Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žilina má skalp kazašského vicemajstra. Trnave pomohli k remíze aj deti

Futbalisti MŠK Žilina zvíťazili v prvom zápase 3. predkola Európskej konferenčnej ligy v Nur-Sultane nad kazašským tímom Tobol Kostanaj 1:0.

05.08.2021 20:28 , aktualizované: 23:21
debata
Žilinskí futbalisti Miroslav Gono, Taofiq... Foto: SITA, Milo Fabian
Žilina Žilinskí futbalisti Miroslav Gono, Taofiq Jibril, Jakub Kiwior a Vahan Bichakhchyan na archívnej snímke.

Jediný gól zápasu strelil v 27. minúte Miroslav Gono.

Odveta je na programe vo štvrtok 12. augusta o 18.45 v Žiline. Žilinčania sa v prípade postupu stretnú v play off EKL so zdolaným z dvojzápasu 3. predkola Európskej ligy medzi FK Jablonec a Celticom Glasgow.

3. predkolo EKL, 1. zápas:

Tobol Kostanaj – MŠK Žilina 0:1 (0:1)
Gól: 27. Gono. Rozhodovali: Ivanov – Usačev, Dančenko (všetci Rus.), ŽK: Amanovič, Silva, Jovančič (všetci Kostanaj), bez divákov
Tobol Kostanaj: Mokin – Malij, Marochin, Amanovič – Kajrov (81. Žarynbetov), Tagybergen, Jovančič, Valiulin – Tošič (76. Nurgalijev), Brigido (76. Silva) – Sergejev (86. Manzorro)
MŠK Žilina: Petráš – Anang, Kopas, Kiwior, Sluka – Gono, Fazlagič, Bičachčjan (78. Slebodník) – Kaprálik (86. Myslovič), Jibril, Ďuriš (69. Goljan)

Prvá štvrťhodina hry nepriniesla veľa futbalovej krásy a až krátko po nej prišla prvá strela na bránku. Žilinčan Kaprálik sa dostal k strele zvnútra šestnástky, ale brankár Mokin pohotovo zareagoval.

V 23. minúte sa domáci dostali k rýchlej akcii, Malij adresoval z pravého krída prihrávku rozbehnutému Sergejevovi, ale ten v rýchlosti netrafil loptu ideálne. V 27. minúte sa ujala nenápadná akcia Žilinčanov, keď Gono strelou spoza šestnástky prestrelil Mokina – 0:1.

Kostanaj, Žilina Čítajte viac Víťazstvo Žiliny nad Tobolom Kostanaj sme sledovali ONLINE

Krátko po zmene strán predviedli domáci hráči zvýšenú ofenzívnu aktivitu. V 49. minúte podržal Žilinčanov brankár Petráš po sľubnej šanci domácich, ktorým následne nevyšla finálna fáza po viacerých centroch do šestnástky.

Neprekonal ho ani Tošič v 55. minúte, no ešte sľubnejšiu šancu nepremenil na opačnej strane Bičachčjan, keď krížnou strelou v 72. minúte netrafil bránku. Žilinčania sa v zostávajúcom priebehu zamerali na ustráženie tesného náskoku.

Snažili sa držať loptu na svojich kopačkách, no v ofenzíve príliš neriskovali. Pozornou defenzívnou hrou nedovolili domácim vytvoriť si výhodné strelecké pozície. V nadstavenom čase zvládli aj závar pred svojou bránkou po rohovom kope.

Hostia však v úplnom závere takmer prišli o víťazstvo, keď strelu Amanoviča zastavil na bránkovej čiare jeden zo žilinských hráčov.

Pavol Staňo, tréner MŠK Žilina: "Bol to ťažký zápas. Zvládli sme ho celkom dobre. Začali sme hrať svoju hru. Prvý polčas bol pretaktizovaný, my sme hrali do plných. Po góle sa to trochu otvorilo.

Súper začal viac útočiť, tým pádom otváral obranu a my sme nevyužili niektoré kontry. Na konci zápasu mali súper výbornú šancu na strelenie gólu, takže sa tešíme, že sme na ťažkom teréne vyhrali, navyše proti kvalitnému súperovi.

