Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Silný odkaz na Slovensko: Ďakujeme ti, Dr. Jo, že si nám ho priniesol

Keď sa povie Jozef Vengloš - to sú úspechy na reprezentačnej lavičke, ale aj zoznam silných európskych klubov, ktoré v minulosti trénoval. Posúďťe sami: Sporting Lisabon, Fenerbahce Istanbul, Aston Villa, Celtic Glasgow...

27.01.2021 11:20
9. Ľubomír Moravčík Foto: ,
Ľubomír Moravčík v drese Celticu.
debata (2)

Ktorý slovenský futbalový tréner sa v budúcnosti dočká takýchto kontraktov? Dovolíme si tvrdiť, že dlho nikto.

Práve v Glasgowe zarezonovala smrť slovenského trénera storočia azda najviac. Klub o tom ešte v utorok večer informoval na sociálnych sieťach a ľudia kondolovali a spomínali.

Písal sa rok 1998, keď slávny škótsky klub siahol po Venglošovi? A čo spravil Slovák ako prvé? Priviedol si do tímu krajana. Ľubomíra Moravčíka, ktorý mal v tom čase už 33 rokov a nevydarený angažmán v nemeckom Duisburgu.

Napokon, rodák z Ružomberka bol chvíľu za takýto krok aj terčom posmeškov a kritiky. Vraj k sebe doniesol hrajúceho dedka, o ktorom na Ostrovoch dovtedy moc nepočuli. Možno prevládli emócie, možno súcit s blížiacim sa koncom jeho kariéry.

A potom prišiel onen zápas. Deň veľkého derby proti Rangers. A Moravčík režíroval domáci výhru 5:1 nad nenávideným rivalom. Dva góly dal, na dva prihral.

Moravčík dal najlepšiu odpoveď…

Fanúšikovia Celticu v kondolenciách prejavovali obrovskú vďačnosť za to, že Vengloš im priniesol na staré futbalové kolená Moravčíka. Podľa nich to je jeden z najtalentova­nejších hráčov v histórii klubu. Pritom zaň odohral iba 76 zápasov.

Pod správou o umrtí sa ihneď objavili stovky komentárov fanúšikov a prakticky každý spomenul Moravčíka, niekoľko z nich vyberáme:

  • James Gordon: RIP Dr. Jo. Muž, ktorý k nám doviedol geniálneho Ľuba.
  • Claire Cormie: Keby sme dnes mali niekoho s čuchom na hráčov ako on.
  • Angela Finlay: Ďakujeme vám za Ľuba. Zostane navždy v našich srdciach.
  • Nicholas Andrews: Ďakujeme, že ste do našich životov vniesli Ľubomíra Moravčíka. Navždy si budem pamätať moju vôbec prvú hru nad Rangers 5:1 (Lubo x2 Henrik x2 a Burchill).
  • Brian Cosgrove: Tento muž nám dal geniálneho kúzelníka Ľuba.
  • Callum Mcleod: Ďakujeme za najlepšie minutých 350-tisíc libier.
  • Davie Reynolds: Škótska tlač s ním zaobchádzala nespravodlivo. Mal Dlhú a do veľkej miery úspešnú kariéru, inovatívne a pokrokové myslenie v jeho metódach.
  • John Brown: Smutné! Dal nám Ľuba (podľa môjho skromného názoru najlepšieho zahraničného hráča v škótskom futbale) RIP Dr. Jo!
  • Tom Ball: RIP Dr. Vengloš. Ste našou legendou. Ďakujeme za usmernenieLarssona, prinesenie Ľuba a víťazstvo 5:1 nad Rangers.

V podobnom duchu sa nesú aj stovky ďalších odkazov…

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľubomír Moravčík #Jozef Vengloš