Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Haaland a spol. vyvinuli tlak na Katar. Slovinci komentujú prvý skalp Chorvátov

Nórski futbaloví reprezentanti upozornili pred stredajším zápasom kvalifikácie MS v Katare na pôde Gibraltáru (3:0) na porušovanie ľudských práv v usporiadateľskej krajine.

25.03.2021 12:01 , aktualizované: 13:44
Nórsko, futbal Foto: ,
Futbalisti Nórska v tričkách, ktorými upozornili na porušovanie ľudských práv v Katare.
debata (2)

Hráči sa rozcvičovali v tričkách s nápisom „REŠPEKT na ihrisku i mimo neho“, ktoré pred úvodným hvizdom vymenili za verziu s rozšíreným posolstvom: „Rešpektujme ĽUDSKÉ PRÁVA na ihrisku i mimo neho“.

Podľa trénera národného výberu Staleho Solbakkena je dôležité robiť veci a gestá, ktoré svet vidí, a takýmto spôsobom vyvinúť na Katar tlak. Viaceré nórske prvoligové kluby pristúpili k ešte radikálnejšiemu kroku a vyzývajú na bojkot celého šampionátu.

Ľudskoprávne organizácie dlhodobo kritizujú krajinu za porušovanie základných práv a zneužívanie zahraničných robotníkov, ktorí sa podieľajú na stavbe a príprave štadiónov či infraštruktúry MS.

Na nórsky protest zareagovala vo štvrtok aj Medzinárodná futbalová federácia (FIFA), ktorá uviedla, že hráčom ani federácii nehrozia tresty. Disciplinárny kódex organizácie hovorí, že hráči a národné zväzy môžu čeliť sankciám v prípade, že použijú športovú udalosť na poukázanie na záležitosti nešportovej povahy. FIFA napriek tomu oznámila, že proti Nórom nepovedie disciplinárne konanie.

„FIFA verí v slobodu prejavu a silu futbalu ako nástroja pozitívnych zmien,“ uviedla organizácia v stanovisku.

Nóri chcú upozorňovať na porušovanie ľudských práv aj v nasledujúcich zápasoch kvalifikácie MS. Informovala agentúra dpa.

Yilmaz pokoril hetrikom Holandsko

Turecko nehralo na futbalových majstrovstvách sveta, odkedy v roku 2002 obsadilo tretie miesto. Kvalifikáciu MS 2022 otvorilo domácim triumfom nad Holandskom 4:2, o ktorý sa hetrikom výrazne zaslúžil útočník Burak Yilmaz.

Holanďania takisto dúfajú v návrat na svetový šampionát. Absentovali v roku 2018, chýbali aj na ME 2016 a na Atatürkovom olympijskom štadióne si bolestivo pripomenuli problémy z predchádzajúcich kvalifikačných cyklov.

Obe reprezentácie sa tešia na odložený záverečný turnaj EURO 2020 a v G-skupine sú papierovo najväčší favoriti na postup. Dlho to vyzeralo na prekvapujúco jednoznačnú záležitosť v prospech Turecka, Yilmaz strelil v prvom polčase dva góly a okamžite po prestávke zvýšil už na 3:0 Hakan Calhanoglu.

Hostia v rozpätí 75. a 76. minúty znížili na rozdiel jediného gólu zásluhou Davyho Klaassena a Luuka de Jonga, onedlho však Yilmaz pochoval ich nádeje na senzačný obrat.

Hetrik skompletizoval ukážkovým priamym kopom. „Uvedomujem si, akú máme zodpovednosť. Zápasy v najcennejšom drese nás zjednocujú. Chcel by som sa poďakovať nášmu trénerovi a mojim spoluhráčom. Som nesmierne hrdý, bol to nádherný večer,“ vyhlásil 35-ročný útočník francúzskeho klubu OSC Lille.

Turecko koučuje Senol Günes, ktorý viedol lavičku národného tímu aj pri zisku bronzu na MS 2002.

„Chceme zvíťaziť v každom stretnutí. Pred týmto duelom sme si s hráčmi zdôraznili, že odovzdáme maximum a nebudeme sa na nič vyhovárať. Rád by som mojim zverencom pogratuloval, ich túžba po víťazstve bola neprekonateľná,“ citoval Günesa oficiálny web Európskej futbalovej únie (UEFA).

Holandsko skončilo na MS 2010 na druhej pozícii, o štyri roky neskôr získalo bronz. Z predchádzajúcich 43 zápasov v kvalifikáciách svetových šampionát prehralo iba štyri.

Lenže, všetky štyri neúspechy utrpelo v uplynulých deviatich stretnutiach. Miestenku do Ruska 2018 ho stáli dve prehry s Francúzskom a zakopnutie v Bulharsku, a ani cestu do Kataru neodštartovalo do­bre.

