Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škriniar stratil body a zvýšil náskok. Je opäť futbalovým kráľom

Milan Škriniar si upevňuje vládu v slovenskom futbale. Po roku sa stal opäť futbalovým kráľom.

25.03.2021 22:18
Milan Škriniar Foto: ,
Milan Škriniar s trofejou pre najlepšieho futbalistu roka 2020.
debata (2)

Obranca Interu Miláno vyhral 28. ročník ankety Pravdy a Slovenského futbalového zväzu. Zažil paradoxnú situáciu. V porovnaní s minulým rokom síce prišiel o 52 bodov, ale náskok pred druhým v poradí zvýšil o desať.

Piaty muž, ktorý obhájil

Škriniar zdolal Juraja Kucku, ktorý sa teší zo svojho najlepšieho umiestnenia. Prvý raz v ankete bodoval už v roku 2009 a neskôr sa tri razy vytiahol na bronzový stupienok.

Ten patrí za rok 2020 Marekovi Hamšíkovi. Osemnásobný víťaz prestížnej ankety skončil tretí aj vlani.

"Milan má potenciál, aby anketu vyhral viackrát. Hrá v dobrom mužstve, v poslednom období, najmä v druhej polovici minuloročnej jesene, podával aj veľmi dobré, stabilné výkony. Zdá sa, že Inter môže po dlhšom čase získať titul v talianskej lige, čo bude aj pre Škriniara veľké plus.

A pre jeho najbližšiu budúcnosť bude dôležité aj to, v akom svetle sa ukáže onedlho na majstrovstvách Európy," predpovedá víťazovi peknú budúcnosť Dušan Tittel, ktorý vyhral anketu ako prvý tri razy po sebe (1995 – 1997) a hrával na rovnakom poste.

VIDEO: Milan Škriniar nielen o ďalšom prvenstve v ankete

Video

Škriniar je len piatym futbalistom, ktorý obhájil v ankete predchádzajúce víťazstvo. Predtým sa to podarilo len Tittelovi, Mintálovi, Škrtelovi a Hamšíkovi.

„Má všetky predpoklady, aby ma prekonal v počte víťazstiev v ankete a potom aj Martina Škrtela. Želám mu, aby mu vydržalo zdravie, obchádzali ho zranenia, čo je nevyhnutný predpoklad jeho ďalšieho napredovania,“ dopĺňa Tittel.

Víťaza prenasledujú tridsiatnici

V aktuálnom rebríčku najlepších vznikla zaujímavá situácia. Na jeho čele je predstaviteľ novej, nastupujúcej generácie, ktorý minulý mesiac oslávil 26. narodeniny.

Futbalista roka 2020 v obrazoch Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Trofej pre víťaza ankety o najlepšieho...

Za ním však nasleduje silná zostava tridsiatnikov, ktorí už dlho slovenský futbal asi ťahať nebudú: Kucka (34 r.), Hamšík (33 r.), Pekarík (34 r.), Dúbravka (32 r.). Prvá desiatka je čisto legionárska.

V ankete hlasovalo 34 odborníkov, trénerov a zástupcov médií, ktorí sa venujú futbalu. Tentoraz napísali na prvé miesto až piatich hráčov. Najčastejšie Škriniara – 14-krát, Dúbravka sa ocitol na čele na šiestich lístkoch, Hamšík a Kucka na piatich a Pekarík na štyroch. Pravda, vlani bol Škriniarov úspech dominantnejší. Zvíťazil až u 24 hlasujúcich.

Comeback hlási Pekarík. Obranca Herthy Berlín v minulom ročníku nezískal v hlasovaní ani jediný bod, predvlani sa do desiatky nedostal.

Na druhom mieste skončil stredopoliar Juraj... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Juraj Kucka, Milan Škriniar Na druhom mieste skončil stredopoliar Juraj Kucka. V pozadí šéfredaktor denníka Pravda Jakub Prokeš a víťaz ankety Milan Škriniar.

Teraz vybojoval 210 bodov a „na staré kolená“ zopakoval svoje maximum z roku 2016, keď mu takisto patrilo 4. miesto (teraz však získal o 19 bodov menej).

V prvej desiatke skončili rovnako ako vlani dvaja brankári (a tretí, Greif, je jedenásty), ale Dúbravka zaostal za víťazom tentoraz o rovných sto bodov. Pred rokom skončil desiaty Greif, teraz ho nahradil Rodák, ale s výraznejším bodovým ziskom, ktorý ho vyniesol na 7. miesto.

Strelec vyhral druhý súboj s Boženíkom

Vyhlásili aj víťazov ďalších troch kategórií.

Na Cenu Petra Dubovského kandidovali rovnakí dvaja hráči ako pred rokom. Tentoraz si úlohy vymenili: s jasnou prevahou vyhral Dávid Strelec pred Róbertom Boženíkom. Útočník Slovana je zároveň jediným víťazom niektorej z ankiet, ktorý zastupoval slovenský klub.

Cenu Petra Dubovského si preberá Dávid Strelec... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Dávid Strelec Cenu Petra Dubovského si preberá Dávid Strelec z rúk mamy legendárneho futbalistu, po ktorom bolo ocenenie pomenované, a Alexandra Vencela.

