Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: Giganti menia názor. Zo Superligy už vystúpili City, pridajú sa aj ďalší

Anglický futbalový klub Manchester City oficiálne odstúpil z projektu Európskej Superligy (ESL).

20.04.2021 10:47 , aktualizované: 22:45
Barcelona Foto: ,
Futbalisti Barcelony.
debata

K tomuto kroku pristúpil po vlne kritiky, ktorá sa strhla po oznámení vzniku súťaže.

„Citizens“ sa stali prvým z dvanástky zakladajúcich klubov ESL, ktorý sa rozhodol odstúpiť od projektu.

„Manchester City FC môže potvrdiť, že formálne začal s procedúrami vystúpenia zo skupiny, ktorá vyvíjala plány na vznik Európskej Superligy,“ citovala agentúea AFP z vyhlásenia klubu.

Podľa britských médií už pripravuje dokumenty na odstúpenie aj londýnska Chelsea, klub však podľa AP ešte nedoručil svoje rozhodnutie predstaviteľom ESL.

Futbalisti Manchestru City. Foto: SITA/AP, Rui Vieira
Manchester City, Leeds Futbalisti Manchestru City.

Nasledovať budú zrejme aj ďalšie kluby Premier League, ktoré sa chceli podielať na vzniku kontroverznej súťaže – Arsenal Londýn a Manchester United, ktorého výkonný podpredseda Ed Woodward už oznámil svoj koniec vo funkcii.

Podľa španielskeho portálu Marca má v úlohe prvého muža Tottenhamu skončiť Daniel Levy.

Projekt Superligy sa po vlne obrovskej kritiky rozpadá už po 48 hodinách po oznámení vzniku.

Ako informovali španielske médiá, k odchádzajúcim britským klubom sa zrejme pridajú aj FC Barcelona a Atletico Madrid.

Bayern odmietol Superligu

Nemecký veľkoklub Bayern Mníchov oficiálne povedal nie futbalovej Superlige. Stanovisko zverejnil v utorok na svojej oficiálnej webstránke.

"Členovia nášho klubu a fanúšikovia odmietajú projekt Superligy. Prianím a cieľom FC Bayern je, aby európske kluby spoločne súťažili a prežívali emócie v Lige majstrov a pomáhali ju zveľaďovať s pomocou Európskej futbalovej únie (UEFA).

Harry Kane, Harry Maguire Čítajte viac ONLINE: Real, Chelsea a City možno vylúčia z LM! Turnaje bez veľkých hviezd?

Bayern hovorí nie Superlige," citovala agentúra dpa z vyhlásenia prezidenta klubu Herberta Hainera.

Odmietavý postoj zreteľne deklaroval aj šéf exekutívy Bayernu Karl-Heinz Rummenigge. "Pre Bayern je najlepšou súťažou na svete Liga majstrov.

Pre nás je vždy veľkým potešením reprezentovať v nej Nemecko. Zároveň máme solidaritu voči bundesligovým klubom," zverejnil v stanovisku.

Superbohatí a superbezohľadní

Prezident Nemeckého futbalového zväzu (DFB) Fritz Keller vyzval k vylúčeniu dvanástich účastníkov Európskej Superligy (ESL) zo všetkých ostatných súťaží.

Podľa neho by mohli byť prijatí späť, až keď prehodnotia svoj zámer vytvoriť uzavretú ligu.

Superligu založilo dvanásť elitných klubov z Anglicka, Talianska a Španielska.

Od začiatku boli terčom ostrej kritiky a hrozia im prísne sankcie od Európskej futbalovej únie (UEFA).

O ich prípadnom vylúčení z domácich súťaží a možnom zákaze reprezentácie pre ich hráčov by mala UEFA rozhodnúť v piatok.

Deklarácia odsudzujúca vznik Superligy

Všetkých 55 členských asociácií Európskej futbalovej únie (UEFA) v utorok jednomyseľne schválilo deklaráciu, ktorá ostro odsudzuje vytvorenie Európskej Superligy (ESL).

