Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Barcelona je viac ako klub. My sme mali Slovan i Trnavu. Už to neplatí

O futbale prednáša doma i v zahraničí. Jeho učiteľmi boli legendárni tréneri a pedagógovia Ladislav Kačáni a Jozef Vengloš. Pavol Peráček (63) vedie katedru hier na FTVŠ UK, učí budúcich učiteľov a trénerov, ako naučiť mladých hrať futbal, sám sa podieľal na výchove popredných futbalistov a trénerov.

23.04.2021 06:00
debata
Zľava trnavský futbalista Yusuf Bamidele a... Foto: TASR, Jaroslav Novák
Yusuf Bamidele, Myenty Abena, Aleksandar Čavrič Zľava trnavský futbalista Yusuf Bamidele a slovanisti Myenty Abena a Aleksandar Čavrič počas ligového derby.

Jedenásť rokov pôsobil na Slovenskom futbalovom zväze ako technický riaditeľ. V období, keď Slovensko jediný raz postúpilo na svetový šampionát.

Slovan, ktorý dominuje v lige, trénuje cudzinec, aj druhý DAC viedol do stredy zahraničný tréner, v prvej šestke ho má aj Trenčín. Nemáme na Slovensku dosť kvalitných trénerov?

Vzdelávanie trénerov má dlhšie pod palcom SFZ, ťažšie sa mi posudzuje aktuálny stav. Ak by som zobral do úvahy len čísla, je to jasné.

Ešte v čase, keď som opúšťal zväz, mali sme 400 futbalových trénerov s najvyššou kvalifikáciou. Teraz ich je viac. Stále platí, že ponuka vysoko prevyšuje dopyt.

Prečo potom pôsobí na lavičkách toľko cudzincov?

Vnímam to aj ako alibizmus manažmentu klubu. Často si vyberie trénera len preto, že je zo zahraničia, akoby práve tento fakt bol garanciou. Funkcionári zavše ani poriadne nevedia, koho si vybrali.

Angažovali sme Nemca, Taliana, urobili sme maximum, bránia sa. Poľavili sme najmä v nárokoch. Aj na trénerov. Objavili sa nové technológie, máme množstvo informácií, analýz, poznáme údaje o zaťažení hráča v tréningu i zápasoch, ktoré sme nikdy predtým nemali. Otázka je, ako vieme s nimi naložiť.

Bernd Storck Čítajte viac Koniec po vzájomnej dohode. Storck opúšťa lavičku DAC

Šancu už dostávajú aj mladší tréneri. Ako vnímate tento trend?

Zažili sme generačnú výmenu, niektorí skúsení a úspešní tréneri skončili – Pecze, Bubenko, Jurkemik, Galis, Kozák… Je to prirodzený proces, ale škoda, že nevyužívame ich skúsenosti, mohli by v kluboch pôsobiť napríklad na postoch športových riaditeľov, nemyslím si, že sú obsadené, ako by bolo potrebné.

Mal som šťastie, že som mohol spolupracovať s Lacom Kačánim, skvelým hráčom, potom trénerom a metodikom, dlho sme sedeli v jednej kancelárii na fakulte. Približoval mi najmä slovenský futbal, Jozef Vengloš zasa medzinárodný.

Zaujal vás niekto z mladej generácie trénerov?

Spomeniem najmladšieho, ktorý pôsobí v lige. Ľuboš Benkovský je mojím študentom na fakulte, absolvoval u mňa aj doktorandské štúdium. V Zlatých Moravciach išli do rizika a zatiaľ sa zdá, že im to vyšlo.

Ľuboš nie je teraz pod veľkým tlakom, mužstvu nehrozí zostup, môže zbierať skúsenosti, rešpektujú ho aj starší hráči. Je dobré, ak mladí tréneri dostanú šancu, ale sú aj veci, ktoré mi prekážajú.

Ľuboš Benkovský. Foto: TASR, Pavel Neubauer
Ľuboš Benkovský Ľuboš Benkovský.

Čo konkrétne?

Niekedy chcú preskočiť prirodzené vývojové stupne, hneď by najradšej trénovali v najvyššej súťaži, sú netrpezliví. Pre trénera je dôležité, aby stále študoval. Ani po škole nemôže odložiť knihy. To si nedovolí ani Mourinho či Guardiola.

Viacerí naši tréneri na sebe nepracujú. Často sa bránia práci s mládežou. To nie je podradná robota. Poznal som veľa trénerov, ktorí si urobili meno u mládeže, stali sa pojmami – Čemez v Trenčíne, Obert v Slovane, Šimončič v Interi, bratia Valovičovci… Je lepšie byť špičkový tréner v doraste ako podpriemerný medzi mužmi.

Často sa stáva, že mladí odchovanci nedostanú šancu v prvom tíme dospelých. A neraz končia s futbalom…

Áčko je zavše solitérom v klube. Takmer vždy je nezávislé, ale hlavnému trénerovi či jeho asistentom by nezaškodilo, keby sa viac zaujímali o hráčov v devätnástke, sedemnástke, aby mali lepší prehľad, čo majú doma.

