Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Krivda Bardejovčaniek. Boli stopercentné, no Ligu majstrov majú hrať slovanistky

Futbalistky Partizána Bardejov hovoria o veľkej krivde. V sezóne boli stopercentné, dali 24 gólov a neinkasovali ani jeden. Zvíťazili aj na pôde najväčšieho súpera Slovana Bratislava, ktorý však odohral o dva zápasy viac ako Bardejovčanky a tabuľku viedol s trojbodovým náskokom.

21.05.2021 13:50
Futbal, lopty, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (11)

Výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu však rozhodol o anulovaní ženských a mládežníckych súťaží.

Ako informuje portál Sportnet, Bardejovčanky tak stratili šancu získať titul a taktiež prídu o právo štartu v kvalifikácii Ligy majstrov. To pripadne súperovi.

Stránka pripomína, že slovanistky boli na čele ligy pri prerušení aj vlani, keď sa ročník takisto celý nedohral.

„Je to veľmi nešťastné rozhodnutie výkonného výboru. Keď dokážeme spustiť regionálne súťaže, tak nevidím dôvod, prečo by nemohli hrať aj ženy.

Ženský futbal už má na Slovensku svoje zázemie a neviem, prečo je tak podceňovaný. Navyše tu sa hrá o veľa – o kvalifikáciu Ligy majstrov. To ako spoza stola rozhodli nie je fair-play.

Postupuje Slovan, ktorý s nami doma prehral. Život pôjde ďalej, ale neviem, čo si o to mám myslieť,“ cituje spomínaný zdroj prezidenta bardejovského klubu Stanislava Soroku.

Ten bol akurát na tréningu, keď sa to hráčky dozvedeli.

"Dievčatá mali slzy v očiach. Pichli nám nôž do chrbta,“ uviedol Soroka a pripomenul, že s pravidelným testovaním by problém nemali.

„U mužov druhú ligu dohrávame a prvú ženskú nie? Načo to potom robíme? Či Bardejov sa nachádza na zlej strane mapy Slovenska?“ uvažuje.

„Nerozumiem tomu, podľa môjho názoru sa to dalo dohrať, aj čo sa týka U15-ky a U19-ky,“ uviedla pre Bardejovskú televíziu šéftrénerka žien Partizána Bardejov Katarína Chovancová.

Televízny kanál priniesol stanovisko Richarda Havrillu, člena výkonného výboru SFZ a predsedu Východoslovenského futbalového zväzu:

„K anulovaniu sme pristúpili hlavne z toho dôvodu, lebo v týchto prípadoch nie je reálna šanca, aby sa do konca júna dohrala aspoň polovica súťaže. K potrebnej päťdesiatpercentnej hranici zápasov ešte chýba veľmi veľa stretnutí.“

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Bardejovčania s týmto argumentom nesúhlasia. Podľa Soroku by sa dal zostávajúci program jesennej časti skompletizovať za dva až tri týždne.

„Slovanu k dovŕšeniu polovice sezóny zostáva odohrať dva zápasy. Nie veľa, dva. Nám s dohrávkami štyri. Hrali sme už nielen proti Slovanu, ale aj Myjave, takže stretnutia s najsilnejšími súpermi máme za sebou," vraví Soroka pre Sportnet.

"Pýtam sa sám seba, či má zmysel takto robiť futbal. Zvažujem, či pokračovať ďalej a čo bude ďalej so ženským futbalom. Ešte raz – ide o kvalifikáciu Ligy majstrov. Čo môže byť viac? V hre je renomé nášho klubu v zahraničí. Zviditeľniť môžeme celý Bardejov,“ dodal.

Spomenul aj finančné hľadisko. Účasťou v prestížnej súťaži by si klub zarobil slušné peniaze.

„Situácia s dievčatami ma veľmi mrzí. Takto im od zeleného stola nedať šancu? Pritom koľko hráčok z Bardejova sa dostalo aj do reprezentácie či zahraničia. Toto v duchu fair-play nie je,“ uzavrel.

Klub sa podľa Bardejovskej televízie odvolá a na protest možno cez víkend nevycestujú muži na zápas do Žiliny.

Facebooková stránka Partizán Bardejov Ženy priniesla pohľad hráča A-mužstva Tomáša Briganta:

„To, čo spravil zväz od zeleného stola našim ženám, to sa nerobí. Keď si máte vybojovať pozíciu a ešte keď sa hrá o takú súťaž ako ženská Liga majstrov… Ako klub držíme s nimi, je nám to ľúto, pretože v tejto sezóne nestratili ani bod, mali veľký náskok, čo iné majú robiť tie dievčatá teraz?“

Nie je možné garantovať rovnaké podmienky

Stanovisko pre Sportnet poskytol generálny sekretár SFZ Peter Palenčík. Vyberáme časť z neho.

„V súvislosti so vzniknutou situáciou je potrebné uviesť, že pandemická situácia a z toho vyplývajúce obmedzenia a zásahy aj do priebehu futbalových súťaží neboli spôsobené SFZ a aktuálny stav je nevyhnutné akceptovať.

Reálne sa žiadna zo súťaží nehrala a nehrá v úplne štandardnom režime (ani Liga majstrov, ani majstrovstvá Európy 2020).

Okolité krajiny, napríklad Česká republiky a Rakúsko amatérske súťaže ukončili už skôr.

Vo väčšine vyspelých európskych krajín má najvyššia ženská futbalová súťaž štatút profesionálnej súťaže, u nás má štatút amatérskej a nevzťahovala sa na ňu výnimka zo zákazu organizácie hromadných podujatí, ktorú Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky pre profesionálne súťaže v piatich športoch, aby sa mohlo hrať podobne, ako Fortuna liga a II. liga mužov.

Čakali sme s rozhodnutím či dohrať, nedohrať, alebo akým spôsobom dohrať súťaže riadené SFZ čo najdlhšie, ale pri aktuálnej situácii nevieme garantovať rovnaké podmienky pre všetkých účastníkov.

Slovensko je podľa Covid automatu rozdelené naprieč štyrmi farbami s rôznym prístupom k opatreniam a nie je predpoklad, že by sa situácia v nasledujúcich týždňom dramaticky zmenila a celé Slovensko by bolo v maximálne dvoch stupňoch výstrahy.

Jednoducho nie je možné garantovať naprieč celým územím republiky rovnaké podmienky na tréningový proces a súťažné stretnutia pre všetkých účastníkov.

V niektorých okresoch stále nie je povolený plnohodnotný tréning. Takisto prístup divákov na športové podujatia je rozdielny a zápasové podmienky takisto.

V regionálnych a oblastných futbalových zväzoch je situácia iná, keďže ide o menej okresov a sú to okresy, ktoré spolu susedia, takže situácia je tam stabilnejšia a podmienky sú pre všetkých veľmi podobné.

Je potrebné si uvedomiť, že nejde len o I. ligu žien, ale následne aj o druhú ligu žien, keďže sú to súťaže, z ktorých sa postupuje a zostupuje a teda spolu úzko súvisia."

11 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Partizán Bardejov