Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odpoviem, ale povedzte Kosovo! Hovorca viedol verbálny zápas s novinármi

Duel kvalifikácie na MS 2002 vo futbale medzi Španielskom a Kosovom (3:1) mal zvláštnu príchuť a pikantnú dohru.

03.04.2021 08:40
debata (43)

Španieli totiž – rovnako ako Slováci – neuznávajú štát Kosovo, spočiatku mu nechceli vyvesiť na štadióne ani vlajku. Ustúpili, no robili iné prieky. Napríklad španielska verejnoprávna televízia uvádzala skóre duelu pod skratkami ESP – kos. Všimli ste si tie malé písmená?

Konflikt vygradoval na tlačovej konferencii s trénerom Bernardom Challandesom. Tlačový hovorca Kosova odmietol spolupracovať pri otázkach mieriacich práve na kouča od reportéra španielskeho denníka AS.

„Koho sa pýtate?“ odvetil.

„Kouča čoho?“

Keď reportér zopakoval otázku, hovorca pokračoval. „Pýtam sa, pretože sme vo vašom denníku nikde nevideli meno nášho národného tímu. Nikde. Pýtate sa trénera akého tímu?“ zopakoval otázku.

Až keď reportér po dlhšej odmlke doplnil, že svoju otázku mieri na „trénera Kosova“, začal Challandes odpovedať.

To však nebol jediný incident, ktorý hostí pobúril. Vo vysielaní španielskej verejnoprávnej televízii La 1 (La Una) totiž komentátori a moderátori hovorili o tíme hostí zásadne ako o „súperovi“ či „mužstve kosovskej futbalovej federácie“. Nadviazali tak na rétoriku používanú španielskou vládou, ktorá o Kosove nereferuje ako o štáte, ale ako o „území“.

„Sme členmi UEFA a máme rovnaké práva ako ďalších 54 federácií, ktoré sú jej členmi. Španielsko sa k nám podľa toho musí správať,“ uviedlo vo vyhlásení Kosovo.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Kosovo