Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vengloš presvedčil Čanigu, aby zobral Galisa do Slovana

Jaroslav Čaniga sa spoznal s Jozefom Venglošom v Malajzii. V ďalekej cudzine prežili spolu viac ako dva roky.

27.02.2021 09:00
Jozef Vengloš Foto: ,
Jozef Vengloš na snímke z roku 2016.
debata

"Pôsobil som na československom veľvyslanectve ako obchodný radca. Veľvyslanec bol na dovolenke, zastupoval som ho. Jedného dňa sa otvorili dvere a medzi nimi stál Jozef Vengloš.

Samozrejme, vedel som, s kým mám česť, ale on ma nepoznal, vtedy sme sa stretli prvý raz. Dostal ponuku z klubu v Kuala Lumpure, prišiel sa poradiť, či ju má prijať," približuje Čaniga, ktorý sa neskôr stal šéfom Slovana Bratislava a oslavoval s ním v roku 1992 posledný federálny titul.

Vengloš si urobil v krajine dobré meno a čoskoro mu ponúkli viesť nielen popredný klub, s ktorým získal titul, ale aj malajzijskú reprezentáciu.

"Šéfom futbalového zväzu bol minister zahraničných vecí, príjemný a rozhľadený chlapík, vybrali sme sa za ním. Presvedčil som sa, že Jozefa poznali v rôznych kútoch sveta, aj v Malajzii bol čoskoro populárny, obľúbili si ho.

Aj preto, že bol dobrý človek, nekonfliktný typ, dokázal pokojne riešiť aj problémy, ktoré vznikali. Často sme sa stretávali, aj naše rodiny, v Kuala Lumpure býval s manželkou a dvoma synmi.

Jozef Vengloš (18. februára 1936 - 26. januára... Foto: SITA, Peter Maďar
Jozef Vengloš Jozef Vengloš (18. februára 1936 - 26. januára 2021).

Chodili sme na futbal aj do Singapuru, často sme o ňom debatovali. On ma presvedčil, aby som v ňom pomohol ako funkcionár, keď sa vrátim domov."

Malajzijský futbal doma málokto poznal, niekto by si mohol myslieť, že pracovať a presadiť sa v ňom nebol až taký problém.

"Išlo o krajinu, kde bol život na vyššej úrovni ako u nás. Futbal bol populárny, chodili naň vysoké, aj niekoľkodesať­tisícové návštevy, podmienky boli veľmi dobré. Presadiť sa v zahraničí v najobľúbenejšom športe nie je nikdy jednoduché a viesť národný tím je vždy pocta.

Malajzijčania neboli futbalovo vynikajúci, to je pravda, ale práve Vengloš vniesol do ich športu medzinárodný rozmer, iný level tréningu, myslenia hráčov i funkcionárov, urobil Československu neskutočne dobré meno. O to viac, že šéf futbalu bol aj šéfom diplomacie," zdôrazňuje Čaniga.

Pripomína, že keď sa ujal postu prezidenta klubu na Tehelnom poli, potešilo by ho, keby sa Vengloš vrátil do Slovana ako tréner. Už pred viac ako desiatimi rokmi získal s belasými dva tituly.

"Nebolo to však reálne, Jozef mal veľa aktivít, povinností, hromadu prednášok, cestoval po svete. Doma neskôr trénoval už len slovenskú reprezentáciu hneď po rozdelení Československa.

Bol to však on, kto mi navrhol, aby som po odchode Jozefa Jankecha angažoval za trénera Dušana Galisa, ktorý v tom čase viedol béčko Slovana.

Dušan Galis doviedol bratislavský Slovan k... Foto: ŠK Slovan Bratislava
Dušan Galis Dušan Galis doviedol bratislavský Slovan k poslednému federálnemu titulu.

Daj mu šancu, presviedčal ma, hoci vo výbore spočiatku o tom nechceli ani počuť. Dal som na Vengloša a čoskoro sme sa stali federálnymi majstrami," približuje niekdajší šéf belasých.

Pripúšťa, že vtedy mal s Venglošom aj rôzne výmeny názorov. "Väčšina našich hráčov nastupovala aj v reprezentácii, tvorila jadro tímu. Mali sme svoj klubový program, leteli napríklad do Južnej Ameriky, ale Vengloš ich potreboval aj v reprezentácii.

Nebolo ľahké zladiť program a nájsť spoločnú reč, ale nakoniec sme sa vždy dohodli. S jeho pomocou sme vybavili aj dvojtýždňový pobyt Slovana v Malajzii, alebo keď trénoval Fenerbahce, odohrali sme stretnutie na pôde tohto tureckého veľkoklubu," uzatvára Čaniga.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Galis #Jozef Vengloš #Jaroslav Čaniga