Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: Real, Chelsea a City možno vylúčia z LM! Turnaje bez veľkých hviezd?

Plán dvanástich z najväčších európskych futbalových klubov na vytvorenie Európskej Superligy (ESL), ktorá má konkurovať súťažiam Európskej futbalovej únie (UEFA), spustil ohromnú lavínu negatívnych reakcií.

19.04.2021 10:00 , aktualizované: 20:30
debata (28)
Harry Kane z Tottenhamu (v popredí) a obranca... Foto: SITA/AP, Clive Rose
Harry Kane, Harry Maguire Harry Kane z Tottenhamu (v popredí) a obranca Manchestru United Harry Maguire. Budú chýbať na blížiacom sa šampionáte?

AC Miláno, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter Miláno, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid a Tottenham Hotspur k tomuto kroku pristúpili napriek hrozbe vylúčenia z medzinárodných súťaží pre nich aj ich hráčov.

"Proti cynickému zámeru, ktorý sa zakladá len na záujmoch niekoľkých klubov sa postavíme spoločne. V súčasnosti svet potrebuje solidaritu. Futbal je založený na súťažení, nič iného neprichádza do úvahy.

Ďakujeme tiež klubom z ostatných krajín, najmä Nemecka a Francúzska, že sa k zámeru nepridali. Vyzývame fanúšikov, politikov a všetkých, ktorí milujú futbal, aby nám pomohli proti tomuto bojovať. Sebeckosť menšiny sa musí skončiť," uviedla UEFA.

SR Futbal MS Kvalifikácia MS2022 škriniar Čítajte viac Silná dvanástka zakladá Superligu. Zákaz štartu za národný tím hrozí aj Škriniarovi

„Na základe týchto skutočností môže FIFA len vyjadriť svoj nesúhlas s ‚uzavretou separátnou európskou ligou‘, ktorá bude mimo medzinárodných futbalových štruktúr a nebude rešpektovať princípy FIFA,“ reagovala strešná organizácia svetového futbalu.

Pozvánku do Superligy dostali aj Bayern Mníchov, Borussia Dortmund či Paríž St. Germain, no odmietli ju.

Riaditeľ Borussie Hans-Joachim Watzke potvrdil aj oficiálne, že vestfálsky veľkoklub nemá záujem hrať európsku Superligu. Rovnaký postoj má podľa neho aj Bayern Mníchov.

Nemecké kluby sa sústreďujú na reformu Ligy majstrov, ktorá má vstúpiť v platnosť od roku 2024.

„Členovia rady vyjadrili jasné stanovisko, že odmietajú plány vzniku Superligy. Bayern a Dortmund zdieľajú rovnaké pozície vo všetkých diskusiách,“ vyhlásil v pondelok Watzke podľa DPA.

Odmietavý postoj promptne vyjadrili aj politici, medzi nimi napríklad francúzsky prezident Emmanuel Macron či britský premiér Boris Johnson.

Znechutení Neville či Carragher

„Prezident Republiky privítal postoj francúzskych klubov, ktoré sa odmietli podieľať na projekte európskej Superligy. Ten ohrozuje princípy solidarity a súťaživosti,“ uvádza sa v oficiálnom komuniké Elyzejského paláca.

„Plán európskej Superligy poškodí futbal. Bol by to zásah do srdca domácich súťaží a spôsobí to obavy všetkým fanúšikom. Zainteresované kluby musia zodpovedať otázky svojim fanúšikom i širšej komunite predtým, než podniknú nejaké kroky,“ uviedol britský premiér.

„Som znechutený. Je to absolútna hanba. A je v tom aj môj klub,“ napísal bývalý kapitán Manchestru United Gary Neville.

„My tréneri, sme pripravení trénovať kluby. Nepochybujem, že kluby robia najlepšie rozhodnutia v záujme svojej budúcnosti,“ vyjadril sa tréner Atlética Madrid Diego Simeone.

„Pre mňa je to úplne neakceptovateľné. Nikto to nechce, dokonca ani fanúšikovia tých klubov,“ skonštatoval tréner Southamptonu Ralph Hasenhüttl.

Ruský klub Spartak Moskva na sociálnej sieti vyjadril Superlige podporu a ochotu pridať sa do projektu.

Bývalý obranca a vicekapitán šesťnásobného európskeho šampióna FC Liverpool Jamie Carragher sa tiež ozval s názorom proti Superlige: „Akou hanbou sme sa stali. LFC myslite na všetkých ľudí, ktorí boli v tomto klube pred nami a ktorí by boli teraz rovnako zahanbení.“

Fanúšikovia sú zhrození

V rovnakom duchu ako Carragher sa vyjadrili aj zástupcovia oficiálnych fanúšikovských združení dvoch anglických klubov FC Liverpool a Chelsea Londýn, ktoré sú medzi zakladajúcimi členmi Superligy. Pridali sa k nim následne aj skupiny podporujúce Arsenal Londýn, Manchester United či Tottenham Hotspur.

