Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Česi predviedli šesťgólový koncert, prekvapenie v slovenskej skupine

Úradujúci majstri sveta Francúzi vstúpili do európskej kvalifikácie futbalových MS 2022 nerozhodným výsledkom. V stredajšom domácom zápase D-skupiny remizovali s Ukrajincami 1:1. V E-skupine si Belgicko poradilo s Walesom 3:1.

24.03.2021 20:11 , aktualizované: 23:11
Caglar Söyüncü Foto: ,
Turecký futbalista Caglar Söyüncü sa teší po záverečnom hvizde víťazného zápasu s Holandskom.
debata (1)

Olivier Giroud ešte úvodnú veľkú príležitosť nezužitkoval, no Francúzi začali v Saint-Denis napĺňať úlohu favorita v 19. minúte. Antoine Griezmann vyhral súboj o loptu a spoza šestnástky nechytateľne ľavačkou zakrútil loptu k žrdi.

Giroud potom nevyužil ďalšiu solídnu šancu a ani Ukrajincom sa v prvom polčase nedarilo v útočnej fáze ohrozovať domácich. To sa však zmenilo po prestávke, domáci pykali za prílišnú pasivitu.

Po chybe v ich obrane získal loptu Olexandr Karavajev, prihral Serhijovi Sydorčukovi a jeho strelu, ktorá nesmerovala medzi tri žrde, tečoval do vlastnej bránky Presnel Kimpembe. V zostávajúcom čase ani jedno mužstvo nepreklopilo misky váh vo svoj prospech.

Fínsko remizovalo s Bosnou a Hercegovinou 2:2.

V belgickom Leuvene sa prekvapujúco ujali vedenia Walesania a podarilo sa im to veľmi rýchlo, po prihrávke Garetha Balea otvoril v 11. minúte skóre Harry Wilson.

Belgicko, ktoré na predchádzajúcom svetovom šampionáte získalo bronz a pred Francúzskom vedie rebríček Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), vyrovnalo o 11 minút neskôr zásluhou Kevina De Bruyneho.

Asistoval mu Thorgan Hazard, ktorý sa o ďalších šesť minút zapísal aj do streleckej listiny, Belgičania otočili vývoj po jeho presnej hlavičke. V 73. minúte pridal poistku Romelu Lukaku z jedenástky.

Česko sa v druhom zápase E-skupiny predstavilo na neutrálnej pôde v poľskom Lubline a nad Estónskom triumfovalo vysoko 6:2. Síce prehrávalo 0:1, ale už v prvom dejstve rozhodlo štyrmi gólmi, z ktorých dva dosiahol Tomáš Souček. Ten istý hráč onedlho po prestávke dovŕšil hetrik.

V úvodním utkání kvalifikace na světový šampionát si #ceskarepre připisuje vysoké vítězství nad Estonskem ✅

Uverejnil používateľ Česká fotbalová reprezentace Streda 24. marca 2021

V „áčku“ Portugalsko ako úradujúci európsky šampión vyhralo v úlohe domáceho mužstva na neutrálnej pôde v Turíne nad Azerbajdžanom 1:0. Osud duelu určil vlastný gól Maksima Medvedeva v 37. minúte. Srbsko zdolalo Írsko 3:2.

Turecko si v otváracom stretnutí pripísalo cenné víťazstvo. V domácom zápase G-skupiny zdolalo Holandsko 4:2, hrdinom duelu bol autor hetriku Burak Yilmaz.

Turecký útočník strelil v Istanbule prvé dva góly, skóre otvoril už v 15. minúte, keď strelou spoza šestnástky zaskočil hosťujúceho brankára Tima Krula. Do prestávky zdvojnásobil náskok vďaka premenenej jedenástke.

Okamžite po zmene strán pridali domáci tretí zásah, krížnym pokusom sa presadil Hakan Calhanoglu. Holanďania v rozpätí 75. a 76. minúty výrazne zdramatizovali duel gólmi Davyho Klaassena a Luuka de Jonga, onedlho však skompletizoval hetrik Yilmaz.

V nadstavenom čase ešte hosťujúci Memphis Depay neskóroval z jedenástky, vychytal ho brankár Ugurcan Cakir.

Holandsko ako najväčší favorit skupiny začalo prehrou s papierovo najvážnejším konkurentom v boji o postup. Gibraltár prehral s Nórskom 0:3 a Lotyšsko podľahlo Čiernej Hore 1:2.

„Slovenskú“ skupinu vedú Rusi

Vicemajstri sveta Chorváti neodštartovali účinkovanie v „slovenskej“ H-skupine úspešne. Na ihrisku Slovinska prehrali 0:1, v ďalšom zápase zvíťazilo Rusko na Malte 3:1 a lepším skóre sa usadilo na čele tabuľky.

