Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odplata za Euro. Španieli sú vo finále, Talianom ukončili rekordnú sériu

Futbalisti Španielska postúpili do finále druhého ročníka Ligy národov. V stredajšom úvodnom semifinále triumfovali na pôde Talianska v Miláne 2:1 a vďaka dvom gólom Ferrana Torresa ukončili domácim rekordnú šnúru 37 zápasov bez prehry.

06.10.2021 23:11
Gavi, Marco Verratti Foto: ,
Talian Marco Verratti sa snaží uniknúť Gavimu, ktorý sa stal vo veku 17 rokov a 60 dní stal najmladším debutantom v histórii španielskej reprezentácie
debata

V nedeľu si na rovnakom mieste zahrajú o trofej proti víťazovi štvrtkového turínskeho duelu medzi Belgickom a Francúzskom (20.45), úradujúcim majstrom Európy zostalo stretnutie o tretie miesto.

Stredopoliar Gavi z FC Barcelona sa vo veku 17 rokov a 60 dní stal najmladším debutantom v histórii španielskej reprezentácie.

Nastúpil v základnej zostave a prekonal 85-ročný rekord Angela Zubietu Redonda, ktorý si v roku 1936 v prípravnom zápase proti československému tímu premiérovo obliekol najcennejší dres vo veku 17 rokov a 284 dní.

Liga národov – semifinále:

Miláno
Taliansko – Španielsko 1:2 (0:2)
Góly: 83. Pellegrini – 17. a 45.+2 F. Torres. ŽK: Bonucci, Locatelli – Azpilicueta, Sarabia, Pino, Oyarzabal, ČK: 42. Bonucci (Tal.) po 2. ŽK. Rozhodoval: Karasjov (Rus.)
Taliansko: Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Bastoni, Emerson – Barella (72. Calabria), Jorginho (64. Pellegrini), Verratti (58. Locatelli) – Chiesa, Bernardeschi (46. Chiellini), Insigne (58. Kean)
Španielsko: Simon – Azpilicueta, Laporte, P. Torres, Alonso – Koke (75. Merino), Busquets, Gavi (84. Roberto) – Sarabia (75. Gil), F. Torres (49. Pino), Oyarzabal

Úradujúci majstri Európy boli na domácej pôde spočiatku strelecky aktívnejší. Už v 5. minúte prinútil Chiesa k prvému zákroku hosťujúceho brankára Simona, ďalšie pokusy však patrili skôr do kategórie propagačných.

Španielsko rýchlo začalo kontrolovať loptu vďaka svojej kombinačnej hre a v 17. minúte otvorilo skóre jednoduchou, no účinnou akciou, ktorou zaskočilo taliansku defenzívu.

Oyarzabal potiahol loptu na ľavom krídle, odcentroval do šestnástky, kde si nabehol F. Torres a náročným kopom z prvej ju nechytateľne usmernil k žrdi. Vzápätí mohli Španieli viesť už o dva góly, po sérii zblokovaných striel sa lopta odrazila k Alonsovi, ktorý vyslal prudký halfvolej.

Brankár Donnarumma ho nedôrazne vyrazil iba na žrď a nebezpečenstvo definitívne zažehnal až Bonucci. Domáci poprehadzovali útočné trio, Insigne išiel do stredu, Bernardeschi sa posunul doprava a Chiesa operoval zľava.

Taliansko - Španielsko Čítajte viac Zápas Taliansko - Španielsko sme sledovali ONLINE

Takmer to prinieslo vyrovnanie, Bernardeschi si pripravil streleckú pozíciu na pravej strane šestnástky a jeho zakončenie vyrazil Simon na žrď. Zakrátko dostal Insigne prihrávku z ľavého krídla, ale na rozdiel od F. Torresa na opačnom konci netrafil bránku.

Taliani pykali za nevyužité šance ešte do prestávky a hneď dvakrát. Najprv Bonucci videl po faule lakťom na Busquetsa vo výskoku dvoch kapitánov druhú žltú a červenú kartu a v nadstavenom čase druhýkrát inkasovali.

Španielom vyšla ďalšia presná akcia, Gavi sklepol loptu Oyarzabalovi, ten mäkučko odcentroval a F. Torres hlavičkou pridal svoj druhý zásah v zápase.

Neymar, Kylian Mbappé Čítajte viac Šéf Realu sebavedomo hovoril o Mbappém. Ten priznal, že Neymara nazval vandrákom

Na domácich čakala v druhom polčase nesmierne ťažká úloha a hostia im ju nemienili nijako uľahčiť. Aj s dvojgólovým náskokom a početnou výhodou hrali nebojácne a aktívne, vysoko napádali, niekedy dokonca až so šiestimi hráčmi.

Chceli si vypracovať tretí gól, Taliansko sa snažilo zmeniť vývoj stretnutia viacerými striedaniami, ale tie nepriniesli vytúžené ovocie. Autor dvoch asistencií Oyarzabal bol po vyše hodine hry blízko aj k zaslúženému gólu.

Gavi našiel striedajúceho Pina, ktorý sa zbavil Emersona a odcentroval do pokutového územia, na zadnú žrď si nabehol Oyarzabal, ale hlavou nenamieril do bránky.

Jadon Sancho Čítajte viac Vypil 16 pív a rasisticky urazil hráčov Anglicka. Fasádnika potrestali

V 78. minúte ponúkol Pino diagonálnou prihrávkou vyloženú príležitosť Alonsovi, jeho strelu z prvej vyrazil Donnarumma a následné dorážky zblokovali obrancovia.

Taliansko minulo veľa energie v snahe zdramatizovať duel a sedem minút pred koncom riadneho hracieho času dosiahlo kontaktný gól.

Španieli podcenili situáciu po ofenzívnom rohovom kope, Chiesa v strede poľa vyhral osobný súboj s P. Torresom a dvaja Taliani sa razom rútili na Simona.

Chiesa prihral Pellegrinimu a striedajúci futbalista nemal problém skórovať do odkrytej siete. V závere si už Španielsko postrážilo odplatu za semifinále tohtoročného európskeho šampionátu.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
debata chyba
Viac na túto tému: #španielski futbalisti #Liga národov #talianski futbalisti