Fanúšikovia Liverpoolu. Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Liverpool, Fanúšikovia Liverpoolu.

"Ako zástupcovia fanúšikov sme zhrození a úplne sa staviame proti tomuto rozhodnutiu. Majitelia Liverpoolu z Fenway Sports Group pri ich neúnavnom a chamtivom naháňaní peňazí ignorovali fanúšikov.

Futbal je náš, nie ich. Náš futbalový klub je náš, nie ich," uviedli predstavitelia fanúšikovskej skupiny Liverpoolu Spirit of Shankly (Shanklyho duch).

„Hovorí sa: ‚očakávajte neočakávané‘, no dnes Spoločnosť priaznivcov Chelsea, naši členovia a priaznivci futbalu na celom svete zažili najvyššiu zradu,“ uviedli na sociálnych sieťach fanúšikovia Chelsea.

Servítku pred ústa si nedali ani fanúšikovia Arsenalu. „Dohoda klubu pripojiť sa je smrťou Arsenalu ako športovej inštitúcie,“ napísal na sociálnej sieti tábor „gunners“.

Futbalista Paríža St. Germain Kylian Mbappé a... Foto: TASR/AP, Francois Mori
Paríž, Bayern Futbalista Paríža St. Germain Kylian Mbappé a Lucas Hernandez z Bayernu na archívnej snímke. Aj tieto veľkokluby dostali pozvánku do Superligy, no odmietli ju.

Priaznivci „červených diablov“ označili plán za urážku odkazu hráčov, ktorí tragicky zahynuli pri leteckej nehode v Mníchove v roku 1958:

"Superliga založená na uzavretom obchode bohatých klubov popiera všetko, čo by mal futbal robiť. Predloženie tohto návrhu bez akejkoľvek konzultácie s fanúšikmi v čase globálnej pandémie, keď by mali ľudia ťahať za jeden koniec povrazu je ešte navŕšením tejto urážky.

Keď nás Sir Matt Busby v päťdesiatych rokoch priviedol do európskeho pohára, zrodil sa moderný Manchester United na tragédii a triumfe, ktoré nasledovali. Uvažovať o tom, že odídeme z tejto súťaže, by bolo zradou všetkého, za čím tento klub kedy stál.

Žiadame všetkých, ktorí sa podieľajú na tomto návrhu, vrátane Manchestru United, aby od tohto návrhu okamžite odstúpili."

Skupina fanúšikov Spurs vydala stanovisko, v ktorom píše, že „Superliga je založená na koncepcii poháňanej chamtivosťou a vlastným záujmom na úkor skutočných hodnôt hry, ktorá je fanúšikom tak drahá“.

Vytvorené chudobnými, ukradnuté bohatými.... Foto: SITA/AP, Jon Super
Superliga, štadión Vytvorené chudobnými, ukradnuté bohatými. Transparent s týmto nápisom vytiahla skupinka fanúšikov pri štadióne Manchestru United po oznámení plánovaného vzniku Superligy.

Iné ako športové dôvody?

Bývalí predsedovia anglickej Futbalovej asociácie (FA) veria, že k ohlásenému vzniku Superligy nedôjde. Prispeje k tomu podľa nich všeobecný odpor voči projektu.

Z anglických klubov majú v elitárskej lige pôsobiť Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Chelsea a Tottenham.

„Opozícia voči tomuto projektu prichádza odvšadiaľ. Nepočul som doteraz nikoho, kto by sa vyjadroval v jej prospech. Myslím si, že sa to zastaví. Jej vznik by nebol dobrý v žiadnom prípade,“ povedal pre BBC Greg Dyke.

Iný bývalý šéf anglického futbalu David Bernstein je presvedčený, že za vznikom súťaže sú iné ako športové dôvody.

Hráči Manchestru United. Foto: SITA/AP, Laurence Griffiths
Manchester United Hráči Manchestru United.

"V hre sú dve veci, nenásytnosť a zúfalstvo. Niektoré kluby nazbierali enormné dlhy. Určite Barcelona a Real Madrid a minimálne jeden anglický klub majú dlhy prekračujúce miliardu libier.

Navyše počas pandémie sa nepodarilo dostať pod kontrolu neustále rastúce platy hráčov. Bez akceptácie zvyšku futbalového hnutia je to však mŕtva liga," vyhlásil.