"Je to veľmi smutný výsledok a ešte smutnejšie je, čo k nemu viedlo. Vedeli sme, že súper sa bude spoliehať na protiútoky, napriek tomu sme prvý gól inkasovali presne z takejto situácie. Mali sme hrať vo vyššom tempe, najmä pred prestávkou.

Hrali sme proti mužstvu, ktoré sa usadilo vzadu. Problém nebol v nedostatku agresivity, no nedokázali sme sa prebojovať cez obranu.

Vyčkávali sme na našu príležitosť, chýbal nám rýchlejší prechod zo strany na stranu. Turci boli vražedne efektívni," povedal De Boer pre holandskú televíziu NOS.

Slovinci zaskočili Chorvátov

Futbalisti Slovinska slávili v desiatom vzájomnom súboji premiérové víťazstvo nad Chorvátmi. Dosiahli ho v stredajšom stretnutí kvalifikácie MS 2022, v ktorom v domácom prostredí ľubľanského štadióna Stožice zdolali balkánskeho rivala 1:0 a spoločne s Rusmi odštartovali zápolenie v „slovenskej“ H-skupine trojbodovým ziskom.

O výsledku rozhodol už v 15. minúte Sandi Lovrič krížnym pokusom z hranice šestnástky po tom, ako sa hosťujúcej obrane nepodarilo odvrátiť loptu do bezpečnej vzdialenosti. Naopak, defenzíva domácich na čele s brankárom Janom Oblakom fungovala takmer bezchybne.

Vicemajstri sveta si síce v úvodnej desaťminútovke vypracovali dve veľké šance, otvoriť skóre mohli Andrej Kramarič aj Nikola Vlašič, ktorého zakončenie z uhla tečoval Oblak na žrď. Potom však už Slovinci otupili útočnú snahu favorita.

„Očakávali sme náročný zápas. Chorvátsko považujem za jednu z piatich najlepších reprezentácií v Európe. Hrali sme veľmi disciplinovane a zodpovedne vzadu, bol to z našej strany naozaj dobrý výkon,“ povedal Oblak pre oficiálnu stránku Európskej futbalovej únie (UEFA).

Ako jediný inkasoval jeho náprotivok Dominik Livakovič: „Začali sme dobre, ale gól nám pokazil celé stretnutie. Keď sa Slovinci dostali do vedenia, boli veľmi disciplinovaní, dobre bránili a zvíťazili. Ďalšie zaváhanie si už nesmieme dovoliť a v nasledujúcich vystúpeniach sa vynasnažíme podať kvalitnejšie výkony.“

Chorváti privítajú v druhom kole v sobotu 27. marca Cyprus, ktorý na úvod remizoval na vlastnom ihrisku so Slovenskom 0:0.

"Vieme, že na nás v H-skupine čakajú ťažké súboje, preto je škoda takéhoto štartu. Musíme napraviť veľa vecí, zregenerovať a zabudnúť na tento duel. Teraz hráme dvakrát v Rijeke, urobíme nejaké zmeny.

Gratulujem Slovinsku, my sme nevyzerali dobre. Skúšali sme niečo vymyslieť, ale zaslúžili sme si jedine prehru. Po inkasovanom góle sme dostatočne nezapli a domáci získali motiváciu navyše. Nenašli sme cestu cez ich defenzívu," povedal chorvátsky tréner Zlatko Dalič.

V taktickej bitke bol úspešný slovinský kouč Matjaž Kek. „Je to pre nás významné víťazstvo. Zdolali sme špičkový tím a myslím si, že zaslúžene. Môžeme sa tešiť, no nesmieme podliehať eufórii, lebo sme len na začiatku kvalifikácie,“ zdôraznil Kek.

Jeho zverenci sa najbližšie predstavia v konfrontácii trojbodových mužstiev na trávniku Ruska. To vyhralo na pôde maltského outsidera skupiny 3:1 a triumfu sa dočkalo po šiestich zápasoch, v ktorých trikrát remizovalo a trikrát prehralo.

„Teší ma výsledok, ale nemám radosť z predvedenej hry. Podľa plánu sme získali tri body, v prvom polčase ušiel aj výkon. Potom sme mali problémy, pomohol nám tretí zásah. Najdôležitejšie je, že sme zvíťazili, teraz sa už sústredíme na Slovinsko,“ povedal ruský tréner Stanislav Čerčesov.