Jej vznik oznámilo v nedeľu v noci dvanásť európskych veľkoklubov z Anglicka, Španielska a Talianska.

„My sme európsky futbal, oni nie. Nech sa stane čokoľvek, futbal bude prinášať ľudom radosť a emócie. Futbal nie je chamtivosť, ale vášeň,“ povedal prezident UEFA Aleksander Čeferin.

Únia zverejní celé znenie deklarácie na svojej internetovej stránke.

„Všetkých, vrátane ich mládežníckych tímov, by mali vylúčiť z ostatných súťaží dovtedy, kým nezačnú myslieť na fanúšikov. Vďaka nim sa stali veľkoklubmi. Mali by prestal myslieť na svoje peňaženky,“ vyhlásil Keller.

„Futbal je otvorený a pre všetkých. Uzavretá Superliga je iba pre superbohatých a superbezohľadných,“ dodal šéf DFB na twitterovom účte zväzu.

Sme majstri, znie zo Southamptonu a Wolverhamptonu

Anglický futbalový klub Wolverhampton Wanderers sa vyhlásil za šampióna Premier League 2018/2019.

V tej sezóne skončil v najvyššej súťaži na siedmom mieste, pričom prvých šesť priečok obsadili tímy, ktoré sa rozhodli zapojiť do Európskej Superligy.

Nový projekt vyvolal vlnu ostrej kritiky a hrozbu tvrdých sankcií, ale niektoré kluby reagujú aj s humorom.

„Na triumfálnu jazdu mestom je už asi neskoro,“ napísali Wolves na svojom oficiálnom účte na sociálnej sieti Twitter.

„V mene majstrov zo sezóny 2014/2015 by sme vám radi zagratulovali,“ pridal sa FC Southampton, ktorý takisto skončil na siedmej pozícii za šesticou smerujúcou do Superligy.

Futbalisti Southamptonu. Foto: SITA/AP, Will Oliver
Bournemouth, Southampton Futbalisti Southamptonu.

Nottingham Forest si pomohol slovami svojho niekdajšieho trénera Briana Clougha.

„Mali by sme mať právo hovoriť do toho, akým smerom sa bude uberať naše odvetvie. Zdôrazňujem naše, nie moje, lebo futbal patrí všetkým,“ vraví v archívnom videu Clough.

Momentálne druholigový klub pod jeho vedením v rokoch 1979 a 1980 dosiahol dva triumfy vo vtedajšom Európskom pohári majstrov, dnešnej Lige majstrov.

Ako pripomenul portál BBC, je to viac, než majú v najprestížnejšej európskej klubovej súťaži na konte Chelsea, Manchester City, Tottenham a Arsenal dohromady.

Bundesligisti majú mesiac

Nemecké futbalové kluby Bayern Mníchov aj Borussia Dortmund dostali čas premyslieť si ponuku na vstup do Európskej Superligy (ESL).

Účastníci bundesligy však dlhodobo odmietajú separátnu súťaž.

Podľa magazínu Spiegel dostali 30 dní na rozmyslenie, ak návrh príjmu, automaticky ich zaradia medzi zakladajúcich členov. Rovnakú ponuku dostal aj Paríž St. Germain, ten sa však musí rozhodnúť do 14 dní.

Futbalisti Bayernu s víťaznou trofejou z MS... Foto: SITA/AP
Bayern, MS klubov Futbalisti Bayernu s víťaznou trofejou z MS klubov.

Vznik Európskej Superligy oznámilo v pondelok dvanásť klubov z Anglicka, Talianska a Španielska: AC Miláno, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter Miláno, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid a Tottenham Hotspur.

Ich zámerom je od augusta spustiť dvadsaťčlennú súťaž, pričom pätnásť zakladajúcich členov bude mať istú miestenku aj v nasledujúcich sezónach.