Guardian: Nápad niekoho, kto nenávidí futbal

Veľká Británia

Daily Mail: „Veľká šestka anglického futbalu vstúpi do novej európskej Superligy, čo vyvolalo vo futbalovom hnutí zemetrasenie a vojnu. Ich rozhodnutie hrozí rozdelením Premier League. Tá už listom naznačila, že s takouto súťažou nesúhlasí.“

Guardian: „Je to nápad, s ktorým mohol prísť len niekto, kto nenávidí futbal až do špiku kostí. Ten niekto nenávidí futbal do tej miery, že ho amputoval, vypitval a rozobral od tej najnižšej úrovne až po majstrovstvá sveta.“

Taliansko

La Gazzetta dello Sport: "Superliga šéfa Juve Andreu Agnelliho bude slúžiť záujmom svojho klubu a nebude brať do úvahy všeobecný záujem Serie A. Paralelná súťaž najväčších klubov Európy bude znamenať, že klubová šľachta si vloží peniaze len do svojich pokladníc.

Superliga je v rozpore s pokusom opäť zvýšiť postavenie talianskej ligy a futbalu. Je tiež v kontraste so snahou UEFA a ECA zreformovať Ligu majstrov, ktorá má v pláne rozšírenie na 36 mužstiev od roku 2024."

Šéf Juventusu Andrea Agnelli. Foto: SITA/AP, Salvatore Laporta
Andrea Agnelli Šéf Juventusu Andrea Agnelli.

La Repubblica: „Noc, ktorá zmenila európsky futbal. Uzavretá Superliga končí s myšlienkou kvalifikácie medzi elitu priamo na ihrisku a základnou koncepciou zaslúženého úspechu, kde platí požiadavka účasti všetkých. To by bola neprijateľná strata.“

Corriere della Sera: „Je to idea, ktorá ide proti fanúšikom.“

Španielsko

Marca: „Vytvorenie novej ligy prichádza v čase, keď globálna pandémia spôsobuje nestabilitu súčasnej ekonomiky. Dlhé roky bolo cieľom zakladajúcich klubov zlepšovať kvalitu existujúcich súťaží a najmä vytvoriť súťaž, v ktorej sa budú najlepšie kluby a ich hráči častejšie stretávať.“

Francúzsko:

L'Équipe: „PSG čelí pri predstavení projektu európskej Superligy dileme. Parížsky klub nepatrí medzi zakladajúcich členov a je možné, že to pre neho nebude bez následkov.“

Rakúsko

Kronen Zeitung: „Problémy európskeho futbalu sa prehĺbia. Dvanásť špičkových klubov chce čo najskôr založiť európsku Superligu.“

Švajčiarsko

Blick: „Zemetrasenie v európskom klubovom futbale! Dvanásť elitných klubov si chce hrať vlastnú Superligu.“

USA

New York Times: „Nie je prekvapujúce, že ‚rebeli‘ veria, že ich plán by mohol fungovať a nedostal by červenú. Nie je to prekvapenie, pretože si roky robia čo chcú. Zatiaľ ich nik nezastavil. Nech už budú robiť čokoľvek, budeme to stále sledovať a lopta sa stále bude kotúľať.“

Pondelkové reakcie sledujeme ONLINE

14.30: Plán vzniku Superligy podrobil tvrdej kritike aj bývalý svetový hráč roka podľa FIFA Luis Figo z Portugalska.

„Táto takzvaná Superliga je všetko možné, len nie super. Tento chamtivý a bezcitný krok by bol katastrofou pre širokú futbalovú základňu či ženský futbal,“ napísal na sociálnej sieti 48-ročný bývalý víťaz prestížnej ankety Zlatá lopta magazínu France Football.

Podľa Figa v projekte ide len o záujmy majiteľov klubov, „ktorí už dávno nehľadia na fanúšikov. Je to tragické“. Figo počas úspešnej kariéry pôsobil v oboch španielskych gigantoch FC Barcelona a Real Madrid i Inter Miláno.

Všetky tri kluby patria k zakladajúcim členom novej súťaže. Informovala agentúra DPA.

14.43: Nemecký futbalový zväz (DFB) oficiálne odmietol plán vzniku európskej Superligy. Jej súčasťou nemieni byť žiaden z nemeckých klubov.

"Futbal musí byť vždy o predstavení na ihrisku, ktoré rozhodne o postupe, zostupe, či kvalifikácii do príslušnej súťaže.

Komerčné záujmy pár klubov nesmú viesť k zrušeniu dlhodobo budovanej solidarity a jednoty vo futbalovom hnutí.

Každý klub sa musí rozhodnúť, či zostane súčasťou harmonickej futbalovej štruktúry, alebo bude nasledovať egoistické záujmy v nesúlade s národnými federáciami a UEFA," zverejnil DFB v oficiálnom stanovisku.

