Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prehováral ho aj prezident. Messi myslí na barcelonské účtovníctvo

V nedeľu 11. júla 2021 zažil futbal dva historické momenty. Oba s podobnými dejovými líniami a veteránmi s kapitánskou páskou.

13.07.2021 14:30
Lionel Messi Foto: ,
Lionel Messi.
debata

Kým na zisk európskeho titulu pre Taliansko sa sústredila väčšina tunajšej pozornosti, husársky kúsok sa podaril aj Argentíne. Pätnástykrát vyhrala Copa América, vo finále zdolala domácu Brazíliu 1:0.

„Áno, viem, že je voľný hráč. Vidíte, toto máme spoločné. A ešte sme aj ľaváci,“ smial sa kapitán Talianov Giorgio Chiellini na poznámku novinárov, že sa mu 30. júna skončila zmluva s Juventusom. Rovnako ako Messimu s Barcelonou.

Po ostatnej nedeli majú spoločnú aj ďalšiu vec. S reprezentáciou vyhrali na sklonku kariér prvú trofej.

Kým Chiellini zvažuje definitívny koniec v azúrovom drese, Messi konečne zavrel ústa pochybovačom. A vzal im z rúk hlavný argument v debate o tom, či je lepším hráčom súčasnosti on alebo majster Európy z roku 2016 Cristiano Ronaldo.

Messi Čítajte viac Messi sa dočkal. S reprezentáciou oslavuje prvú veľkú trofej

„Mám obrovskú radosť. Toľkokrát som sníval o tomto momente. Sme skvelá partia. Máme kvalitu, nesťažujeme sa, motivujeme jeden druhého. Je to veľký deň pre celú krajinu,“ radoval sa Messi po záverečnom hvizde.

Hrozný začiatok, skvelý koniec

Loptový virtuóz si veľa radosti v pandemickej sezóne 2020/21 neužil. Už pred ňou to bolo s barcelonským pokračovaním na dlhé lakte. Nakoniec sa síce dohodli, ale zisk španielskeho pohára bol slabou náplasťou.

Messi robil, čo mohol. S 30 gólmi sa stal kráľom strelcov La Ligy, strelil oba presné zásahy do siete Paríža pri vyradení v osemfinále Ligy majstrov (po výsledkoch 1:4 a 1:1).

Našťastie, 34-ročná legenda ukončila svoju reprezentačnú Odyseu. Pätnásť rokov blúdila, márne sa načahovala po trofejach, prehrávala finále či končila ešte skôr.

„Vďakabohu, že som Argentínčan,“ napísal Messi na instagrame po nedávnom triumfe. Pre jedného požehnanie, pre druhého kliatba.

Messi je výnimka potvrdzujúca pravidlo. Prešiel si totiž oboma fázami a až teraz definitívne zlomil čary, ktoré skvelé mužstvo okolo neho nepustili k zisku veľkej trofeje.

Po Copa América 2016 to vyzeralo, že sa triumfu nikdy nedočká. Zahodil penaltu vo finále proti Čile a dostal nervy. Veľakrát nedokázal na vrcholnom fóre prekročiť svoj tieň.

Neymar Čítajte viac Neymar kritizoval svojich: Fandíte Messimu? Bežte do hája!

A keď sa mu to aj podarilo, ale nezabrali spoluhráči, schytal väčšinu kritiky Messi. Útoky sa legendy Albicelestes dotkli natoľko, že s národným tímom sekol.

„Snažil som sa najviac, ako to šlo. Stačilo, je koniec,“ prekvapil Messi 45-miliónovú krajinu.

V celej krajine sa spustila obrovská snaha zmeniť Messiho rozhodnutie. Prosili ho fanúšikovia, spoluhráči, experti.

Prišla petícia so státisícmi podpisov. Starosta Buenos Aires mu dal postaviť sochu. Na hudobnom serveri Spotify sa objavil playlist s názvom Nechoď, Leo. Vypočuli si ho milióny ľudí.

S týmto sloganom sa zišlo asi 50-tisíc ľudí pri obelisku v centre argentínskej metropoly. A aby toho nebolo málo, za Messiho návrat apeloval aj prezident.

Lionel Messi a jeho spoluhráči sa tešia z... Foto: TASR/AP, Andre Penner
Messi Lionel Messi a jeho spoluhráči sa tešia z triumfu vo finále Copa América.

„Boh nás požehnal a daroval nám najlepšieho futbalistu na svete. Mali by sme sa o neho postarať,“ vyhlásila hlava štátu Mauricio Macri.

Prosby a želania zabrali. Messi si to o šesť týždňov rozmyslel.

„Od finále mi prešlo hlavou množstvo myšlienok. Bolesť je veľká, ale láska ku krajine a reprezentačnému dresu väčšia,“ priznal v auguste 2016.

Rébus na Nou Campe

Odvtedy zažil ešte dva nevydarené turnaje – na MS 2018 skončila Argentína v osemfinále, o rok neskôr na Copa América v semifinále. Pred tohtoročným turnajom bola favoritom Brazília. Doma neprehrala 2553 dní, až nakoniec v nedeľu na Maracane padla s úhlavným nepriateľom.

„U mňa je to jasné – Messi je najlepší v histórii. A pre mnohých to začne platiť odteraz, lebo už aj on má trofej s národným tímom,“ tešil sa tréner Argentíny Lionel Scaloni.

Messiho úspech je hojivou náplasťou na zákulisné ťahy, ktoré prebiehajú v ústredí FC Barcelona.

Jej šafárenie a amatérsky manažment dostali obe strany do patovej situácie. Hoci nový prezident klubu Joan Laporta nešetrí optimizmom a chce svojho kapitána udržať na palube, jeho vyhliadky sú veľmi zlé.

V roku 2019 zarobili Katalánci viac ako miliardu eur. Dokument, ktorý prenikol na verejnosť, ukázal, že viac ako 70 percent z toho tvorili platy hráčov.

Messiho vrcholné turnaje
*2006** Majstrovstvá sveta štvrťfinále 1  
*2007** Copa América finále 2  
*2010** Majstrovstvá sveta štvrťfinále 0  
*2011** Copa América štvrťfinále 0  
*2014** Majstrovstvá sveta finále 4  
*2015** Copa América finále 1  
*2016** Copa América finále 5  
*2018** Majstrovstvá sveta osemfinále 1  
*2019** Copa América semifinále 1  
*2021** Copa América titul 4  

Pozn.: Rok, turnaj, fáza, počet gólov.

Preto napríklad Messi vďaka predĺženiu zmluvy v roku 2017 zarábal milión týždene, dostal takmer 120 miliónový bonus za podpis a k tomu ešte aj „príspevok“ za lojalitu – nakoľko je v klube od trinástich – v hodnote 80 miliónov.

Španielska liga však dovoľuje tímom investovať do hráčskych nákupov len časť z príjmov. V momentálnej situácii – keď už Barcelona má na krku dlhy presahujúce miliardu eur – by potrebovala znížiť náklady o 200 miliónov.

V dobe pandémie a pri vedomosti ostatných klubov, že Barcelona musí predávať aj keď nechce, to bude náročná úloha.

„Chceme Messiho v La Lige, ale nemôžeme za to, že Barcelona minula posledné euro zo svojho rozpočtu. Je to ich problém, nie náš. Riadime celú ligu a preto nebudeme meniť pravidlá kvôli jednému klubu,“ povedal šéf La Ligy Javier Tebas.

debata chyba
Viac na túto tému: #Argentína #Lionel Messi #Copa América