Chorváti mali hneď v úvode dve veľké šance, ale zahodili ich a Slovinci to potrestali. Do vedenia sa dostali v 15. minúte, keď Sandi Lovrič poslal do siete krížny pokus z hranice šestnástky.

V závere prvého polčasu mohol náskok v balkánskom derby zdvojnásobiť Josip Iličič, ktorý v situácii jeden na jedného pohrozil strelou spoza pokutového územia.

Hostia sa nedokázali presadiť ani v druhom polčase, v závere riadneho hracieho času to individuálne skúšal Ivan Perišič, no jeho nedôrazná strela nemohla ohroziť Jana Oblaka v slovinskej bránke.

Rusko nezaváhalo na trávniku outsidera skupiny. V 23. minúte predviedli hostia kombinačnú akciu, na jej konci sa do zakončenia pretlačil Alexej Jonov a popri brankárovi zasunul loptu do siete. Pred prestávkou si víťazný zásah pripísal Mario Fernandes. Malta po zmene strán znížila vďaka Josephovi Mbongovi, v 90. minúte pridal ruskú poistku Alexander Sobolev.

V druhom kole si v sobotu 27. marca zmerajú sily Rusko so Slovinskom a Chorvátskom s Cyprom, Slováci privítajú Maltu.

Víťazi desiatich skupín postúpia na záverečný turnaj do Kataru priamo, tímy z druhých priečok sa kvalifikujú do play off spolu s dvoma najlepšími víťazmi skupín Ligy národov, ktorí nepostúpili priamo na MS a neobsadili v kvalifikačnej skupine ani druhé miesto.

Kvalifikácia MS 2022

A-skupina:

Turín (Tal.) Portugalsko – Azerbajdžan 1:0 (1:0)
Gól: 37. Medvedev (vlastný)

Belehrad Srbsko – Írsko 3:2 (1:1)
Góly: 69. a 75. Mitrovič, 40. Vlahovič – 18. Browne, 86. Collins

D-skupina:

Helsinki Fínsko – Bosna a Hercegovina 2:2 (0:0)
Góly: 58. a 77. Pukki – 55. Pjanič, 85. Stevanovič

Paríž Francúzsko – Ukrajina 1:1 (1:0)
Góly: 19. Griezmann – 57. Kimpembe (vlastný)

E-skupina:

Lublin (Poľ.) Estónsko – Česko 2:6 (1:4)
Góly: 12. Sappinen, 86. Anier – 32., 43. Souček a 48., 18. Schick, 27. Barák, 56. Jankto

Leuven
Belgicko – Wales 3:1 (2:1)
Góly: 22. De Bruyne, 28. T. Hazard, 73. Lukaku (z 11 m) – 11. Wilson

G-skupina:

Istanbul Turecko – Holandsko 4:2 (2:0)
Góly: 15., 34. a 81. Yilmaz (druhý z 11 m), 46. Calhanoglu – 75. Klaassen, 76. L. De Jong

Gibraltár Gibraltár – Nórsko 0:3 (0:2)
Góly: 43. Sörloth, 45. Thorstvedt, 57. Svensson

Riga Lotyšsko – Čierna Hora 1:2 (1:1)
Góly: 40. Ikaunieks – 41. a 83. Jovetič

H-skupina:

Ta'Qali
Malta – Rusko 1:3 (0:2)
Góly: 56. Mbong – 23. Jonov, 35. Fernandes, 90. Sobolev
Malta: Bonello – Shaw, Aglus (88. Nwoko), Borg – Mbong, Kristensen (74. Pisani), Guillaumier, Camenzuli (86. Corbolan) – Teuma, Degabriele (46. Mbong) – Montebello (46. Satariano)
Rusko: Šunin – Fernandes, Semenov, Džikija, Karavajev – Kuzjajev (78. Mostovoj), Achmetov, Fomin (57. Mirančuk) – Jonov (57. Žemaletdinov), Dzjuba (83. Sobolev), Golovin

Ľubľana

Slovinsko – Chorvátsko 1:0 (1:0)
Gól: 15. Lovrič
Slovinsko: Oblak – Stojanovič, Blažič, Mevlja, Balkovec – Bijol (69. Vetrih), Lovrič (87. Bajrič), Kurtič – Iličič (87. Skubic), Šporar (69. Kramer), Bohar (64. Črnigoj)
Chorvátsko: Livakovič – Vrsaljko, Lovren, Vida, Barišič (46. Oršič) – Brozovič, Kovačič (82. Pašalič) – Kramarič (64. Brekalo), Modrič, Vlašič (69. Budimir) – Perišič

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chorvátski futbalisti #českí futbalisti #kvalifikácia MS 2022 vo futbale