Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ako anjel strážny. Karate Anna dohliada na kráľa futbalistov

Počas roku, ktorý ťažko mohol niekto predpovedať, boli jeho stabilné výkony akýmsi upokojujúcim faktorom.

18.12.2020 18:46
debata
Robert Lewandowski v drese Bayernu. Foto: SITA/AP, Michael Sohn
Robert Lewandowski Robert Lewandowski v drese Bayernu.

Ľudstvo registrovalo, že niektoré veci zostali rovnaké a to mu pomohlo k presvedčeniu, že veci sa čoskoro vrátia do normálu.

Rovnaké ako gólová produktivita Roberta Lewandowského.

Napodobnil Ševčenka

Poľský kanonier je symbolom pokračujúcej výnimočnosti.

Medzinárodná futbalová federácia ho na štvrtkovej online slávnosti vyhlásila za najlepšieho futbalistu roka. V ankete FIFA The Best zdolal ďalšie ofenzívne hviezdy Cristiana Ronalda a Lionela Messiho .

V hodnotenom období od júla 2019 do októbra 2020 jasne prevýšil konkurentov. V drese Bayernu Mníchov nastrieľal 60 gólov v 52 zápasoch. Klubu pomohol k zisku treble, keď Bavori vyhrali ligový titul, domáci pohár i Ligu majstrov.

„Trofej patrí nielen mne, ale všetkým spoluhráčom, trénerom a členom realizačného tímu Bayernu. Spoločne sme v tento ťažký rok vyhrali takmer všetko, čo sa dalo. Som neskutočne hrdý,“ usmieval sa 32-ročný útočník.

Netradičný galavečer FIFA s triumfom Poliaka Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Jedna z trofejí pred slávnostným udeľovaním...

Podarilo sa mu prekonať roky dlhú dogmu, podľa ktorej klasickí zakončovatelia prestížnu anketu nevyhrávajú. Posledným takým bol do štvrtkového večera Andrij Ševčenko v roku 2004.

„Je čoraz menej výrazných hrotových útočníkov. Robert je dôkaz, že klasické deviatky ešte nevymreli,“ reaguje legendárny Francúz Jean-Pierre Papin.

Päť gólov za deväť minút

Všetko mohlo byť inak, ak by sa s Lewandowského osudom nezahrala príroda. Tesne predtým, ako v apríli 2010 vybuchla islandská sopka Eyjafjallajökull, sa vtedy 21-ročný mladík dohodol na podmienkach zmluvy s anglickým Blackburnom.

„Cítim, že je to moja životná šanca. Vždy som sníval o tom, že si zahrám v Premier League. Pôsobenie v tíme Rovers beriem ako veľkú výzvu,“ vravel.

Sopečný prach sa však rozšíril po celej Európe a na pár dní paralyzoval leteckú dopravu na kontinente. Lewandowskému sa nepodarilo odletieť do Anglicka na vstupné testy a napokon z dohody zišlo.

Najlepšie zarábajúci futbalisti sveta Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Kylian Mbappé (Fr., Paríž St. Germain) -...

Šance sa chopila Borussia Dortmund, kde poľský bombardér odštartoval úspešnú bundesligovú anabázu. Po štyroch rokoch ho zlanáril Bayern a zvyšok príbehu už futbaloví fanúšikovia poznajú.

Počas dekády v nemeckej lige predviedol množstvo skvelých výkonov. Zrejme ten najpamätnejší pred piatimi rokmi, keď zostrelil Wolfsburg – piatimi gólmi za deväť minút!

„Nič také som predtým nezažil. Ani ako hráč, ani ako tréner. Nerozumiem, ako sa mu niečo také vôbec podarilo,“ krútil hlavou vtedajší kouč Bayernu Pep Guardiola.

Prvé sa jedia dezerty

Lewandowski je stopercentný profesionál. S pribúdajúcim vekom pochopil, že starostlivosť o fyzickú kondíciu je dôležitejšia ako čokoľvek iné. Pomáha mu aj manželka Anna.

Bývalá vicemajsterka sveta v karate sa po materskej dovolenke preorientovala na nutričnú poradkyňu. Najobľúbenejším klientom je jej manžel.

Upravila mu jedálniček a nakázala, aby ako prvé z obedového menu jedol dezert. Dôvod? Prospieva to spaľovaniu tukov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa (@annalewandowskahpba)

„Anna je môj anjel strážny. Presne vie, kedy a aké doplnky stravy potrebujem. Bez nej by som bol zrejme pribratý tridsiatnik,“ smeje sa rodák z Varšavy.

Odborník na poruchy spánku mu odporučil, aby ako futbalista s preferovanou pravou nohou spával na ľavom boku, čo odľahčuje končatinu od zbytočného tlaku.

„Hráči sa musia o seba čo najviac starať – vo všetkých smeroch. Verím, že najmä mladí si to rýchlo uvedomia,“ želá si najlepší futbalista planéty za minulý rok.

Ako hlasovali Slováci

kapitán reprezentácie Marek Hamšík: Robert Lewandowski, Cristiano Ronaldo, Lionel Messi
tréner reprezentácie Štefan Tarkovič: Robert Lewandowski, Cristiano Ronaldo, Kevin De Bruyne
zástupca médií Michal Zeman: Robert Lewandowski, Kylian Mbappe, Sadio Mane
kapitánka ženskej reprezentácie Dominika Škorvánková: Pernille Harderová, Dzsenifer Marozsánová, Delphine Cascarinová
tréner ženskej reprezentácie Peter Kopúň: Pernille Harderová, Saki Kumagaiová, Delphine Cascarinová
zástupca médií Lukáš Kendra: Lucy Bronzeová, Delphine Cascarinová, Wendie Renardová

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Robert Lewandowski #The Best 2020