Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Schudol 25 kíl a učí sa chodiť. Goffu zničil covid, rozpráva o svojom trápení

Tréner Vladimír Goffa je známa postava zo slovenských futbalových trávnikov. Napokon, v minulosti viedol ŠKP Bratislava, Slovan Bratislava, Petržalku, ale aj Prievidzu.

07.06.2021 13:40
debata (20)

61-ročného rodáka z Vranova na jar prekvapil koronavírus. A to doslova. Po desiatich dňoch boja na domácom lôžku si radšej zavolal sanitku. V nemocniciach v Žiline a v Martine strávil dovedna viac ako dva mesiace. Občas sa prihovoril prostredníctvom sociálnej siete Facebook.

Aktuálne je v Zázrivej, kde rehabilituje. Choroba ho zmenila na nepoznanie. V jednom zo statusov zverejnil aj fotografiu, na ktorej sa učí opäť chodiť.

„Vírus sa zadrapil predovšetkým do môjho svalstva. V podstate mi prestal pracovať pohybový aparát. V priebehu pár dní som prišiel o 25 kilogramov zo svojej hmotnosti,“ rozhovoril sa pre denník Šport.

S chorobou zvádzal niekoľkomesačný boj, raz mu bolo lepšie, inokedy horšie. V spovedi na Facebooku rozprával, ako vedľa neho umierajú ľudia, hovoril o bezmocnosti, lekároch, ktorý mu pomáhajú so základnou potrebou.

Šesť dní bol dokonca v umelom spánku, lekári bojovali o jeho holý život. Dnes sa má lepšie.

„Keď mi na röntgene ukazovali rozsah napadnutia pľúc, bol som prekvapený. Hovorím, veď ja ani nefajčím. Lekári mi odpovedali, že fajčiari majú lepšie výsledky, pretože COVID-19 nejde tam, kde nemá čo ničiť. Jednoducho, je to nevyspytateľné ochorenie. Pred nákazou som nemal poškodené žiadne orgány, a to mi pomohlo prežiť. Pravda je, že niektoré súvislosti som pochopil až neskôr,“ vysvetľuje,

Dnes je v malebnej dedinke v Zázrovej, kde rehabilituje. Jeho svalstvo absolútne ochablo. Kedysi mal sto kilogramov, štvrtina je fuč.

„Veru tak. Prvý veľký úspech bol, keď sa mi podarilo posadiť sa na posteľ. Lekári boli z toho nadšení. Dnes už chvíľu vydržím stáť na nohách a s pomocou chodítka urobiť dva-tri kroky. Znie to smiešne, keď vezmeme do úvahy, že som bol športovec. Uvidíme, s čím všetkým budem musieť dlhodobo bojovať,“ pokračuje.

Goffa je známy pre svoj žoviálny slovník, neraz ho volajú aj do televízie, aby spolukomentoval zápasy Fortuna ligy. Rovnako pútavo rozpovedal aj svoj príbeh. O bolesti, o trápení.

"Máte radosť z toho, keď sa prehodíte v posteli z jednej strany na druhú, aby ste nemali preležaniny. Telo je oslabené, dostáva bomby z každej strany a akýkoľvek pohyb považujete za víťazstvo. Keď som sa dokázal posadiť, bola to doslova eufória. Keď som sa postavil po troch mesiacoch na nohy a spravil som prvé dva malé kroky, neskutočne ma to povzbudilo.”

Vo svojich statusoch párkrát aj vyčítal ľuďom, ktorí sa odmietajú očkovať, prípadne spochybňujú chorobu. Podľa neho by mali vidieť nešťastie na nemocničných lôžkach.

„Môj hlavný zámer spočíval v apeli na tých, čo sa nechcú dať zaočkovať. Nech pochopia možné následky. Ja som vakcináciu nestihol. Choroba ma chytila skôr, než prišla na rad moja veková skupina. Myslím si, že nie je dôvod otáľať. Ak som čo i len jedného človek presvedčil svojou otvorenosťou, aby sa dal zaočkovať, mám z toho veľkú radosť,“ dodal.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Goffa #koronavírus