Keď sa nám podarí udržať nulu, tak nás to teší, takisto aj obrancov a brankára. Dôležité je však vyhrávať zápasy. Hráči, ktorí dnes nastúpili, hrali výborne. Sme spokojní a verím, že hráči, ktorí nám dnes chýbali, sa čoskoro vrátia do zostavy. Sme však iba v polčase a v domácom zápase treba pracovať na sto percent."

Miroslav Gono, strelec jediného gólu zápasu: "Splnili sme cieľ, ktorý sme si dali do tohto stretnutia. Je to však iba polčas dvojzápasu. Teraz bude potrebné zodpovedne pristúpiť k druhému zápasu a postúpiť.

Umelá tráva nám vyhovovala, hoci bola trochu rýchlejšia než tá, ktorú máme doma. Adaptovali sme sa na to a sme radi, že to takto dopadlo.

Som rád, že mi to konečne padlo, ale chcem vyzdvihnú prácu celého tímu, ktorý išiel naplno až do konca. Čisté konto je pozitívne a verím, že ho udržíme aj v druhom zápase."

Bezgólová remíza Trnavy

Futbalisti Spartaka Trnava remizovali v 3. predkole EKL na domácej pôde s izraelským Maccabi Tel Aviv 0:0. Odveta je na programe o týždeň vo štvrtok 12. augusta o 19.30 SELČ h v Tel Avive.

Trnava sa v prípade postupu stretne v play off s postupujúcim z dvojice Kolos Kovalivka (Ukr.) – Šachtar Karagandy (Kaz.).

1. zápas 3. predkola EKL 2021/2022:

Spartak Trnava – Maccabi Tel Aviv 0:0
ŽK: Vlasko (Trnava). Rozhodovali: Levnikov – Bolchovitin, Vereteškin (všetci Rus.), 700 divákov.
Spartak Trnava: Takáč – Procházka, Kóša, Twardzik, Mikovič – Bukata, Savvidis, Vlasko (85. Boateng) – Cabral, Ristovski, Yusuf (90. Yao)
Maccabi Tel Aviv: Daniel – Andre Geraldes, Hernandez, Baltaxa, Saborit – Yeini (65. Piven), Glazer, Rikan – Ben Chaim (77. Kandil), Khalaila (77. Almong), Hozez (90. Shahar)

Favorizovaní hostia mali od začiatku loptu podľa očakávania viac na kopačkách. Hralo sa vo vysokom tempe a už v šiestej minúte mohol ísť Maccabi do vedenia. Ben Chaim sa v šestnástke pekne uvoľnil a jeho strela trafila ľavú tyč Takáčovej brány.

Trnava odpovedala pekným prienikom Cabrala, ktorý prihral Yusufovi a tomu chýbali len centimetre, aby na loptu dočiahol. V 16. minúte sa po centri z pravej strany dostal do zakončenia vysoký stopér hostí Baltaxa, jeho hlavička sa obtrela o brvno trnavskej brány.

Trnava Čítajte viac Remízový zápas Trnavy s Maccabi Tel Aviv sme sledovali ONLINE

Trnava sa mohla dostať do vedenia o dve minútky, Ristovski sa dobre natlačil pred brániaceho hráča, zakončil z vnútra šestnástky, no len do bočnej siete.

V ďalších fázach to bola hra na jednu bránu – trnavskú. Domáci sa nevedeli dostať súvislejšie k lopte, ktorú si technicky výborne vybavení hostia nedali vziať.

Z ich prevahy však neboli žiadne čisté šance, zaujala len strela Hozeza, ktorú ešte pred brankárom vyhlavičkoval Twardzik. Domáci to skúšali dlhšími nákopmi, jeden nebezpečný brankár Daniel stiahol na poslednú chvíľu pred Ristovskim.

Hľadisko plné deti, ktoré mohli prísť na prvý... Foto: TASR, Lukáš Grinaj
SR Futbal EKL 3.predkolo Trnava Maccabi TTX Hľadisko plné deti, ktoré mohli prísť na prvý zápas 3. predkola Európskej konferenčnej ligy Spartak Trnava - Maccabi Tel Aviv.

Trnavu sympaticky hnalo dopredu niekoľko stoviek mladých divákov na inak pre trest za rasizmus prázdnom štadióne. Tí videli rovnaký obraz hry ako v prvom polčase. Maccabi hral stále na polovici Trnavy, no jej obrana bola vždy na mieste.