Britský premiér vystaví Superlige červenú kartu

Predseda britskej vlády Boris Johnson sa v utorok stretne so zástupcami fanúšikov a futbalovými funkcionármi.

Témou bude nová Európska Superliga (ESL), ktorej zakladajúcimi členmi je aj šesť anglických klubov FC Arsenal, FC Chelsea, Tottenham Hotspur, FC Liverpool a manchesterské City a United.

Britská vláda už v pondelok avizovala, že zváži kroky, ktoré zabránia vstupu anglických klubov do novej súťaže, tiež ohlásila vznik komisie na celkovú revíziu futbalového prostredia v krajine.

Poplach vyhlásili aj zvyšní účastníci Premier League, ktorí na utorok zvolali núdzové stretnutie bez prítomnosti tzv. „veľkej šestky“.

Boris Johnson Foto: SITA/AP, Tolga Akmen
Boris Johnson Boris Johnson

Johnson fanúšikom odkázal, že spraví všetko, aby Európskej Superlige vystavil „červenú kartu“. Informovala o tom agentúra AFP.

Okrem anglických klubov sa na vzniku ESL podieľali aj milánske AC a Inter, Juventus Turín z Talianska, Atletico Madrid, Real Madrid a FC Barcelona zo Španielska.

Ich iniciatíva vytvoriť konkurenciu k súťažiam UEFA vyvolal búrlivú odozvu, Európska futbalová únia už pohrozila sankciami aj pre hráčov, ktorí by prípadne nastúpili v novej lige, hovorí sa aj o vylúčení účastníkov semifinále Realu Madrid, Chelsea a Manchestru City z Ligy majstrov.

Hráči sa stali rukojemníkmi

Medzinárodná hráčska asociácia FIFPro a všetky jej členské asociácie vrátane slovenskej Únie futbalových profesionálov (ÚFP) vyjadrili obavy z plánov na vytvorenie Európskej Superligy.

Chcú chrániť záujmy hráčov a celého futbalového hnutia a zaviazali sa spolupracovať so všetkými zainteresovanými stranami.

Dvanásť elitných klubov ohlásilo vznik novej, konkurenčnej súťaže pre Ligu majstrov a Európska futbalová únia (UEFA) pohrozila sankciami aj ich hráčom.

Hrozí im napríklad zákazom reprezentovať svoje krajiny.

"Toto rozhodnutie vyvoláva obavy a otázky týkajúce sa vplyvu na štruktúru a kultúrnu identitu futbalu a zároveň na kariéry futbalistov. S poľutovaním musíme konštatovať, že na hráčov sa pri týchto rokovaniach hľadí ako na majetok klubov.

Pre FIFPro a jej 64 členských organizácii s viac ako 60.000 členmi po celom svete je to neprijateľné. Spoločne sa dôrazne postavíme proti opatreniam obidvoch strán, ktoré by akýmkoľvek spôsobom zasahovali do práv hráčov, akým by napríklad bol spomínaný zákaz reprezentovať svoje krajiny.

Zaväzujeme sa spolupracovať so všetkými zainteresovanými stranami v najlepšom záujme hráčov a celého futbalového odvetvia. Naším cieľom bude prijať rozhodnutia, ktoré podporia všetky úrovne futbalu a odstránia ich existujúce nedostatky.

V mene hráčov podporujeme skôr otváranie podmienok súťaží pod záštitou UEFA pre vstup klubov z renkingovo nižších súťaží ako vytvorenie elitárskej ligy.

Obzvlášť vtedy, ak jej vzniku nepredchádzala žiadna diskusia. Hráči sa tak stali rukojemníkmi rozhodnutí majiteľov klubov na jednej strane a UEFA na druhej strane," uvádza sa v stanovisku ÚFP, ktoré vychádza z vyhlásenia FIFPro.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bayern Mníchov #Borussia Dortmund #Wolverhampton Wanderers