Belgicko otočilo s Walesom, Souček potiahol Čechov hetrikom

Futbalisti Belgicka zvrátili nepriaznivý vývoj a do kvalifikácie vstúpili domácim víťazstvom nad Walesom 3:1. Prekvapenie v E-skupine nepripustilo ani Česko, ktoré predviedlo gólovo ešte bohatšie predstavenie a na neutrálnej pôde v poľskom Lubline triumfovalo nad Estónskom 6:2 predovšetkým vďaka hetriku Tomáša Součka.

V belgickom Leuvene sa nečakane ujali vedenia Walesania a podarilo sa im to veľmi rýchlo, po narážačke od Garetha Balea otvoril skóre Harry Wilson. Belgicko, ktoré na predchádzajúcom svetovom šampionáte získalo bronz a pred Francúzskom vedie rebríček Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), vyrovnalo po prihrávke Thorgana Hazarda strelou Kevina De Bruyneho približne z 25 metrov.

V rozpätí šiestich minút a pred uplynutím úvodnej polhodiny už viedol favorit, na 2:1 upravil presnou hlavičkou práve T. Hazard: „Nebol to pre nás jednoduchý zápas, no podstatné je, že sme strelili tri góly a že sme zvíťazili. Som šťastný človek, dal som gól a pripísal som si aj asistenciu. Väčšinou nie som excelentný hlavičkár, ale tentoraz mi to vyšlo.“

V 73. minúte pridal poistku Romelu Lukaku z jedenástky. "Keď sme inkasovali, nemohol som tomu uveriť. Musíme si spätne zanalyzovať túto fázu zápasu. Potom však Kevin vyrovnal pekným zásahom a pridal sa k nemu Thorgan.

Najdôležitejšie je víťazstvo a to, že sa nám darilo v ofenzíve. S takýmto prístupom musíme pokračovať," povedal Lukaku, ktorý sa strelecky presadil v deviatich z predchádzajúcich jedenástich duelov v kvalifikáciách MS. Dal v nich štrnásť gólov. V tejto štatistike však exceluje celé belgické mužstvo, v desiatich stretnutiach bojov o Rusko 2018 zaťažilo konto súperov 43-krát.

Útočný potenciál potvrdili zverenci Roberta Martineza hneď na úvod nového kvalifikačného cyklu, ale v stredu si najviac schuti zastrieľali Česi. S oficiálne domácim Estónskom síce prehrávali 0:1, ale už v prvom polčase rozhodli štyrmi gólmi, z ktorých dva dosiahol Souček.

Ten istý hráč onedlho po prestávke dokonal hetrik. Skóroval hlavou po centri zo štandardnej situácie, pokusom z vyše dvadsiatich metrov i ľavačkou do odkrytej bránky. Okrem neho sa presadili aj Patrik Schick, Antonín Barák a Jakub Jankto.

Připomeňte si včerejší vítězný zápas #ceskarepre Jana Pipar/Jalgpall.ee

Uverejnil používateľ Česká fotbalová reprezentace Štvrtok 25. marca 2021

"Ukazuje to, aký máme skvelý tím. Chalanom ďakujem, ako mi pomohli ku gólom. Nabudúce zase pomôžem ja im. Bolo nepríjemné, keď sme prehrávali, je to škvrnka, ináč sme odviedli dobrú prácu. Vedel som, že máme kvalitu a že to zvládneme. Možno nám ten inkasovaný gól aj pomohol, ešte viac nás nakopol.

Cez polčas sme si hovorili, že nepoľavíme. Chceli sme sa zohrať, nadobudnúť sebavedomie a dať čo najviac gólov, veď aj skóre môže hrať na konci úlohu. Je to veľmi dôležité víťazstvo, prvý zápas vždy určí smer do toho ďalšieho.

Čoskoro nastúpime proti Belgicku, všetci sa na to tešíme. Vieme, že to bude iná úroveň, čaká na nás jeden z najväčších a najdôležitejších zápasov v celej kvalifikácii," povedal Souček.

Tréner Jaroslav Šilhavý verí, že stredopoliar West Hamu United potiahne reprezentáciu až na záverečný turnaj. Šláger skupiny medzi Českom a Belgickom je na programe už v sobotu 27. marca o 20.45 h v pražskom Edene.

„Som rád, že potvrdil výkony z Premier League a najmä nám ukázal svoju streleckú formu. Tri góly od defenzívneho stredopoliara, to sa len tak nevidí proti akémukoľvek súperovi. Pre nás je podstatné, že sme zvládli prvý krok. Silnému Belgicku to rozhodne chceme znepríjemniť a možno ho aj prekvapiť, ako sa nám to podarilo v kvalifikácii ME s Anglickom,“ dodal Šilhavý pre portál idnes.cz.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #českí futbalisti #nórski futbalisti #kvalifikácia MS 2022 vo futbale