V 53. minúte Takáč vyrazil nepríjemný center hostí a gól nepadol ani z následnej ďalšej prihrávky do ohňa. V 69. minúte domáci po dlhom čase poriadne zahrozili, Savvidis po kombinácii pred šestnástkou dobre vypálil a Daniel s námahou vyrazil na roh.

V 81. minúte po rohu domácich hlavičkoval Savvidis, no lopta minula bránu. V 84. minúte zaujímavo vystrelil Almong, Takáč vyrazil na roh. V nadstavenom čase sa ešte dostali do obrovskej šance hostia, keď Kandil trafil brvno.

Patrick Van Leeuwen, tréner Maccabi Tel Aviv: "Nie som spokojný, vytvorili sme si šance a nepremenili ich. Hrali sme v dobrom tempe podľa plánu, najmä v prvom polčase. V závere už však nie. No nemali sme šťastie v zakončení.

Mohli sme streliť aspoň tri góly. Boli sme dominantní, ale ako som už povedal, mali sme byť v zakončení produktívnejší. Hodnotím to však pozitívne, sme v štádiu na začiatku sezóny. Doma pôjdeme za víťazstvom a postupom."

Michal Gašparík, tréner Trnavy: "Od prvej minúty sme pocítili veľkú kvalitu súpera. Majú veľké individuality a vedeli sa presadiť. Chcel sme zápas zvládnuť takticky, to sa podarilo.

Súper sa do šancí dostal, to sme čakali, majú silu. Chalani zápas odmakali a vďaka tomu je to remíza 0:0. Možno nám na striedačke chýbal jeden stredový hráč, ktorý by to oživil."

Dominik Takáč, brankár Trnavy: „Teší nás fakt, že sme nedostali gól. Vedeli sme, že to nebude nič jednoduché. Mali sme jednu šancu, gólom neskončila. Stále je to pred odvetou otvorené.“

Bero skóroval za Arnhem

Matúš Bero sa strelecky presadil v úvodnom zápase 3. predkola Európskej konferenčnej ligy, v ktorom Vitesse Arnhem doma iba remizoval s írskym Dundalkom 2:2.

Dvadsaťpäťročný slovenský stredopoliar holandského tímu otvoril skóre stretnutia v 20. minúte, hostia odpovedali po zmene strán dvoma gólmi Patricka McEleneyho.

Favorit napokon v závere vydrel aspoň remízu. Bero odohral celý zápas, v 80. minúte uvidel žltú kartu.

Hráči Partizanu Belehrad remizovali na trávniku FK Soči 1:1. Ruský tím viedol od 66. minúty po góle Christiana Nobou z jedenástky, premožiteľ DAC Dunajská Streda v 2. predkole vyrovnal o sedem minút neskôr zásluhou Ricarda Gomesa.

Súťažnú premiéru v drese Trabzonsporu má za sebou Marek Hamšík. Kapitán slovenskej reprezentácie odohral proti Molde FK celý zápas, v ktorom jeho tím trikrát prišiel o vedenie a napokon na domácej pôde iba remizoval 3:3.

V nadstavenom čase mal rozhodnutie na kopačke Anastasos Bakasetas, ale z jedenástky poslal loptu iba do žrde.

Slask Vroclav zdolal izraelský Hapoel Beer Sheva 2:1. Víťazný gól poľského tímu strelil v nadstavenom čase prvého polčasu z jedenástky Róbert Pich, celý zápas v bránke Slasku absolvoval jeho krajan Matúš Putnocký.

Viktoria Plzeň prehrala 2:4 na ihrisku waleského TNS, v drese ktorého zažiaril autor hetriku – pravý obranca Declan McManus. Za Plzeň odohral prvý polčas Miroslav Káčer.

Odvety 3. predkola sú na programe na budúci týždeň.

