fanúšikov. Nemali sme s nimi problémy ani v minulosti,“ dodáva sa v komuniké. V máji budúceho roka sa v Tirane bude konať finálový zápas Európskej konferenčnej ligy UEFA. (tasr)

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #fanúšikovia #nepokoje #chuligáni #poľskí futbalisti #albánski futbalisti #kvalifikácia MS 2022 vo futbale