Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Veľký tím zničila tragédia. Slovák získal taliansky titul po smrti

Bola to obrovská tragédia, ktorá zasiahla taliansky i svetový futbal. Dnes uplynulo 72 rokov od pádu lietadla s výpravou AC Turín.

04.05.2021 12:00
debata

Zahynulo všetkých 31 pasažierov, medzi ktorými bolo osemnásť futbalistov.

V tom čase predstavovali absolútnu špičku a tvorili aj základ talianskej reprezentácie na čele s kapitánom Valentinom Mazzolom. Okrem nich boli na palube aj anglický tréner Leslie Lievesley, členovia realizačného tímu, traja novinári, posádka.

Smútil aj slovenský futbal. Pri Turíne na vrchu Superga, do ktorého lietadlo 4. mája 1949 narazilo a roztrieskalo sa na tisíce kúskov, zahynul aj 26-ročný Július Schubert, ktorý ako prvý Slovák získal taliansky titul.

Il Grande Torino. Taký prívlastok dávali tímu, ktorý bezkonkurenčne kráľoval v talianskom futbale. Tešil sa zo štyroch titulov po sebe a získal by ich ešte viac, keby v rokoch 1944 a 1945 vojna neprerušila ligu.

Italy Maradona Obit Reax Čítajte viac Maradonovu liečbu ponechali osudu. Zverejnili správu z vyšetrovania

Neprehrala na domácom ihrisku v 93 stretnutiach za sebou. V tom čase pôsobilo v Taliansku niekoľko Slovákov. V roku 1946 prestúpil do Juventusu stredopoliar Július Korostelev. V úvodnej sezóne strelil úctyhodných 15 gólov.

Schubert prišiel do AC Turín na jeseň 1948 z Tehelného poľa. Viac ako dve sezóny strávil v ŠK Bratislava, kde talentovaný ofenzívny stredopoliar patril k najlepším strelcom.

Zúčastnil sa aj na legendárnom zájazde do Mexika a nastúpil v dvoch zápasoch v československom drese – proti Maďarsku a Rakúsku. V belasom drese hrával po boku legendárnych hráčov Reimanna, Kubalu, Tegelhoffa, Vičana, Pažického…

Na začiatku mája 1949 vyrazila výprava AC Turín na rozlúčkový zápas Xica Ferreiru do Lisabonu. Keď sa vracala domov, krátko po piatej hodine popoludní, v hustej hmle vrazilo lietadlo do vrchu Superga, pri známej bazilike rovnakého mena.

Ryan Giggs Čítajte viac Psychický nátlak i napadnutie. Giggs má veľký problém, príde o ME

Len o vlások unikol smrti legendárny Ladislav Kubala, o ktorého mali Turínčania záujem a chceli ho vyskúšať v Lisabone. Za Kubalom do Talianska dorazila niekoľko dní predtým manželka a syn, ktorý ochorel, slávny futbalista sa ospravedlnil a na poslednú chvíľu do lietadla nenasadol.

Po tragédii zostalo odohrať ešte štyri kolá. Za Turín nastúpili juniori, viedol ich kapitán Sauro Tomá, jediný hráč bývalého tímu, ktorý zostal nažive, pretože sa zranil a s ostatnými necestoval (dožil sa 92 rokov…).

Turín zostávajúce zápasy vyhral a získal piaty titul v rade. Schuberta vyhlásili za talianskeho majstra in memoriam. Pod vrcholom Superga stojí pamätník, ktorý sa stal pietnym miestom.

debata chyba