Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenský strýko Joe umlčal britské médiá

Slovenský futbal mal vo svojej histórii viacero výborných trénerov. Z nich sa stal trénerom storočia Jozef Vengloš.

27.02.2021 08:00
Jozef Vengloš Foto: ,
Jozef Vengloš (18. februára 1936 - 26. januára 2021).
debata

Minulý týždeň sme si pripomenuli jeho nedožitých 85 rokov. Zomrel pred mesiacom, 26. januára.

Začal v Austrálii, končil v Japonsku

O poradí v ankete o Trénera storočia rozhodovali – na rozdiel od poradia medzi hráčmi – len odborníci. Vengloš vyhral s výrazným náskokom.

Nepochybne zabral fakt, že nijaký iný slovenský tréner sa takým výrazným spôsobom neuplatnil aj vo svete. Sedel aj na lavičkách popredných európskych tímov.

Trénerskej práci sa venoval 35 rokov, z toho pätnásť prežil v zahraničí. Viedol päť reprezentácií a klubové mužstvá v ôsmich krajinách. Ako expert FIFA a UEFA prednášal vo viac ako sto štátoch, niekoľkokrát mu zverili koučovanie výberu sveta či Európy v rôznych stretnutiach.

Ako futbalista prežil takmer celú kariéru na Tehelnom poli. Privítal ho slávny Leopold Jim Šťastný a čoskoro mu dal – ako každému – aj prezývku. Vengloš bol Lolo. Po legendárnej herečke Gine Lollobrigide.

Alexander Vencel, Jozef Vengloš a Anton Urban... Foto: Pravda, Robert Huttner
stadion tehelne pole, buranie stadionu, stavba Alexander Vencel, Jozef Vengloš a Anton Urban na snímke z roku 2013.

Tá kapitánovi československého dorasteneckého výberu odovzdávala cenu na turnaji vo Viareggiu. A dostal od nej sladké bozky na obe líca, čo mu spoluhráči dlho závideli…

Po dvanástich sezónach v službách bratislavského Slovana využil priaznivejšie spoločenské pomery a v roku 1966 odišiel do Austrálie. Najskôr ako hráč Prague Sydney, ale po troch rokoch sa vracal domov už ako tréner. Na túto prácu sa dlhodobo cieľavedomo pripravoval, veľa študoval a nikdy netajil, že sa inšpiroval najmä u Šťastného.

Je symbolické, že práve Vengloš získal prvé trénerské skúsenosti v cudzine. V Austrálii prvý raz sedel aj na lavičke reprezentácie. Trénerskú kariéru končil v roku 2003 – v japonskej Ičihare.

Tu ste bosom vy, vravel mu bankár

Vengloš ako jediný Slovák trénoval aj zahraničné veľkokluby. Prvým bol Sporting Lisabon v roku 1983. To už mal meno i skúsenosti. A napriek tomu sa predstaviteľ trénerskej školy zo socialistickej krajiny musel učiť pohybovať sa v profesionál­nom svete.

Majiteľom klubu bol vplyvný bankár Joao Rocha. „Išli sme spolu na štadión a tam nás čakali hráči, ale aj množstvo novinárov a fanúšikov. Pred dverami som sa zastavil a dal som prednosť pánovi Rochovi,“ spomínal Vengloš.

Milionár sa usmial a ukázal pred seba: „Nech sa páči, pán Vengloš, tu ste bosom vy, ja šéfujem o zopár ulíc ďalej.“

Slovenský tréner storočia Jozef Vengloš. Foto: SITA, Tomáš Benedikovič
jozef vengloš, československo, Slovenský tréner storočia Jozef Vengloš.

V hlavnom meste Portugalska strávil poučnú i náročnú sezónu. Ale neskôr sa v rozhovore pre Pravdu priznal, že vôbec najťažší rok zažil o čosi neskôr v Aston Ville, kde pôsobil ako prvý zahraničný tréner.

