Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

O život mi nešlo, vraví legendárny Panenka. Na ME bude mať tri tímy

Patrí medzi najznámejších československých futbalistov, na ME 1976 bol jedným z kľúčových hráčov zlatého mužstva. Antonín Panenka (71) v uplynulých dňoch vystrašil svojich priaznivcov, informácie vraveli o jeho vážnom zdravotnom stave.

01.12.2020 06:03
Antonín Panenka Foto:
Antonín Panenka.
debata (11)

Futbalový básnik z Dolíčka prekonal koronavírus. „Verím, že z najhoršieho som vonku,“ vraví v rozhovore pre Pravdu.

Ako sa cítite?

Ďakujem za opýtanie, už podstatne lepšie. Bol som práve na kontrole. Ešte ma čaká jedno vyšetrenie, azda už bude všetko v poriadku. Dokonca sa začínam venovať aj mojim športovým aktivitám.

Máte operované bedrové kĺby. Futbal už nehrávate. Čomu sa venujete?

Trochu si zahrám tenis aj golf. Samozrejme, opatrne, ale dá sa to.

V médiách sa objavili správy, že váš stav je veľmi vážny. Druhého decembra oslávite 72. narodeniny. Hrozilo, že sa ich nemusíte v zdraví dožiť?

Bolo to zlé, mal som obojstranný zápal pľúc, spolu s koronavírusom, ale o život mi nešlo. Tie informácie boli prehnané. Neviem, kto to pustil do éteru, ale nebol som na prístrojoch. Strávil som v nemocnici osem dní, potom som sa liečil doma.

Nedávno sa stretli v Lige národov českí a slovenskí futbalisti. Sledovali ste ich zápas?

Samozrejme, hoci len v televízii. Inak to teraz ani nejde. Pre mňa je to stále pikantný zápas, zaujímavejší ako iné. V našej ére sme so Slovákmi tvorili jeden tím a na Slovensku mám veľa kamarátov i spomienok. Často sme tam chodili. Čo k tomu súboju dodať? Česi boli v lepšej forme, preto dva razy vyhrali.

Nečakali ste od Slovákov viac?

Myslel som, že budú viac hrýzť. Čakal som, že po tom, čo sa prebojovali na majstrovstvá Európy, budú vo väčšej pohode, prejaví sa to na ich výkone a urobia viac, aby sa vyhli zostupu do nižšej výkonnostnej kategórie. Na to, že v slovenskom mužstve sú viacerí dobrí hráči, ich výkon bol trochu laxný.

Na budúcoročný finálový turnaj postúpili Česi i Slováci…

To je vynikajúce. Česi postúpili už dávnejšie, teraz som mal radosť zo slovenského úspechu. Aspoň budem mať na šampionáte dve svoje mužstvá… Aby som nezabudol. Predstavia sa na ňom aj Rakúšania. Tým takisto držím palce. Budem mať na ME tri mužstvá.

Prehra Slovákov v derby s Českom Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Vladimír Darida odkopáva loptu pred Stanislavom...

Môžete skôr zažiť radosť. Ak zlyhá jeden, môže to vyjsť inému…

Áno, v tomto mám výhodu. Ale dúfam, že to vyjde všetkým.

Slovákov čakajú v skupine Španieli, Švédi a Poliaci. