Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Neznámy Čech bez pracovného povolenia. Vengloša najskôr urážali, potom velebili

Bol futbalovým profesorom. Veľkým milovníkom najpopulárnejšej hry. Svoje pasii však nikdy nedovolil, aby prekročila hranice únosnosti. Jozef Vengloš bol obrovskou osobnosťou doma i za hranicami.

27.01.2021 06:23
Futbalista roka 2015 Foto: ,
Marek Hamšík s legendárnym trénerom Jozefom Venglošom.
debata (4)

V utorok podvečer zomrel vo veku nedožitých 85 rokov.

Po kariére, ktorú výrazne limitovali zranenia, sa vydal na trénerskú dráhu. Neľahkú úlohu zvládal s povestnou bravúrou a vďaka nezmerným futbalovým znalostiam. Nie nadarmo mu hovorievali doktor.

„Všetkých v klube nás zasiahla správa o smrti nášho bývalého trénera Jozefa Vengloša. Naše myšlienky a modlitby sú s jeho najbližšími,“ kondoloval Celtic Glasgow prostredníctvom oficiálneho účtu na twitteri.

Práve najslávnejší škótsky klub bol jednou z mnohých Venglošových trénerských zastávok. Svoje renomé si vybojoval najmä vďaka víťazstvu 5:1 nad rivalom Rangers v roku 1998.

"Novinári mi stáli za chrbtom, keď som dal do základnej zostavy Ľubomíra Moravčíka. Pýtali sa ma: Prečo nehrá talentovaný Mark Burchill? V tom čase Celtic dlho nevyhral nad Rangers.

Podarilo sa nám to najmä vďaka Ľubovi. Strelil dva góly a ďalšie dva pripravil svojimi prihrávkami. Bol to skvelý deň," spomínal na odvážny ťah Vengloš.

V Glasgowe nemal na ružiach ustlané. Po podpise zmluvy s Celticom 17. júla ho tamojšie médiá vôbec nešetrili.

„Mesiace čakal Celtic na trénera a namiesto toho priviedol neznámeho Čecha, ktorý má 62 rokov a je bez pracovného povolenia,“ napísal vtedy The Daily Record.

Vengloš im nemal za zlé, že mu dali pocítiť príchod 33-ročného Moravčíka do Celtic Parku.

„Vypredaný štadión ho po výhre 5:1 oslavoval. Na tlačovku sa mi išlo ľahko. Dúfam, že ste boli spokojní, nemusíte sa mi ospravedlňovať, teší ma, že sme vyhrali,“ vravel po zápase Vengloš.

Okrem iného sa stal aj prvým trénerom mimo Britských ostrovov, ktorý viedol tím v prvej anglickej lige. V sezóne 1990/91 koučoval Aston Villu. Okrem toho pôsobil aj v Sportingu Lisabon či Fenerbahce Istanbul.

Mal pod palcom dovedna päť reprezentačných výberov – Austrálie (už ako 33-ročný), Československa, Slovenska, Ománu a Malajzie. ČSSR priviedol v roku 1976 k titulu majstrov Európy a o štyri roky neskôr k bronzu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Celtic Glasgow #Jozef Vengloš