Tím sa pohyboval v pokojných vodách stredu tabuľky, ale tlak bol obrovský. Mal veľké právomoci, voľnú ruku, ale niesol aj absolútnu zodpovednosť.

Zistil, že tréningy bývali rovnako ostré ako zápasy. Ak nie ešte ostrejšie. To bola jediná možnosť, ako mohli hráči trénera presvedčiť, že sú lepší ako ich spoluhráči a zaslúžia si prednosť v zostave. Prekvapením bola aj iná vec.

„Hráč bol po zápase 24 hodín voľný, toto právo mal zakotvené aj v zmluve. Mohol si vtedy robiť, čo chcel. Ísť si niekam sadnúť, nedodržať večierku, ba aj si vypiť,“ približoval Vengloš, ktorý z takých pravidiel nebol nadšený.

„Musel som to však rešpektovať. Usiloval som sa vysvetliť hráčom, že práve po zápase potrebuje organizmus oddych, kvalitnú regeneráciu.“

Jeho chránenec zničil Rangers

Aj v Anglicku hráči platili pokuty za rôzne priestupky, ale Vengloš ich nikdy neudelil za slabé výkony. „To sa v Premier League ani nedalo. Zápasy išli v rýchlom slede. Ak mužstvo či niektorí hráči nezabrali, skôr som mobilizoval sily a chystal tím na ďalší súboj.“

Lenže nešlo len o futbalové zásady a pravidlá. Pohneval si niektoré televízne spoločnosti. „Ponúkli mi účinkovanie v reklamách, propagovanie nejakých výrobkov. Pre mňa čosi nové, nečakané. Rozmyslím si to, možno neskôr, vravím. Naše vzťahy trochu ochladli.“

S médiami si to nikdy nechcel rozhádzať, bol ústretový a priateľský. Po nástupe do Celticu Glasgow však neprijali, že chcel získať do klubu – Ľubomíra Moravčíka.

V tom čase sa trochu trápil a mal už tridsaťtri. V novinách ironicky písali, že Uncle Joe (strýko Joe) ťahá do klubu protekčné dieťa za zenitom.

"Bol som presvedčený, že taký typ hráča nám chýba. Ukázal sa hneď na prvom tréningu. Urobil zopár kľučiek, dva razy prihral Larssonovi na gól. Okamžite si padli do oka. Švéd ho po tréningu objal.

V tom okamihu to mal Ľubo v mužstve vyhraté. Nasledoval zápas proti Rangers, najdôležitejší v sezóne. Zvíťazili sme 5:1, Ľubo dva góly strelil, na dva prihral."

Vypredaný štadión burácal, oslavoval Slováka. Trénerovi sa išlo na tlačovku ľahko. „Videli ste, že strýko si priniesol skvelého chránenca. Dúfam, že ste boli spokojní, nemusíte sa mi ospravedlňovať, teší ma, že sme vyhrali,“ vychutnal si situáciu.

Marek Hamšík s legendárnym trénerom Jozefom... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Futbalista roka 2015 Marek Hamšík s legendárnym trénerom Jozefom Venglošom.

Hoci nevyhľadával konflikty, už sa naučil, že sú situácie, keď si nesmie nechať brnkať po nose, ukázať slabosť. Médiá si dovtedy vždy niečo našli, aby do neho zarypli, zavše si uťahovali aj z jeho angličtiny.

"Čoskoro sme nastúpili proti Sportingu v Pohári UEFA. Dohovoril som sa po portugalsky a keď som dostal na tlačovke otázku od domáceho novinára, odvetil som mu v jeho rodnom jazyku.

Preložte nám to, požiadal ma jeden z najväčších glasgowských kritikov. Neviem, či by ste mojej angličtine rozumeli, škoda, že ste sa neučili po portugalsky," odvetil pokojne Vengloš. Odvtedy mal na ostrovoch s novinármi svätý pokoj…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Vengloš