Pred časom mal senický klub najlepšie výbery do 19, 17, 16, 15 rokov na Slovensku, čo bolo naozaj výnimočné. Ale v prvom tíme nemal ani jedného svojho hráča… Nie je normálne ani to, ak nemá prvoligový klub roky vyhovujúcu infraštruktúru a kompletný systém mládežníckych tímov. Máme more výnimiek, nie sme dôslední ako Nemci.

Pavol Peráček zdôrazňuje, že práca s mládežou... Foto: Michal Zeman, Pravda
Pavol Peráček Pavol Peráček zdôrazňuje, že práca s mládežou nie je podradná.

Berú Slovákom miesta legionári?

Nie je to jednoduchý problém, ale štát prispieva na reprezentáciu a aj na rozvoj mládežníckeho futbalu, výchovu hráčov, asi by sme sa mali viac zaujímať, aký efekt prinášajú tieto investície.

Mňa nezaráža len vysoký počet legionárov. Až na výnimky ide o priemerných a podpriemerných futbalistov. Neplatí zásada, ktorú často omieľame, že cudzinec musí byť výrazne lepší ako domáci hráč, ak chce mať miesto v tíme.

Ak by bolo na mne, dal by som prednosť nášmu hráčovi, hoci dorastencovi, pred slabým cudzincom. Barcelona má slogan – sme viac ako klub. Aj u nás sme mali také kluby – Slovan i Trnavu. Už to neplatí.

Máme stále dosť talentov?

Keď sledujem zápas dorastencov, úroveň je často ako v súboji žiakov pred dvadsiatimi rokmi. Upadá kvalita a zúžila sa aj základňa. Keď som v osemdesiatych rokoch začínal ako tréner žiakov v Slovane, na výber prišlo 250 detí, celý týždeň sme vyberali.

Je iná doba, už nemôžeme len čakať, kto príde, ale musíme talenty hľadať. V Petržalke som od mládežníckych trénerov žiadal, aby navštevovali hodiny telesnej výchovy na školách a najmä na prvom stupni vyberali pohybovo nadané deti, oslovovali aj ich rodičov.

Zaujímavý systém majú Slovinci. Podrobujú fyzickým testom všetkých druhákov a tretiakov na základnej škole a dávajú im odporúčanie, na čo majú predpoklady.

Slovenský futbal čaká v tomto roku kvalifikácia MS a aj štart na ME. Je v silách tímu zvládnuť obe náročné úlohy?

Nielen slovenský futbal sa ocitol v tejto situácii, rovnako sú na tom aj iné tímy. Riešia podobné problémy. Samozrejme, výhodu budú mať tí, ktorí majú širšie a kvalitnejšie kádre, čo je jasné. A dôležité bude aj to, aby sa reprezentantom vyhýbali zranenia a viac hrávali v kluboch.

Kvalifikáciu MS začalo Slovensko dvoma remízami s outsidermi…

Doplatili sme na skutočnosť, že nie všetci hráči mali dostatočnú zápasovú prax. Napríklad v Amerike sa od minulej jesene nehrala súťaž, v nominácii sme mali hráčov, ktorí si pol roka poriadne do lopty nekopli.

Niektorí nedostávajú v kluboch priestor. Budovanie formy neexistuje bez odohratých zápasov. To nikdy nemôže dobre dopadnúť. A je úplne jedno, o akého hráča ide.

Vo futbale vládne veľká vyrovnanosť. Súhlasíte s tvrdením, že dnes už je každý súper ťažký?

To sa hovorí tradične už roky a vyznieva to zvyčajne ako výhovorka. Je pravda, že všetci napredujú, ale to by malo platiť aj o nás, aj my by sme sa mali zlepšovať, to je vývoj.

Nemusíme byť futbalovo takí silní ako Španieli, ale nie je dôvod, aby sme nedokázali behať s Malťanmi či Cyperčanmi. Nik vám nič nedaruje, ale títo súperi nemajú predsa rovnakú kvalitu ako Chorváti.

Róbert Mak sa teší z víťazného gólu s Ruskom.... Foto: TASR, Martin Baumann
SR Futbal MS Kvalifikácia MS2022 H Skupina Mak Róbert Mak sa teší z víťazného gólu s Ruskom. Slovenskí futbalisti sa ním udržali v hre v kvalifikácii MS 2022.

Nebudú bojovať o postup. Chvalabohu sme zdolali Rusko, lebo inak by bolo po kvalifikácii. Teraz musíme doma zdolať aj Chorvátov a Slovincov. A vonku sa pokúsiť získať štyri body, ktoré sme stratili.

V júni čakajú Slovákov zápasy s Poľskom, Švédskom a Španielskom na Eure. Aké im dávate šance?

Nechcem ich vopred odpisovať. Bolo by zlé, keby sme na šampionát cestovali v porazeneckej nálade. Už sme v minulosti zdolali aj Španielov, len mám obavy, že niečo podobné sa nám môže podariť raz z desiatich zápasov.

Budeme mať ťažkú úlohu aj s Poliakmi a Švédmi, najmä ak budú v poriadku ich najväčšie hviezdy Lewandowski a Ibrahimovič. To sú hráči, ktorí sú schopní rozhodnúť zápas. Možno si jedno víťazstvo pripíšeme, ale to na postup nebude stačiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #ŠK Slovan Bratislava #Spartak Trnava #Pavol Peráček