Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

UEFA predstavila novú súťaž. Semifinálové dvojice LN sú známe

Futbalisti Španielska sa v semifinále Ligy národov stretnú s Talianmi. Ďalšiu semifinálovú dvojicu vytvorili Belgičania s Francúzmi.

03.12.2020 19:11
debata
Kapitán Španielska Sergio Ramos v súboji s... Foto: TASR/AP, Matthias Schrader
Sergio Ramos Kapitán Španielska Sergio Ramos v súboji s Nemcom Julianom Draxlerom.

Rozhodol o tom štvrtkový žreb v centrále Európskej futbalovej únie (UEFA) v Nyone. Záverečný turnaj sa odohrá v Taliansku.

Prvé semifinále medzi Španielskom a Talianskom bude 6. októbra v Miláne o deň neskôr sa stretnú Belgičania s Francúzmi v Turíne. Finále bude v Turíne a duel o tretie miesto v Miláne, oba súboje sú na programe 10. októbra.

Každý z účastníkov absolvuje premiéru na finálovom miniturnaji druhej edície LN, vôbec prvým víťazom sa stali pred dvoma rokmi Portugalci. Úspešný z finále dostane 71-centimetrovú trofej z rýdzeho striebra.

Bizarné futbalové ihriská sveta Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Nuuk Stadium, Grónsko. Nachádza sa v mestečku...

Účastníci semifinále sa prebojovali medzi elitné kvarteto vďaka prvenstvám vo svojich skupinách. Taliani uspeli v 1. skupine , Belgičania v druhej, Francúzi boli suverénmi „trojky“, keď v šiestich dueloch iba raz remizovali.

Španieli v záverečnom zápase štvrtej skupiny v priamom súboji deklasovali v Seville Nemcov 6:0.

Žreb záverečného turnaja Ligy národov:

Semifinále (6.-7. októbra 2021):
Španielsko – Taliansko
Belgicko – Francúzsko

O 3. miesto (10. októbra 2021):
zdolaný Španielsko/Ta­liansko – zdolaný Belgicko/Francúzsko

Finále (10. októbra 2021):
víťaz Španielsko/Ta­liansko – zdolaný Belgicko/Francúzsko

Reakcie na žreb semifinále LN:

Roberto Mancini, tréner Talianska (zdroj: Gazzeta dello Sport): „So Španielskom to bude dobrý zápas. Sú trochu ako my, tiež vymenili niekoľko hráčov. V obrane sa môžu spoľahnúť na Sergia Ramosa. Myslím si, že vo final four figurujú najlepšie tímy Európy, ale my chceme vyhrať a vrátiť sa tam, kam patríme.“

Luis Enrique, tréner Španielska (zdroj: AS): Taliani prechádzajú obmenou kádra. Po sklamaní z neúčasti na MS 2018 zakomponovali nových hráčov. Odvtedy sme nemali možnosť proti nim hrať, ale sledovali sme ich výkony v LN."

Roberto Martinez, tréner Belgicka (zdroj: L'equipe): „Nebolo veľmi z čoho si vyberať. Každý tím má veľkú kvalitu. My aj Francúzi sme sa výrazne zlepšili od našej poslednej konfrontácie v semifinále MS 2018. Neviem sa dočkať nášho ďalšieho vzájomného zápasu.“

Didier Deschamps, tréner Francúzska (zdroj: fff.fr): „Opäť sa stretneme s Belgičanmi v semifinále, ale určite to bude iný zápas ako v roku 2018. Belgičania sú na čele rebríčka FIFA, takže majú určite skvelý tím, Aj keď zápas bude až o dlhú dobu, určite sme dostali najsinejšieho súpera.“

Konferenčná liga UEFA vyvrcholí v Tirane

Národný futbalový štadión v Albánsku bude hostiť vyvrcholenie premiérového ročníka novej európskej klubovej súťaže. Finále Konferenčnej ligy UEFA sa uskutoční v máji 2022 v Tirane na štadióne s kapacitou 22.500 divákov. Vo štvrtok o tom rozhodlo vedenie Európskej futbalovej únie.

Národný futbalový štadión v Albánsku. Foto: SITA/AP, Hektor Pustina
Albánsko, Tirana, štadión Národný futbalový štadión v Albánsku.

V hierarchii európskych klubových súťaží bude Konferenčná liga na treťom mieste za Ligou majstrov a Európskou ligou. Súťaž UEFA založila pre kluby z krajín, ktoré sa len sporadicky prebojujú do skupinovej fázy top dvoch súťaží.

Do Konferenčnej ligy vstúpia kluby zo všetkých 55 členských krajín UEFA. Súťaž bude mať kvalifikačné kolá, 32-člennú skupinovú fázu a vyraďovaciu časť.

Na základe formátu môže jeden klub prejsť všetkými tromi súťažami, keď začne v Lige majstrov, po vypadnutí v predkole môže pokračovať v Európskej lige, odkiaľ tretie tímy zo skupinovej fázy prejdú do play off Konferenčnej ligy.

Víťaz súťaže získa miestenku do budúceho ročníka Európskej ligy, ktorá sa v skupinovej fáze od roku 2021 zúži zo 48 na 32 tímov.

debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA Liga národov #Konferenčná liga UEFA