Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Superligu spískali dlžníci. Škriniar môže byť ich rukojemníkom

Potrebná reforma alebo neškodný krik do vetra? Pomoc futbalovo menej rozvinutým krajinám či snaha rozšíriť si vlastné pieskovisko? Zveľaďovanie finančných kont aj napriek popieraniu športových základov?

20.04.2021 18:30
Taliansko škriniar olo Inter Atalanta Foto: ,
Milan Škriniar.
debata (3)

Superliga zaskočila svet. A nielen športový. Megalomanský projekt dvanástky vyvolených chce v auguste spustiť svoj premiérový ročník.

S obrovskými finančnými zárukami i poistkou, že si to medzi sebou budú rozdávať len najlepší. Bez rizika zostupu, s vidinou pomoci slabším klubom – teda aj slovenským, ktoré pravidelne vystupujú na prvých európskych zastávkach.

„Je to projekt, ktorý ide proti futbalovým základom. Organizujú ho kluby s najväčšími dlhmi. O niečom to svedčí,“ tvrdí Karol Belaník, športový riaditeľ MŠK Žilina.

„Neveril som, že niečo také uzrie svetlo sveta. Rešpektujem túto požiadavku gigantov, hoci sa mi nepozdávajú jej princípy,“ pritaká futbalový expert Stanislav Angelovič.

Ako NHL a NBA

Obaja zachytili šumy o tom, že sa najväčšie futbalové značky stavajú na zadné. Hlavný dôvod sporu zrejme ani jedna zo zainteresovaných strán neprizná. Sú ním peniaze.

Zjednodušene povedané – UEFA obviňuje veľkokluby z nenásytnosti, gigantom sa nepáči rovnica rozdeľovania finančných zdrojov. Tie najväčšie generujú najmä spomínaní revolucionári.

Barcelona Čítajte viac ONLINE: Giganti menia názor. Zo Superligy už vystúpili City, pridajú sa aj ďalší

"Nejde iba o to, že chcú získať viac peňazí. Túžia ich mať garantované súbojmi s najlepšími a to bez rizika zostupu. Je to na báze zámorskej NHL či NBA, ktoré sú uzatvorené.

Nepozdáva sa mi to. Príde mi, že nie je o čo hrať. Najdôležitejší je zisk čo najväčšej časti koláča," zamýšľa sa Belaník.

Dlhoročný funkcionár vie, že majitelia sa na svoje kluby pozerajú ako na firmy. Zelené čísla im pomáhajú zlepšovať sa, červené limitujú ich ambície a môžu ich časom zruinovať.

Superligisti však argumentujú tým, že vďaka vyšším príjmom pomôžu klubom mimo ich súťaž. Tým, že môžu kúpiť ich hráčov za vyššie čiastky.

„Nevnímam to ako pomoc futbalu. To robí UEFA – rozšírila počet účastníkov ME aj LM. Snaží sa ísť naproti menším futbalovým krajinám, aby aj tie mohli hrať medzi najlepšími. Vznik Superligy je absolútne proti tomu,“ konštatuje Angelovič.

Slovenským klubom to nepomôže

Podľa bývalého hráča Žiliny či Slovana má nová súťaž problémy hneď na niekoľkých frontoch.

Najväčším je možný zákaz pre hráčov klubov Superligy chodiť na reprezentačné akcie. Ak by k tomu došlo, týkalo by sa to aj Milana Škriniara z Interu Miláno.

Harry Kane, Harry Maguire Čítajte viac ONLINE: Real, Chelsea a City možno vylúčia z LM! Turnaje bez veľkých hviezd?

„Tam cesta nevedie. Zobrať hráčom možnosť hájiť svoju krajinu je nezmysel. Očakávam búrlivú diskusiu oboch strán,“ hovorí Angelovič.

„Hráči budú rukojemníkmi, čo sa mi vôbec nepáči. Sú v tomto spore nevinne. Túžia chodiť na zrazy. Hovoriť na nich materinským jazykom, stretávať sa s kamarátmi z národného tímu a bojovať o ME či MS,“ pridáva sa Belaník.

Obaja boli pri tom, keď sa slovenským klub naposledy postavil jednému zo spomínanej dvanástky. Žilina pred 11 rokmi čelila Chelsea (1:2 a 1:4) v skupinovej fáze Ligy majstrov.

„Miest v LM aj v EL bude po odchode gigantov o čosi viac. Ony však slovenským tímom nekomplikujú cestu do skupinovej fázy oboch súťaží. Máme problém prejsť už cez mužstvá z druhého či tretieho sledu,“ pokračuje Belaník.

„Liga majstrov by už nebola ako predtým. Nešlo by o súťaž pre najlepších, ale pre mužstvá, ktoré zostali,“ dopĺňa Angelovič.

Ako bude Superliga vyzerať a či vôbec odštartuje je zatiaľ otázne. Obaja experti však očakávajú zmeny.

„Vidím dve možnosti. Tlak na UEFA, ktorý prinesie zmeny alebo skutočný štart Superligy. Je tam finančné krytie, zrejme sa to nedá zastaviť len tak. Verím len v jednu vec – že to dopadne v prospech fanúšikov. Tí dostali po pandémii ďalšiu facku,“ poznamenáva Angelovič.

„Tvorcovia Superligy vytvoria tlak na UEFA a niečo získajú. Únia určite nechce stratiť najjagavejšie značky,“ uzatvára Belaník.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Inter Miláno #Milan Škriniar #Karol Belánik #Superliga #Stanislav Angelovič