Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na tróne vystriedal Lewandowského. Hráčom sezóny podľa UEFA je Jorginho

Taliansky futbalista Jorginho z FC Chelsea sa stal najlepším hráčom sezóny 2020/2021 podľa Európskej futbalovej únie (UEFA).

26.08.2021 21:13
Británia Belfast šport futbal Superpohár... Foto: ,
Jorginho v drese Chelsea.
debata

Dvadsaťdeväťročný stredopoliar triumfoval v konkurencii Belgičana Kevina De Bruyneho z Manchestru City a spoluhráča N'Gola Kanteho.

Brazílsky rodák nahradil na tróne Roberta Lewandowského. Jorginho sa stal iba deviatym futbalistom, ktorý triumfoval v jednom roku v Lige majstrov aj na európskom šampionáte.

V hlasovaní získal 175 bodov, De Bruyne dostal 167 a Kante 160.

Liga majstrov, trofej Čítajte viac Škriniarov Inter čaká aj Real. Žreb skupinovej fázy Ligy majstrov je známy

„Som veľmi šťastný z tejto ceny. Chcel by som sa poďakovať úplne každému, kto mi pomáhal na tejto ceste,“ povedal Jorginho, ktorý sa na ceremónii v Monacu nezúčastnil pre cestovné obmedzenia a pandémiu koronavírusu.

Cenu pre najlepšieho brankára uplynulej sezóny LM si prevzal Edouard Mendy z FC Chelsea. Dvadsaťdeväťročný reprezentant Senegalu sa do bránky postavil v súťaži dvanásťkrát a deväťkrát si pripísal čisté konto.

Výraznou mierou tak prispel k zisku trofeje londýnskeho klubu. Vo finálovej trojici okrem víťaza figurovali aj Ederson z Manchesteru City a Thibaut Courtois z Realu Madrid.

Najlepším obrancom LM sa stal Ruben Dias z Manchestru City, ktorý uspel v konkurencii dvojice defenzívnych hráčov Chelsea Cesara Azpilicuetu a Antonia Rüdigera.

Za najlepšieho stredopoliara vyhlásili N'Gola Kanteho. V hlasovaní skončil za ním druhý Kevin De Bruyne a tretí Jorginho.

Cenu pre najlepšieho útočníka získal Erling Haland z Dortmundu. V hlasovaní nechal za sebou Kylian Mbappeho z Paríža St. Germain i Roberta Lewandowského z Bayernu Mníchov.

Trénerom roka sa stal Thomas Tuchel z FC Chelsea. Nemec skončil v hlasovaní pred koučom talianskej reprezentácie Robertom Mancinim a Josepom Guardiolom z Manchestru City.

Tuchel sa stal vôbec prvým trénerom, ktorému sa podarilo postúpiť do dvoch finále za sebou s odlišnými klubmi. Ocenenie hráčka roka dostala kapitánka FC Barcelona Alexia Putellasová.

Cenu prezidenta UEFA si prevzal lekársky tím, ktorý počas zápas ME 2020 12. júna v Kodani zachránil život dánskemu reprezentantovi Christianovi Eriksenovi.

„Môžem vám len vyjadriť hlboký rešpekt. Toto ocenenie si zaslúžite viac ako ktokoľvek iný,“ povedal prezident UEFA Aleksander Čeferin.

debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #Jorginho