Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

O futbalový trón sa uchádzajú traja víťazi. Vráti sa Hamšík?

Traja doterajší víťazi ankety Pravdy a SFZ o najlepšieho futbalistu roka sa ocitli aj v najlepšej desiatke za rok 2020. Martin Škrtel a Marek Hamšík si delili prvé dve miesta v prestížnej ankete od roku 2007, Škrtel triumfoval štyrikrát a Hamšík rekordných osemkrát. Vlani ich preskočil Milan Škriniar, ktorý obhajuje prvenstvo.

10.03.2021 11:15 , aktualizované: 17:38
TB futbalista roka 2020 Foto: ,
Redaktor Michal Zeman, šéfredaktor Pravdy Jabub Prokeš a Peter Palenčík zo SFZ.
debata

Slávnosť bude v Senci

Nominácie v štyroch kategóriách oznámili organizátori na online tlačovej besede, na ktorej sa zúčastnil generálny sekretár Slovenského futbalového zväzu Peter Palenčík a šéfredaktor Pravdy Jakub Prokeš.

„Som rád, že aj v tomto zložitejšom čase futbal robí radosť fanúšikom, dáva im možnosť odreagovať sa a môžeme pokračovať aj v peknej tradícii ankety,“ uviedol Prokeš.

Pandémia zasiahla aj do jej života a vlani sa neuskutočnil tradičný futbalový galavečer s oceňovaním najlepších. Tento rok však futbal o svoju slávnosť nepríde.

„Aj keď nebude za účasti širšej verejnosti, musíme dbať na hygienické a bezpečnostné opatrenia, ale rátame so slávnostným vyhlásením, ktoré sa uskutoční 25. marca v Senci,“ informoval Palenčík. Uvidia ho aj futbaloví fanúšikovia, pretože podujatie odvysiela v priamom prenose TV JOJ.

Na lístkoch sa objavilo 29 mien

Reprezentanti sa stretnú o desať dní na zraze v Senci, pretože v závere mesiaca ich čakajú tri úvodné zápasy kvalifikácie MS 2022. Generálny sekretár SFZ potvrdzuje, že napriek zložitej pandemickej situácii by nemal nik chýbať.

„Zatiaľ nemáme nijaké signály, že niektorý z reprezentantov nepríde. Je však pravda, že napríklad Anglicko po vystúpení z Európskej únie, má trochu inak nastavené pravidlá. Objavili sa správy, že anglické kluby by nemuseli uvoľniť svojich hráčov, ale po komunikácii aj s anglickou futbalovou asociáciou máme prísľub, že by sa mali trénerovi hlásiť.“

Video

O poradí v ankete rozhodujú hlasy 34 odborníkov, trénerov a zástupcov popredných médií. Na hlasovacích lístkoch sa objavilo dovedna 29 mien, čo je o šesť viac ako pred rokom.

V uplynulom desaťročí kráľoval v ankete Marek Hamšík, ktorý získal šesť prvenstiev po sebe. Vlani skončil tretí, čo bolo vôbec jeho najhoršie umiestenie v ankete. Predstihol ho Škriniar i Dúbravka. Otázkou zostáva, či sa 33-ročný špílmacher národného tímu vráti na trón a rozšíri ešte viac svoju zbierku úspechov v tejto ankete, alebo minulý rok už naznačil, že v ankete prichádza k výmene stráži.

Veľký Pekaríkov návrat

V najlepšej desiatke, ktorá je zatiaľ len v abecednom poradí, nastal pomerne veľký pohyb – v porovnaní s vlaňajškom sú v nej štyria noví hráči: Pekarík, Hrošovský, Rodák, Valjent.

Tridsaťštyriročný Pekarík slávi veľký návrat medzi elitu, v minulosti sa už objavil v desiatke osemkrát a najvyššie skončil na štvrtom mieste v roku 2016. Vlani však nezískal ani bod a rok predtým sa už ocitol mimo najlepšej desiatky, patrilo mu 13. miesto.

Z najlepšej desiatky vypadli Bénes, Boženík, Greif, Rusnák a Lobotka. Najmä Lobotkov pád je citeľný. Klesol na 12. miesto, ale tri roky predtým patril vždy ku kandidátom na najvyššie priečky, dva razy sa vytiahol na bronzovú priečku a raz obsadil štvrté miesto.

„Mám pocit, že v desiatke sú hráči, ktorí si to za minuloročné výkony zaslúžili. Ak beriem do úvahy reprezentačný rok i zápasy hráčov v klubových farbách, desiatka odráža realitu minulého roka,“ domnieva sa Palenčík.

Brankár ešte nikdy nevyhral

Len tretí raz v histórii sa ocitli v desiatke dvaja brankári – Martin Dúbravka a Marek Rodák, pričom prvý z nich skončil vlani na druhom mieste. Tretí brankár začína poradie druhej desiatky – Greif obsadil 11. priečku, pred rokom bol o miesto vyššie. V doterajšej histórii ankety sa nepodarilo brankárovi vyhrať ani raz. Štyria mali k tejto pocte blízko – obsadili druhú priečku – Ladislav Molnár, Miroslav König, Kamil Čontofalský a Martin Dúbravka.

