Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vírus vyhladoval futbalové mešce. Kluby prevracajú každé euro

Sto miliónov za hráča? Budíček! Sme v roku 2021 - uprostred pandémie.

04.02.2021 15:00
Wembley, Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Kluby sa trápia a ak aj náhodou nie, tak poriadne zvažujú. Najdrahším futbalistom zimného prestupového obdobia sa stal Dominik Szoboszlai. Za maďarský diamant poslalo Lipsko do Salzburgu 25 miliónov eur.

Šetrilo sa aj tam, kde zvyčajne nemajú hlboko do vrecka. Tak napríklad: mužstvá v Premier League investovali v januári do posíl menej ako Liverpool v sezóne 2018!

Futbal sa jednoducho prebudil z milionárskeho sna…

Nie je to Brexit

Napriek tomu, že koronavírus letné prestupové obdobie ešte nezasiahol, zimné určite áno. Napokon, ako inak si vysvetliť, že kluby na Ostrovoch minuli o 160 miliónov britských libier menej, ako pred dvanástimi mesiacmi? V posledný deň prestupového obdobia, keď pri transferoch zvyčajne pracujú viac emócie ako futbalový pragmatizmus, vytiahli kluby z vrecka iba sedem miliónov. V porovnaní s minulosťou málo.

Veľmi málo… Naposledy vraj elitné tímy takto prevracali každú libru pred deviatimi rokmi.

Môže za to Brexit alebo COVID-19?

Podľa Dana Jonesa zo Sports Business Group je to práve koronavírus, z ktorého majú majitelia klubov obavy. „Určite je za tým pandémia. Prispieť síce mohli aj obmedzenia pri nákupe zahraničných hráčov vyplývajúce z Brexitu, ale finančný dopad vírusu je podstatne dôležitejším faktorom,“ vraví športový biznismen.

Napokon, jeden z britských štatistických portálov jediným číslom naznačil, aký negatívny dopad môže mať koronavírus na fungovanie bohatých klubov. Štatistici vypočítali, že ak by sa v Premier League odteraz nehrali žiadne zápasy a do konca júna hráčom, ktorým čoskoro vypršia zmluvy, nepredĺžili kontrakty, pre Manchester City to bude hotová katastrofa.

Prestupová hodnota jeho hviezd klesne o 412 miliónov libier. Citizens by však boli iba špičkou ľadovca – trpeli by všetky kluby.

Najdrahší slovenskí futbalisti Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
5. Marek Rodák (FC Fulham) - 6 miliónov eur

Ale nielen v Anglicku, divoká prestupová zima sa nekonala ani v Španielsku. O tom, že situácia je neľahká, svedčí aj to, že žiadny z tamojších veľkoklubov nepredstavil veľkú akvizíciu. V prípade Realu Madrid ani Barcelony to neraz nebol problém.

Ak sa niekto posilnil, potom Atlético Madrid, ktoré priviedlo francúzskeho útočníka Moussu Dembélého ako náhradu za Diega Costu. Atlético má aktuálne na čele La Ligy desaťbodový náskok práve pred dvojicou gigantmi.

Faktor Me$$i

Barcelona má vážnejšie problémy ako ligové manko. Klub hlási veľké dlhy a preto sa s hráčmi dohodol na znížení platov. Počas najbližších troch rokov by mal ušetriť 120 miliónov eur. Denník Marca pripomína, že Katalánci ročne aj tak minú na mzdy 50 miliónov.

O to šokujúcejšie musela vyznieť správa, ktorá sa objavila na verejnosti minulý týždeň. Podľa informácií El Mundo podpísal Lionel Messi v roku 2017 s klubom štvorročnú zmluvu v celkovej hodnote 555 miliónov eur.

Čo to znamená?

Napríklad aj to, že Argentínčan môže ročne zarobiť – vrátane bonusov a prémií – až 138 miliónov. Ide vraj o najlukratívnejší kontrakt v histórii športu. FC Barcelona sa zmohla na jediné: denník za zverejnenie informácie zažaluje a povesť svojej najväčšej hviezdy bude údajne brániť.

15 hviezd budúcnosti podľa Lionela Messiho Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
1. Trent Alexander-Arnold (Anglicko, Liverpool)...

Messi napriek tomu nie je na Nou Campe spokojný. Marca dokonca prišla s informáciou, že Paríž St. Germain robí všetko možné aj nemožné, len aby ho priviedol do tímu. Prvý krok vraj už spravil – predĺžil kontrakt s Brazílčanom Neymarom. Odvoláva sa pritom na zvyčajne dobre informovaného novinára Marcela Bechlera, ktorý tvrdí, že prítomnosť Neymara v drese PSG bude pre rodáka z Rosaria absolútne kľúčová.

Pripomíname, že to všetko sa deje v čase, keď má Barcelona iba dočasné vedenie, pretože v októbri na post prezidenta rezignoval Josep Bartomeu. Nové prezidentské voľby sú naplánované na 7. marca.

Dvakrát podčiarknuté: futbalových obrov dnes trápia iné ako transferové problémy.

Stoch do Poľska

Hráčske prestupy sa – pochopiteľne – týkali aj slovenskej futbalovej ligy a Slovákov. Najviac sa hovorilo o Milanovi Škriarovi, o ktorého sa v lete výrazne zaujímal Tottenham. Hoci šumy o odchode do Premier League sa z času na čas objavili aj počas zimy, rodák zo Žiaru nad Hronom zostáva v Interi Miláno.

Jeho situácia na San Sire sa oproti jeseni diametrálne zmenila. Pravidelne nastupuje v základnej zostave trénera Conteho a podľa najnovších správ dostal 25-ročný reprezentant nálepku nepredajný. Vyslúžil si ju údajne aj vďaka minulotýždňovému derby medzi Interom a AC – Škriniar sa ako jediný z hráčov odhlodlal riešiť konflikt medzi Zlatanom Ibrahimovičom a Romeluom Lukakuom. S chladnou hlavou. Podľa talianskych médií potvrdil, že má vodcovské schopnosti, čo Contemu údajne veľmi imponuje.

Škriniar sa síce nesťahoval, no iní reprezentanti áno. Dres zmenil napríklad Denis Vavro, ktorý dostával pramálo príležitostí v Laziu Rím. Klub ho požičal do Huescy, posledného tímu španielskej La Ligy.

V podobnej situácii bol v Borussii Mönchengladbach aj talentovaný László Bénes. Účastník Ligy majstrov nechával 23-ročného Dunajskostredčana väčšinou na lavičke náhradníkov a tak mu hosťovanie prišlo vhod. Ozval sa Augsburg, 13. tím Bundesligy.

Miroslav Stoch sa síce v národnom drese už dlhšie neobjavil, no jeho prestup do Poľska zarezonoval. Vyhliadlo si ho Zaglebie Lubin – konkrétne jeho športový riaditeľ Ľubomír Guldan a tréner Martin Ševela.

Portál transfermarket.com zaregistroval 114 transferov v rámci slovenskej najvyššej súťaže. Žiadny z nich sa však nedá označiť ako prestupová bomba.

Najviac zarezonoval chystajúci sa odchod brankára Slovana Dominika Greifa do druholigovej Malorky. A aj keď bol talentovaný gólman už pripravený podpísať zmluvu priamo na španielskom ostrove, z transakcie napokon zišlo. Klub obvinil brankára z neprofesiona­lizmu, jeho agent zasa zaútočil na Slovan.

Výsledok je ten, že najlepší hráč ligy v nej zostane minimálne do leta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus