Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: Superliga podľa Péreza nie je mŕtva. Laporta: Existencia je nevyhnutná

Prezident španielskeho futbalového klubu Real Madrid Florentino Pérez stále tvrdí, že projekt Európskej Superligy (ESL) nie je odsúdený na zánik. Dostal sa len do akéhosi "čakacieho režimu".

22.04.2021 09:50 , aktualizované: 19:37
debata
Proti Superlige sa protestovali aj pred... Foto: SITA/AP, Frank Augstein
Superliga, Chelsea Proti Superlige sa protestovali aj pred štadiónom Chelsea.

„Projekt je v pohotovostnom režime. Stále existuje. No polovica klubov ho opustila, odradilo ich, čo si vypočuli za uplynulých 24 hodín. Tak povedali, že nechcú pokračovať,“ povedal pre rádio Cadena Ser Pérez, ktorý mal pôsobiť ako prvý predseda ESL.

„Myslieť si, že projekt je mŕtvy, je absolútne chybné. Stále na ňom pracujeme. Vzíde z toho niečo, o čom si svet bude myslieť, že je najlepšie,“ dodal.

Sedemdesiatšty­riročný obchodník a bývalý politik priznal, že ho obrovská lavína odporu a kritiky zarmútila.

Z pôvodnej dvanástky zakladajúcich členov (Arsenal Londýn, Manchester United, FC Liverpool, Tottenham Hotspur, Chelsea Londýn, Manchester City, AC Miláno, Inter Miláno, Juventus Turín, Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid) zostali v projekte už len tri – Real, Juventus a Barcelona. Podľa Péreza aj Barcelona uvažuje nad odchodom.

Odkazy v Leedsi (nielen) hosťujúcemu Liverpoolu Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Horiaci dres Liverpoolu pred štadiónom Leedsu....

"Som smutný a sklamaný. Pracovali sme na tom tri roky a bojovali so zlou finančnou situáciou v španielskom futbale. Nikdy som nevidel takú agresiu, či už od prezidenta UEFA alebo od prezidentov národných líg.

Vyzeralo to byť zorganizované, všetkých nás to prekvapilo. Nikdy som nič podobné nezažil, ako by sme zavraždili futbal. A my pracujeme na tom, ako ho zachrániť," uviedol Pérez, ktorý tiež naznačil, že projekt by sa mohol zmeniť tak, že z každej krajiny by v ESL pôsobilo kvarteto klubov:

"V skupine anglických klubov bol niekto, kto nemal veľký záujem o ESL. A nainfikoval ostatných. Všetci podpísali prvú dohodu, ale po odchode anglických klubov sa spustila lavína.

UEFA spustila šou, akoby sme odpálili atómovú bombu. Ani nás nenechali vysvetliť projekt. Nie je to tak, že keď tí na vrchole stratia peniaze, tak zvyšok zarobí. Bohatí teraz stratia veľa peňazí."

Futbal, lopty, ilustračná Čítajte viac Nepôjdeme na obecnej avii do Madridu! Slovenský klub vtipne odmietol Superligu

Pérez už predtým zdôraznil, že zakladajúci členovia chcú reagovať na vývoj doby, že futbal je v úpadku a čelí strate záujmu medzi mladými ľuďmi:

"Futbal musí držať krok a prispôsobiť sa. Je to jediný globálny šport. Musíme sa zamyslieť nad tým, prečo ľudia do 24 rokov strácajú oň záujem.

Až príliš veľa zápasov nemá úroveň a existujú iné platformy, ktoré poskytujú viac zábavy. Skupina európskych klubov sa spojila, aby zatraktívnila tento šport po celom svete," citovala Péreza agentúra AFP.

9.58: Tréner Interu Miláno Antonio Conte tvrdí, že UEFA musí uvažovať nad lepším prerozdeľovaním príjmov. Inter bol jedným zo zakladajúcich členov Superligy.

Conte je zástancom myšlienky „meritokracie“, teda že najväčšie slovo by mali mať tí najschopnejší.

Antonio Conte. Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Antonio Conte Antonio Conte.

"Šport bol vždy založený na tradíciách a meritokracii. Klubom pôsobiacim v súťažiach dáva UEFA len malú časť. Najschopnejší by mali byť prví, UEFA by to mala vziať do úvahy.

Kluby investujú mnoho do hráčov aj trénerov. UEFA do nich neinvestuje, hoci sú futbalisti žmýkaní ako citróny. Kluby musia dostať primeranú odmenu," citovala Conteho agentúra AFP.

Predseda Juventusu Turín Andrea Agnelli sa pre La Repubblica vyjadril, že projekt v súčasnosti nie je možný, ale je z dlhodobého hľadiska správny.

„Medzi našimi klubmi je ‚krvný pakt‘. Pôjdeme dopredu. Projekt má na 100 percent šancu uspieť. Futbal už dlho nie je hra, ale priemyselný sektor a potrebuje stabilitu,“ povedal Agnelli.

11.07: Semifinálové zápasy Ligy majstrov sa budúci týždeň uskutočnia podľa plánu. Nepriamo to pre slovinské médiá potvrdil prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Aleksander Čeferin po tom, ako plán dvanástich elitných klubov vytvoriť Európsku Superligu spôsobil chaos.

O postup do finále budú v dvojzápasoch doma – vonku bojovať Real Madrid s Chelsea Londýn, resp. Paríž St. Germain s Manchestrom City.

Prezident UEFA Aleksander Čeferin. Foto: SITA/AP, Peter Dejong
Aleksander Čeferin Prezident UEFA Aleksander Čeferin.

„Je relatívne malá šanca, že sa budúci týždeň semifinálové zápasy nebudú hrať. Kľúčové je, že sezóna pokračuje. Ak by sme zrušili zápasy, televízie by požadovali kompenzácie,“ citovala agentúra AFP Čeferinove slová pre slovinskú televíziu Pop TV.

Traja zo semifinalistov LM – Manchester City, Chelsea Londýn a Real Madrid – boli zakladajúcimi členmi ESL. Po obrovskej kritike projektu sa všetky anglické, dva talianske a jeden španielsky klub stiahli. Formálne oznámenie o odstúpení ešte nepodali Real, Barcelona a Juventus.

„Na našej strane je 244 európskych klubov z 247. Očakávame, že kluby Superligy si uvedomia chyby a budú niesť následky,“ dodal Slovinec.

13.24: Tréner Arsenalu Mikel Arteta sa dočkal ospravedlnenia od majiteľa klubu Stana Kroenku za nepríjemnosti spôsobené oznámením účasti „gunners“ v projekte Európskej Superligy (ESL).

Arteta uplynulých 48 hodín priamo komunikoval s americkými majiteľmi ohľadom kontroverzného projektu. Na otázku médií, či po jeho kolapse prišlo ospravedlnenie, Arteta uviedol.

Tréner Arsenalu Mikel Arteta. Foto: SITA/AP, Kirsty Wigglesworth
Mikel Arteta Tréner Arsenalu Mikel Arteta.

„Áno, úplne. Majitelia majú najväčšiu zodpovednosť za chod klubu. Povedali nám, že sa ospravedlňujú za vyrušenie mužstva a že mám ich ospravedlnenie tlmočiť hráčom,“ citovala Artetu agentúra AFP.

Mužstvu aj realizačnému tímu sa ospravedlnil aj šéf klubovej exekutívy Vinai Venkatesham.

"Hovorili sme spolu a vysvetlil mi trochu, čo sa stalo. Povedal mi to priamo a čestne. Chápem dôvody, pre ktoré nám to predtým nepovedali.

My sme o tom nevedeli, Vinai a majitelia majú záujem dostať klub do najlepšej pozície pre budúcnosť. Akceptovali, že to bolo chybné rozhodnutie," dodal Arteta.

14.58: Skupina nahnevaných fanúšikov Manchestru United prišla vo štvrtok dopoludnia protestovať pred tréningové centrum. V reakcii na projekt Európskej Superligy mali so sebou transparenty požadujúce odchod amerických majiteľov. Rozprával sa s nimi aj tréner „červených diablov“ Ole Gunnar Solskjaer.

Rodina Glazerovcov vlastní klub z Old Trafford od roku 2005. Spolupredseda Joel Glazer mal byť vicepredsedom ESL, po priznaní si chyby ale United účasť na projekte odvolali.

V spojitosti s ESL oznámil svoj odchod na konci roka ďalší vicepredseda Ed Woodward.

17.46: Vedenie La Ligy neuvažuje nad potrestaním španielskych klubov, ktoré chceli vstúpiť do Európskej Superligy. Tlaky na sankcie voči Realu Madrid, Atléticu Madrid a FC Barcelona údajne neprichádzajú ani zo strany zvyšných španielskych klubov.

Real a Barcelona ako jediné zatiaľ oficiálne neopustili projekt Superligy.

Príjmy futbalových klubov v minulej sezóne Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Juventus: 397,9 milióna eur.

„Veľa ľudí by chcelo vidieť padať hlavy, no nemôžeme byť neuvážení. Tieto kluby už potrestali ich fanúšikovia, poškodili si reputáciu,“ povedal podľa DPA vo štvrtok prezident La Ligy Javier Tebas.

S prezidentom Barcelony Joanom Laportom, ktorý vyhlásil, že vznik Superligy je nevyhnutný, Tebas nesúhlasí:

„Laporta by sa mal viac sústrediť na finančnú situáciu v klube. Barcelona má veľké problémy a bude mať čo robiť, aby aj v budúcej sezóne bojovala o najvyššie priečky.“

19.34: Laporta naďalej podporuje vznik Superligy. Okrem „Blaugranas“ v ňom zostal už len Real Madrid.

„Existencia Superligy je nevyhnutná. Nie je tajomstvo, že elitné kluby produkujú najviac finančných prostriedkov a preto musia mať väčšie slovo aj pri ich rozdeľovaní,“ povedal Laporta.

Katalánci minuli vlani na platy najviac spomedzi všetkých klubov, počas pandémie utrpeli obrovské finančné straty a navyše sa snažia podpísať nový kontrakt s hviezdnym Lionelom Messim.

Joan Laporta. Foto: SITA/AP, Joan Monfort
Joan Laporta Joan Laporta.

„Klub má viacero dôležitých investícií, platy sú veľmi vysoké a okrem športového hľadiska treba myslieť aj na tieto faktory,“ ozrejmil Laporta, ktorý naznačil, že pre úspech ESL je ochotný debatovať o kontroverznom pravidle, ktoré 15 zakladajúcim klubom zaručuje pravidelnú účasť:

„Je dôležité, aby bola súťaž atraktívna pre ľudí a zároveň sme zachovali princípy súťaživosti.“

Projektu sa nevzdáva ani prezident Realu Madrid a plánovaný prvý predseda ESL Florentino Perez, podľa ktorého je projekt nateraz v pohotovostnom režime. Juventus Turín a AC Miláno si vo svojich stredajších vyhláseniach nechali otvorenú možnosť pripojiť sa k nemu neskôr. Informáciu priniesla agentúra AP.

debata chyba
Viac na túto tému: #Florentino Perez #Superliga