Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Silná dvanástka zakladá Superligu. Zákaz štartu za národný tím hrozí aj Škriniarovi

Dvanásť z najväčších európskych futbalových klubov v pondelok v noci oznámilo plány na vytvorenie Superligy, ktorá má konkurovať súťažiam Európskej futbalovej únie (UEFA).

19.04.2021 06:12 , aktualizované: 12:45
SR Futbal MS Kvalifikácia MS2022 škriniar Foto: ,
Milan Škriniar.
debata (45)

AC Miláno, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter Miláno, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid a Tottenham Hotspur to spravili napriek hrozbe vylúčenia z medzinárodných súťaží.

Predsedom bude prezident Realu Florentino Pérez. Medzi zakladateľmi Superligy nie sú finalisti predchádzajúcej sezóny LM Bayern Mníchov a Paríž St. Germain.

„Pred začiatkom úvodnej sezóny, ktorá odštartuje čo najskôr, dostanú pozvánku ďalšie tri kluby,“ uvádza sa v stanovisku.

Agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z prostredia nového projektu informovala, že najmenej dva francúzske kluby sa predstavia Superlige.

„Najmenej dva francúzske kluby sú pripravené pôsobiť každý rok v európskej Superlige,“ napísala AFP bez udania ich mien, resp. spôsobu, akým by sa vybrali.

Cynický projekt, znie z UEFA

Zakladajúce kluby dostanú „jednorazovú platbu vo výške 3,5 miliardy eur“. Prvým predsedom ESL bude prezident Realu Madrid Florentino Pérez: „Pomôžeme futbalu na každej úrovni.“

Vznik projektu ostro kritizovali predstavitelia UEFA, troch krajín a líg, z ktorých je dvanásť zakladajúcich klubov, i Asociácia európskych klubov (ECA). UEFA a národné zväzy reagovali, že všetky kluby, ktoré sa zapoja do Superligy, vylúčia z ostatných domácich, európskych i globálnych súťaží.

Harry Kane, Harry Maguire Čítajte viac ONLINE: Real, Chelsea a City možno vylúčia z LM! Turnaje bez veľkých hviezd?

„Ich hráči môžu prísť aj o možnosť hrať za národné tímy,“ citovala zo stanoviska UEFA agentúra AFP. Zákaz reprezentovať tak hrozí aj slovenskému obrancovi Milanovi Škriniarovi z Interu Miláno.

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) už predtým uviedla, že takúto súťaž neuzná a hráčom, ktorí sa jej zúčastnia, by mohla zakázať účasť na majstrovstvách sveta, informuje televízia BBC.

„Je to cynický projekt založený na záujme niekoľkých klubov,“ uviedli v nedeľu predstavitelia UEFA. Podľa dvanástky klubov však bude nová súťaž celkovo prospešná pre futbal.

„Spojením najlepších svetových klubov a hráčov, aby hrali proti sebe počas sezóny, otvorí Superliga novú kapitolu európskeho futbalu, vytvorí súťaž svetovej úrovne a zvýši finančnú podporu pre širšiu futbalovú pyramídu,“ uviedol spolumajiteľ Manchestru United a podpredseda Superligy Joel Glazer.

Prvým predsedom Európskej Superligy bude... Foto: SITA/AP, Francisco Seco
Florentino Pérez Prvým predsedom Európskej Superligy bude prezident Realu Florentino Pérez.

Predstavitelia Superligy uviedli, že súťaž by sa mala hrať v strede týždňa a kluby by mali aj ďalej pokračovať vo svojich národných súťažiach. Do Superligy sa má každoročne zapojiť 20 mužstiev.

K dvanástim zakladajúcim členom a trom ďalším klubom sa pridá päť tímov, ktoré sa kvalifikujú prostredníctvom domácich súťaží. Kluby sa následne rozdelia do dvoch skupín po desať a budú proti sebe hrať systémom doma – vonku.

Tri najlepšie z každej skupiny sa prebojujú do štvrťfinále, tímy na štvrtom a piatom mieste si zahrajú osemfinále. Ďalej sa bude pokračovať vyraďovacím systémom na dva zápasy. Finále sa odohrá v máji na neutrálnom štadióne. ESL by mala po mužskej súťaži vytvoriť aj ženskú.

Reforma Ligy majstrov

UEFA už predtým informovala, že v pondelok prijme reformu Ligy majstrov v snahe zabrániť vzniku konkurenčnej súťaže.

S vplyvnou Asociáciou európskych klubov (ECA) sa údajne dohodla, že od roku 2024 bude v hlavnej fáze súťaže 36 namiesto 32 tímov a každé mužstvo odohrá v skupine až desať stretnutí.

Má ísť o tzv. „Švajčiarsky model“, do ktorého pribudnú dva zo štyroch klubov nie na základe výsledkov v domácej súťaži, ale historických úspechov.

Nárast počtu zápasov môže zasiahnuť do chodu líg v jednotlivých krajinách, čo sa nepozdáva viacerým skupinám fanúšikov. Výkonný výbor UEFA na pondelňajšom zasadnutí rozhodne aj o hostiteľských mestách majstrovstiev Európy.

Príjmy futbalových klubov v minulej sezóne Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Juventus: 397,9 milióna eur.

Investíciu chráni aj na súde

Predstavitelia Superligy už podnikli právne kroky so zámerom ochrániť svoju investíciu. Pripravujú sa tak už aj formálne na boj s UEFA a FIFA, ktoré chcú vzniku súťaže zabrániť.

"Spoločnosť Super League (SL Co.) podala podnet na príslušné súdy s cieľom zabezpečiť plynulý vznik a fungovanie súťaže v súlade s platnými zákonmi.

Donútilo nás k tomu vaše formálne vyhlásenie a nepriaznivá reakcia, ktorá ohrozuje naše finančné záväzky a môže byť nezákonná," píše sa v liste, ktorý poslala Superliga na dresu UEFA a FIFA a ktorý zverejnila AP.

Agentúra však uvádza, že z listu nie je známe, na ktorý súd sa Superliga obrátila. Vyplýva však z neho, že organizácia už dostala na založenie súťaže.

Banka JP Morgan potvrdila financovanie

V pondelok na poludnie potvrdila americká investičná banka JP Morgan, že bude financovať Superligu. Ako informovala spravodajská agentúra PA, banka súhlasila s pôžičkou vo výške šesť miliárd USD (cca 5,01 miliardy eur) na nový projekt.

Pre PA potvrdil financovanie súťaže hovorca banky.

Superliga v skratke

Nová Superliga počíta s účasťou dvadsiatich elitných európskych klubov, väčším počtom zápasov v skupinách a tiež vyraďovacou fázou. Dvanásť zakladajúcich klubov oznámilo v noci na pondelok snahu čo najskôr vytvoriť súťaž konkurujúcu klubovým súťažiam Európskej futbalovej únie (UEFA).

Agentúra DPA zhrnula základné informácie o novom projekte, v ktorom figuruje šesť anglických klubov, resp. tri zo Španielska a Talianska. Hneď po oznámení sa plán dočkal ostrej kritiky naprieč celým kontinentom.

  • Zakladajúce kluby: Arsenal Londýn, Manchester United, FC Liverpool, Tottenham Hotspur, Chelsea Londýn, Manchester City, AC Miláno, Inter Miláno, Juventus Turín, Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid
  • Vrcholní predstavitelia: Prezident Realu Madrid Florentino Pérez (predseda), predseda Juventusu Andrea Agnelli (podpredseda), spolupredseda Manchestru United Joel Glazer (podpredseda)
Futbalisti Interu Miláno s Milanom Škriniarom. Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Milan Škriniar Futbalisti Interu Miláno s Milanom Škriniarom.
  • Účastníci: 20 klubov, 12 zakladajúcich, tri ďalšie kluby na permanentnej báze, päť kvalifikovaných na základe dosiahnutých výsledkov (bez udania ďalších detailov)
  • Formát: Mužstvá by hrali v dvoch desaťčlenných skupinách doma-vonku, mali by garantovaných 18 zápasov. Prví traja zo skupiny postúpia do štvrťfinále, 4. a 5. mužstvo z každej skupiny odohrá baráž o štvrťfinále doma-vonku. Štvrťfinále a semifinále doma-vonku, finále na jeden zápas na neutrálnom štadióne.
  • Dátumy: Superliga by mohla odštartovať od budúcej sezóny a hrať by sa mala od augusta do mája. Oficiálne dátumy ešte nie sú stanovené. Všetky zápasy okrem finále by sa hrali uprostred týždňa. To by bola priama konkurencia Lige majstrov, neprekrývala by sa ale s domácimi súťažami, v ktorých chcú „superligisti“ naďalej pokračovať.
  • Financie: Členovia Superligy by mali mať k dispozícii fond vo výšky 3,5 miliardy eur k podpore investícií do infraštruktúry a k saturácii nákladov v dôsledku pandémie koronavírusu.
45 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Škriniar #Superliga