Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Postrach brankárov kosí trávnik v Snine. Dávať góly sa naučil

Skromnosť a pracovitosť. To boli hlavné tromfy futbalistu, skvelého strelca Pavla Diňu (57).

03.12.2020 12:00
Diňa Foto:
Pavol Diňa (v strede) v drese DAC Dunajská Streda.
debata (3)

Ako prvý dal v slovenskej lige stý ligový gól. Odvtedy uplynulo 27 rokov.

Pamätáte si na tento zápas v drese Dunajskej Stredy?

Úplne presne. Hrali sme doma s Humenným. Z priameho kopu som v závere prekonal brankára Šantu, vyhrali sme 1:0. Odľahlo mi, predtým som nepremenil penaltu, trafil som do brvna. Dal som pekné i rozhodujúce góly, na všetky si ani nespomínam. Ale tento mal pre mňa špeciálny význam, vstúpil som ním do klubu ligových kanonierov.

Vtedy ste sa stali aj prvým kráľom strelcov s 19 zásahmi, spoluhráč z DAC Radványi a interista Obšitník dali po 14 gólov…

V Dunajskej Strede som prežil štyri výborné sezóny, nechýbal som ani v jednom ligovom zápase, dovedna ich bolo bez prerušenia 122. Strelil som v nich 49 gólov, škoda, že som ich počet nezaokrúhlil na päťdesiat. Toto obdobie vnímam ako vrchol kariéry.

Na vašom ligovom účte máte 129 gólov, čím ste sa zaradili medzi najlepších slovenských kanonierov v histórii. Ste s touto bilanciou spokojný?

Možno ich mohlo byť aj viac, ale myslím si, že môžem byť spokojný. Väčšinu z nich – 81 – som strelil vo federálnej lige, to bola súťaž na úrovni. Ostatné som pridal v slovenskej súťaži. Aj tá mala kvalitu, ale československá bola náročnejšia.

Dá sa naučiť strieľať góly alebo sa futbalista ako strelec narodí?

Veľa sa dá natrénovať. Nebol som hneď strelec, ale tréneri asi vytušili niektoré moje predpoklady a tvrdo som robil na ich rozvoji. Zostával som na ihrisku po tréningu a strieľal na bránku. Pracoval som na tom, aby moja strela bola tvrdá i presná. Sú však akiste aj futbalisti, ktorí sa ako strelci narodia. Ale je ich menej, ako tých, čo sa góly naučia dávať.

Pavol Diňa na fotografii z odovzdávania ocenení... Foto: TASR, Pavel Neubauer
SR futbal Klub ligových kanonierov ocenenia Diňa Pavol Diňa na fotografii z odovzdávania ocenení členom Klubu ligových kanonierov 31. marca 2015 v Žiline.

Koho považujete za typických zakončovateľov?

V zahraničí je ich viacero, ale ak by som mal vybrať niekoho z našich, spomeniem Roba Semeníka a Roba Vitteka.

Nevynikali ste vysokou postavou, často vám vyčítali nadváhu. V čom spočívalo tajomstvo vašich úspechov?

Už som spomenul, najväčší podiel mal na tom tréning. Tréneri často chceli, aby som schudol, pracoval som na tom. Góly som, našťastie, stále dával. Mal som na ne asi nos.

Veľa ste ich strelili aj hlavou, čo by pri vašej postave málokto čakal…

Mal som dobrý výskok, ani pre vyšších hráčov nebolo jednoduché vyhrať so mnou hlavičkový súboj. Vedel som si nájsť na ihrisku miesto. A mal som dobrých trénerov i spoluhráčov, pomohli mi.

Viedol vás aj slávny strelec Jozef Adamec…

Bol to môj prvý tréner v Banskej Bystrici, kde som narukoval a strávil sedem rokov. Prvú sezónu som si nezahral, pán Adamec mi stále prízvukoval, aby som trénoval a moja chvíľa príde. Bol som trpezlivý, vydržal som a potom som už stále nastupoval v základnej zostave. Keď vám radí strelec ako on, máte veľkú výhodu. Nebyť jeho, neviem, či sa dostanem do veľkého futbalu.

Po vás už len šesť strelcov vstúpilo medzi stovkárov v slovenskej lige. Iba Halenár ich v nej aj nastrieľal, ostatní si ich veľa priniesli zo zahraničných súťaží…

Zažil som kariéru len v domácich, to znamená v československých a slovenských podmienkach. Neviem, či sa ešte niekomu zo Slovákov podarí, aby sto gólov strelil len v slovenskej lige. Keď má na konte desať-pätnásť gólov, už ho berú do zahraničia. My sme takú možnosť ešte nemali.

Prečo nemá slovenský futbal šikovných strelcov?

Nevenujeme im dostatočnú pozornosť, nevychovávame si ich. V lige hrá veľa cudzincov, čo kedysi nebolo. Góly sme museli dávať my. Teraz ich dávajú legionári. Mladí chalani by mali na sebe viac pracovať. Z lavičky góly strieľať nebudú.

Najlepší strelci futbalovej histórie Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Tulio Maravilha (Brazília) - 575 gólov,...

Tabuľku kanonierov ligy vedie teraz Slovák Filip Balaj. Mohol by vyhrať streleckú súťaž?

Sledujem ho už dlhšie, bol v Nitre, Žiline, teraz je v Zlatých Moravciach. Šikovný zakončovateľ. Ale bude to mať ťažké, pretože v Dunajskej Strede, ktorá hrá v pohode a predstavuje v súťaži kvalitu, majú Ramireza i Kalmára a doplnil by som aj Divkoviča. Ak v tíme zostanú, jeden z nich sa môže stať kráľom strelcov. Ale prial by som tento titul konečne niekomu zo Slovákov.

Netúžili ste po hráčskej kariére skúsiť šťastie aj ako tréner vo veľkom futbale?

Dotiahol som to ako tréner do tretej ligy, keď som viedol Humenné a chvíľu som robil v prvej lige asistenta Štefanovi Rusnákovi. Ale viac ma bavila práca s mládežou. A keď som mal voľno, išiel som si trochu zabehať, zahrať. Končil som ako 51-ročný v Kolonici, na dedine na skok od Sniny, kde žijem. Už je to dvanásť rokov, čo mi zomrela manželka, musel som sa postarať o deti, dcéra Zuzana mala pred svadbou, syn Tomáš chodil na strednú školu. Tiež hrával futbal.

S druhou manželkou máte dcéru Alexandru a malého syna Jakuba. Bude z neho futbalista?

To neviem, potešilo by ma to, ale má len štyri roky, do ničoho ho nebudem nútiť.

Pôsobíte v sninskom klube aj s iným bývalým úspešným futbalistom Františkom Hancom. Čomu sa venujete?

Ferko robí šéfa v klube. Usilujem sa mu pomáhať. Som správcom na štadióne, urobím, čo treba, kosím trávnik, pripravujem ihrisko na zápasy. Muži pôsobia v tretej lige, ja trénujem najmladších futbalistov, prípravkárov.

Je v Snine záujem o futbal, akú máte mládežnícku základňu?

Záujem je a vždy vyskočia aj nejaké talenty. Niektorí chlapci od nás už odišli do väčších klubov, verím, že sa čoskoro chytia aj ďalší. Máme kvalitných mladých trénerov. Teraz prežívame smutnejšie obdobie, pandémia spôsobila, že trénujeme len veľmi obmedzene. Verím, že čoskoro sa aj do malých miest vráti futbal a do hľadiska diváci.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #DAC Dunajská Streda #Pavol Diňa