V ankete, v ktorej sa rozhodovalo o trénerovi roka, bojovala o najvyššiu poctu do posledného hlasovacieho lístku dvojica Vladimír Weiss – Ján Kozák mladší.

Nakoniec Weiss, ktorý vlani viedol gruzínsku reprezentáciu, zdolal svojho bývalého zverenca z Petržalky i slovenskej reprezentácie o jediný bod.

Podobný dramatický priebeh mala anketa aj pred troma rokmi. Vtedy vyhlasovali dvoch víťazov: tréneri reprezentantov Ján Kozák i Pavel Hapal, prvý viedol A-tím, druhý výber do 21 rokov, získali rovnaký počet bodov (60).

Weissa za najlepšieho trénera vyhlásili v minulosti štyrikrát. Naposledy v roku 2010, keď sedel na lavičke slovenských futbalistov na svetovom šampionáte v Afrike.

Trénerom roka sa stal Vladimír Weiss. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Vladimír Weiss Trénerom roka sa stal Vladimír Weiss.

V kategórii futbalistiek sa skončilo dlhoročné monopolné postavenie Dominiky Škorvánkovej, ktorá sa po deviatich víťazstvách musela uspokojiť tentoraz s druhým miestom.

Prvou dámou slovenského futbalu sa stala Mária Korenčiová, ktorej patrilo vlani druhé miesto. Ako jediná z prvých si ocenenie neprevzala osobne. Pandemická situácia ju prinútila zostať v Miláne, kde brankárka pôsobí.

Slávnostný galavečer sa po ročnej pauze uskutočnil vo štvrtok v Senci pred kamerami TV JOJ plus a moderoval ho Slávo Jurko.

Najlepší futbalista 2020
1. Milan Škriniar Inter Miláno 292
2. Juraj Kucka AC Parma 247
3. Marek Hamšík Ta-lien I-fang 239
4. Peter Pekarík Hertha Berlín 210
5. Martin Dúbravka Newcastle United 192
6. Ondrej Duda Hertha Berlín 127
7. Marek Rodák FC Fulham 117
8. Martin Škrtel Basaksehir Istanbul 98
9. Martin Valjent RCD Mallorca 55
10. Patrik Hrošovský KRC Genk 50
Cena Petra Dubovského 2020
1. Dávid Strelec Slovan Bratislava 23
2. Róbert Boženík Feyenoord Rotterdam 5
Najlepšia futbalistka 2020
1. Mária Korenčiová AC Miláno 183
2. Dominika Škorvánková Montpellier/Bayern Mníchov 164
3. Patrícia Hmírová GKS Leczna 131
Najlepší tréner 2020
1. Vladimír Weiss reprezentácia Gruzínska 39
2. Ján Kozák ml. Slovan Bratislava 38
3. Pavol Staňo MŠK Žilina 25

Do Siene slávy pribudlo 10 legiend

Sieň slávy slovenského futbalu sa postupne zapĺňa. Vo štvrtok do nej uviedli desať nových členov. Dovedna je v tejto výnimočnej spoločnosti už 36 legiend, ktoré výrazne prispeli do histórie slovenského futbalu.

Sieň slávy vznikla v roku 2016 a v prvom ročníku do nej vstúpilo 11 významných osobností. Odvtedy každý rok Čestná rada schvaľuje päť nových laureátov.

Do Siene slávy pribudli aj Vojtech Christov... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Sieň slávy Do Siene slávy pribudli aj Vojtech Christov (pri mikrofóne), Ľudovít Cvetler (v strede), Stanislav Jarábek a Jozef Móder. Za Jaroslava Polláka (In memoriam) prevzala ocenenie dcéra.

Vlani pandémia koronavírusu zabránila, aby sa uskutočnil tradičný futbalový galavečer, súčasťou ktorého je už piaty rok aj pripomínanie si ľudí, ktorí neopakovateľným spôsobom písali históriu najpopulárnejšej hry na Slovensku.

Na štvrtkovej slávnosti sa mimoriadnej pocty dostalo bývalým vynikajúcim reprezentantom, z ktorých viacerí neskôr pôsobili aj ako tréneri – Alexandrovi Horváthovi, Ladislavovi Kunovi, Jozefovi Jankechovi, Ladislavovi Pavlovičovi, Jozefovi Štibrányimu, Ľudovítovi Cvetlerovi, Stanislavovi Jarábkovi, Jozefovi Móderovi, Jaroslavovi Pollákovi a medzinárodnému rozhodcovi Vojtechovi Christovovi.

Žiaľ, nie všetci si už mohli prevziať odznak a symbolickú bronzovú trofej, ktorá potvrdzuje ich členstvo v Sieni slávy. Na slávnosti ich zastupovali ich blízki, rodinní príslušníci. In memoriam sa stali členmi Siene slávy bývalí skvelí futbalisti Ladislav Kuna, Ladislav Pavlovič a Jaroslav Pollák.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #Juraj Kucka #Milan Škriniar #Futbalista roka 2020