Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nepriateľská Budapešť? Minister kontruje videom, Johnsona nešetrí ani historička

Piskot a posmešky pri pokľaknutí, lietajúce predmety na hráčov a údajné rasistické pokriky. Maďarskí fanúšikovia zatienili veľký futbalový sviatok v Puskásovej aréne v Budapešti, kde domáca reprezentácia vo štvrtok hostila Angličanov.

04.09.2021 07:27
Maďarsko, fanúšikovia Foto: ,
Maďarskí fanúšikovia počas zápasu s Anglickom a britský premiér Boris Johnson.
debata (96)

Udalosti z kvalifikačného zápasu o postup na budúcoročné MS vyšetruje strešná organizácia svetového futbalu.

Na FIFA apeloval aj britský premiér Boris Johnson. Žiada prijatie „tvrdých opatrení proti zodpovedným, aby podobné správanie nadobro vymizlo“.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó reagoval na Johnsonovu kritiku a slová o nepriateľskej atmosfére, ktoré rezonujú z ostrovov na adresu večera v maďarskej metropole.

Raheem Sterling Čítajte viac Angličania kľačali, Budapešť pískala. Grealish reagoval na spŕšku svojsky

Ako uviedol Szijjártó na sociálnych sieťach, každý videl správanie anglických fanúšikov počas nedávneho finále majstrovstiev Európy v londýnskom Wembley medzi domácimi futbalistami a Talianmi. Politik upozornil na dvojité štandardy.

„Taliansku hymnu sa cez piskot anglických priaznivcov sotva dalo počuť, o urážkach počas zápasu nehovoriac. Uplatňovanie dvojitých štandardov nie je správne v politike ani v športe,“ uviedol Szijjártó, cituje ho aj portál ATV.

Už ráno po zápase zverejnil na svojej facebookovej stránke video s pískaním anglických fanúšikov pred spomínaným bojom o trofej. „Sťažovali sa (Angličania) aj vtedy?“ napísal na záver príspevku.

Britskému premiérovi vrátila úder aj šéfka budapeštianskeho múzea Dom teroru Mária Schmidtová.

Johnsonovi poslala otvorený list, ktorý zverejnila na facebooku.

Vyjadrila v ňom šok z jeho príspevku, ktorý „svedčí o necitlivom a obvyklom britskom koloniálnom prístupe, ktorý odsudzuje maďarských fanúšikov za údajný rasizmus“.

Briti podľa nej „po stáročia kolonizovali rôzne časti sveta a dodnes prevádzkujú zastaraný svet založený na kastovom systéme“.

Maďarsko, Anglicko Čítajte viac Rasizmus už vyšetruje FIFA, Johnson vyzval na rázne kroky. Čo na to Maďari?

Dodáva, že Maďari nikdy nikoho nekolonizovali (podobné slová použil pred časom aj tamojší premiér Viktor Orbán): „Preto im radím, nech pokľaknú v krajine, kde je to potrebné.“

Viaceré maďarské médiá poukázali najmä na posledné slová historičky na sociálnej sieti: „Boris Johnson, si na čele malej, rozpadajúcej sa krajiny. Starajte sa o ňu pozametajte si pred vlastným prahom. Máte čo.“

maďarsko, anglicko Čítajte viac Maďari dostali od Anglicka výprask, Španieli prekvapujúco padli

Maďarský futbalový zväz odsúdil incidenty a obrátil sa na políciu, zároveň zdôraznil, že drvivá väčšina zo 60-tisíc priaznivcov v Puskásovej aréne povzbudzovala športovo.

96 debata chyba
Viac na túto tému: #Péter Szijjártó #Boris Johnson #maďarskí futbalisti #anglickí futbalisti