Kým v 27. ročníku sa do desiatky najlepších pretlačili aj dvaja hráči zo slovenskej ligy (Boženík a Greif), teraz v nej opäť figurujú iba legionári. Prvý raz bola čisto legionárska zostava v roku 2003 a odvtedy už deväťkrát obsadili hráči zo zahraničia všetky priečky v prvej desiatke.

Na galavečere uvedú do Siene slávy slovenského futbalu až desať osobností, ktoré sa výrazne zapísali do histórie. Päť legiend Čestná rada schválila už vlani, ale ich vstup do Siene slávy sa kvôli pandémii neuskutočnil. K ním teraz pribudne päť ďalších laureátov.

Kandidáti na titul Najlepší futbalista 2020
Martin Dúbravka Newcastle Utd.
Ondrej Duda Hertha Berlín
Marek Hamšík Ta-lien I-fang
Patrik Hrošovský KRC Genk
Juraj Kucka AC Parma
Peter Pekarík Hertha Berlín
Marek Rodák FC Fulham
Milan Škriniar Inter Miláno
Martin Škrtel Basaksehir Istanbul
Martin Valjent RCD Mallorca

Ďalšie poradie: 11. Dominik Greif (Slovan Bratislava) 43, 12. Stanislav Lobotka (Neapol) 42, 13. Ján Greguš (Minnesota Utd.) 39, 14. Róbert Boženík (Feyenoord Rotterdam) a Michal Ďuriš (Omonia Nikózia) po 25, 16. Dávid Hancko (Sparta Praha) 15, 17. Albert Rusnák (Real Salt Lake City) 12, 18. László Bénes (Borussia Mönchengladbach) 8, 19. Dávid Strelec (Slovan Bratislava) 7, 20. Ľubomír Šatka (Lech Poznaň) 6,

21. Dušan Kuciak (Lechia Gdaňsk) 5, 22. Róbert Mak (Ferencváros Budapešť) 4, 23. Filip Balaj (ViOn Zlaté Moravce-Vráble/Žilina) a Tomáš Hubočan (Omonia Nikózia) po 3, 25. Lukáš Pauschek (Slovan Bratislava) 2, 26. Ján Bernát (MŠK Žilina), Matúš Bero (Vitesse Arnhem), Lukáš Haraslín (Sassuolo) a Ivan Schranz (FK Jablonec/České Budějovice) po 1.

Cena Petra Dubovského 2020
Róbert Boženík Feyenoord Rotterdam
Dávid Strelec Slovan Bratislava

Ďalšie poradie: 3. Peter Pokorný (FC Liefering) 2, 4. Ladislav Almási (MFK Ružomberok), Miroslav Gono (MŠK Žilina), Samuel Petráš (MŠK Žilina) a Tomáš Suslov (FC Groningen) po 1 bode.

Najlepšia futbalistka 2020
Patrícia Hmírová GKS Leczna
Mária Korenčiová AC Miláno

Ďalšie poradie: 4. Alexandra Bíróoá (SKN St. Pölten) 128 b., 5. Mária Mikolajová (SKN St. Pölten)117, 6. Diana Bartovičová (Slavia Praha) 101, 7. Jana Vojteková (SC Freiburg) 61, 8. Patrícia Fischerová (Czarny Sosnowiec) 53, 9. Laura Žemberyová (Slavia Praha) 42, 10. Dominika Koleníčková (1. FC Saarbücken) 32. Celkovo bodovalo 23 futbalistiek.

Najlepší tréner 2020
Ján Kozák ml. Slovan Bratislava
Pavol Staňo MŠK Žilina
Vladimír Weiss reprezentácia Gruzínska

Ďalšie poradie: 4. Bernd Storck (DAC Dunajská Streda) 20, 5. Ján Haspra (MŠK Ružomberok) 18, 6. Adrián Guľa (Viktória Plzeň) a Štefan Tarkovič (reprezentácia Slovenska) po 7, 8. Ľuboš Benkovský (ViOn Zlaté Moravce-Vráble) a Martin Ševela (Zaglebie Lubin) po 6, 10. Zsolt Hornyák (Puskás Akadémia) 5, 11. Gergely Géri (FC Nitra) a Pavel Hapal (reprezentácia Slovenska) po 4. Celkovo bodovalo 20 trénerov.

Najlepší hráč Fortuna ligy 2020
1. Zsolt Kalmár DAC Dunajská Streda 83
2. Dominik Greif Slovan Bratislava 55
3. Dávid Hrnčár ViOn Zlaté Moravce-Vráble 11

Ďalšie poradie: 4. Rafael Ratao (Slovan Bratislava) a Dávid Strelec (Slovan Bratislava) po 5, 6. Myenty Abena (Slovan Bratislava), Filip Balaj (ViOn Zlaté Moravce-Vráble), Andrija Balič (DAC Dunajská Streda) a Vernon De Marco (Slovan Bratislava) po 4, 10. Dávid Holman (Slovan Bratislava), Nono (Slovan Bratislava) a Samuel Petráš (MŠK Žilina) po 3. Celkovo bodovalo 25 hráčov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #Martin Škrtel #Milan Škriniar #Futbalista roka 2020