14.51: Britská vláda zvažuje možnosti ako zabrániť vzniku Superligy. Podľa agentúry DPA padla otázka, či vláda nebude požadovať okamžitý návrat pôžičiek od tých klubov, ktoré by do novej súťaže vstúpili. To sa týka Arsenalu a Tottenhamu, ktoré počas pandémie koronavírusu využili vládnu schému pomoci.

Britský predseda vlády Boris Johnson. Foto: TASR/AP
johnson Britský predseda vlády Boris Johnson.

„Máme na stole viacero návrhov na riešenie tohto problému. V súčasnosti sa však k nim nemôžeme vyjadriť. Predseda vlády chce preskúmať všetky možnosti,“ uviedol hovorca Borisa Johnsona na pondelkovom brífingu s novinármi.

15.07: Portugalský klub FC Porto nemá záujem vstúpiť do novej Superligy. Prezident Porta Jorge Nuno Pinto da Costa prezradil, že zástupcovia iniciatívy oslovili aj jeho, no z viacerých dôvodov odmietol.

„Prebehli určité neformálne rokovania, ale nebrali sme ich príliš vážne. Dôvodov bolo viac, prvým bol, že legislatíva Európskej únie nedovoľuje vznik uzavretej súťaže, napríklad takej ako NBA. Potom, proti je aj Portugalská futbalová federácia a ako členovia UEFA a my nemôžeme ísť proti pravidlám EÚ či UEFA,“ uviedol Pinto da Costa na klubovom webe.

Podľa jeho slov ambicióznemu projektu príliš neverí, no zároveň si nemyslí, že by nová súťaž ohrozila existenciu UEFA: „Ak sa tento projekt rozvinie, a ja o tom pochybujem, určite to nebude znamenať koniec UEFA. Treba si uvedomiť, že jej súťaže sú tie oficiálne.“

15.42: Prezident UEFA Aleksander Čeferin odsúdil vznik novej Európskej Superligy (ESL). Iniciatívu dvanástich popredných klubov považuje za prejav chamtivosti a sebectva.

„Je to pľuvanec do tváre všetkých fanúšikov futbalu. Ide o sebecký návrh poháňaný chamtivosťou,“ citovala Čeferina agentúra AFP.

Prezident UEFA zároveň potvrdil, že na všetkých hráčov, ktorí by v ESL figurovali, čaká zákaz činnosti na reprezentačnej úrovni, týka sa to aj účasti na blížiacich sa ME či budúcoročných MS.

Prezident UEFA Aleksander Čeferin. Foto: SITA/AP, Peter Dejong
Aleksander Čeferin Prezident UEFA Aleksander Čeferin.

„Nebudú môcť nastúpiť v národných tímoch v akýchkoľvek dueloch. UEFA a celý futbalový svet zostáva jednotný proti nechutnému návrhu, ktorý prezentovali niektoré európske kluby,“ poznamenal Čeferin, podľa ktorého by malo prísť k dištancu pre kluby a ich hráčov čo najskôr.

18.47: Britská vláda oznámila vznik revíznej komisie, ktorá preskúma futbalové prostredie v Anglicku. Pozrie sa na finančnú udržateľnosť, riadenie a pravidlá.

Zároveň posúdi možnosti fanúšikov zasahovať do diania. Podľa člena parlamentnej komisie pre šport Olivera Dowdena vedenie Premier League a Futbalovej asociácie (FA) už zvažujú sankcie pre účastníkov ESL.

19.33: FC Chelsea, Real Madrid a Manchester City hrozí vylúčenie z tohtosezónnej Ligy majstrov. Všetky tri sú pritom účastníkmi semifinále, no zároveň sa stali spoluzakladateľmi novej Európskej Superligy (ESL).

Podľa šéfa Dánskej futbalovej federácie a člena exekutívy Európskej futbalovej Únie (UEFA) Jespera Möller ich čaká trest.

Už v piatok by mala UEFA rozhodnúť o ďalšom postupe, Möller považuje vylúčenie tria za hotovú vec.

„Očakávam, že sa tak stane v piatok, potom sa uvidí, ako dokončíme Ligu majstrov,“ citoval Möller web CBS Sport. Štvrtým účastníkom semifinále je Paríž St. Germain, ktorý sa nepodieľal na vzniku ESL.

20.28: Španielska vláda nie je nadšená z novej Európskej Superligy. Vyzvala tamojšie kluby na rokovanie s UEFA a vedením La Ligy.

„Španielska vláda nepodporuje vznik novej súťaže, na ktorej sa podieľali aj španielske kluby, pretože je jasné, že nevznikla po dohode s národnými či medzinárodnými organizáciami,“ citovala stanovisko španielskej exekutívy agentúra AFP.

Aktualizujeme…

28 debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #Bayern Mníchov #Paríž St. Germain #Superliga