1. zápasy 3. predkola EKL:

FK Čukarički – Hammarby IF 3:1 (2:1)
Góly: 40. a 53. Docič, 22. Jovanovič – 25. Ludwigson

Breidablik – FC Aberdeen 2:3 (2:2)
Góly: 16. Eyjolfsson, 43. Vilhjalmsson (z 11 m) – 3. Ramirez, 11. Ferguson, 49. Ramirez

Raków Čenstochová – Rubin Kazaň 0:0

Shamrock Rovers – Teuta Drač 1:0 (0:0)
Gól: 90.+1 Emakhu

Újpest Budapešť – FC Bazilej 1:2 (1:0)
Góly: 40. Croizet – 55. Arthur, 74. Males

Hibernian FC – NK Rijeka 1:1 (0:0)
Góly: 67. Boyle – 61. Ampem

The New Saints – Viktoria Plzeň 4:2 (2:0)
Góly: 30., 52. a 76. McManus (prvé dva z 11 m), 9. Hudson – 89. Beauguel, 90.+5 Ba Loua
M. Káčer odohral prvý polčas, M. Tvrdoň (obaja Plzeň) sedel na lavičke náhradníkov

KAA Gent – RFS Riga 2:2 (0:2)
Góly: 52. Adewale, 77. Tissoudali – 11. Lemajič, 28. Šimkovič

FC Luzern – Feyenoord Rotterdam 0:3 (0:2)
Góly: 9. a 39. Til, 84. Sinisterra
R. Boženík (Feyenoord) nastúpil v 74. minúte

Pacos Ferreira – FC Larne 4:0 (1:0)
Góly: 44. a 70. Denilson, 73. Eustaquio, 90. Ze Uilton

Kolos Kovalivka – Šachtar Karagandy 0:0
ČK: 76. Atanaskoski (Karagandy)

FK Priština – Bodö/Glimt 2:1 (1:1)
Góly: 44. John, 82. Lode (vl.) – 11. Berg

Slask Vroclav – Hapoel Beer Sheva 2:1 (2:1)
Góly: 28. Exposito, 45.+17 PICH (z 11 m) – 45.+5 Bareiro
M. Putnocký odchytal celý zápas, R. Pich (obaja Slask) odohral celý zápas + gól

AEL Limassol – FK Karabach Agdam 1:1 (0:0)
Góly: 69. Ščepovič (z 11 m) – 90.+3 Zoubir

Trabzonspor – Molde FK 3:3 (1:1)
Góly: 15. Nwakaeme, 58. Hugo, 74. Djaniny – 31. a 64. Brynhildsen, 85. Hussain
M. Hamšík (Trabzonspor) odohral celý zápas

IF Elfsborg – Velež Mostar 1:1 (1:1)
Góly: 34. Frick – 32. Radovič

CSKA Sofia – NK Osijek 4:2 (3:1)
Góly: 30. Mazikou, 39. Carey, 42. Caicedo, 74. Jomov – 41. Škorič, 90.+3 Antov (vl.)

Dynamo Batumi – Sivasspor 1:2 (0:0)
Góly: 54. Mamuchašvili – 75. James, 90.+5 Kayode

FK Laci – Anderlecht Brusel 0:3 (0:2)
Góly: 27. Delcroix, 42. Hoedt, 61. Refaelov

Maccabi Haifa – HB Tórshavn 7:2 (3:1)
Góly: 6. a 24. David, 45.+5 Haziza, 62. Gershon, 74. Sahar, 82. Atzili, 90.+2 Ashkenazi – 29. Dahl, 70. Johansen (z 11 m), ČK: 60. Hansen (Tórshavn)

Riga FC – Hibernians 0:1 (0:0)
Gól: 69. Agius

Rosenborg Trondheim – NK Domžale 6:1 (4:1)
Góly: 23. a 46. Islamovič, 7. Andersson, 34. Karič (vl.), 40. Reitan, 86. Holm – 44. Alič

Vitesse Arnhem – FC Dundalk 2:2 (1:0)
Góly: 20. BERO, 89. Openda – 65. a 76. McEleney, ČK: 90. Openda (Arnhem)
M. Bero (Arnhem) odohral celý zápas + gól + ŽK

Vojvodina Novi Sad – LASK Linz 0:1 (0:0)
Gól: 70. Michorl, ČK: 90.+1 Čučin (Vojvodina)

KuPS Kuopio – FC Astana 1:1 (0:0)
Góly: 54. Udoh – 90.+4 Bitri

Lokomotiv Plovdiv – FC Kodaň 1:1 (0:0)
Góly: 60. Iliev (z 11 m) – 74. Biel, ČK: 90.+4 Angelov (Plovdiv)

FK Soči – Partizan Belehrad 1:1 (0:0)
Góly: 66. Noboa (z 11 m) – 73. Gomes

debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #Spartak Trnava #Maccabi Tel Aviv #Tobol Kostanaj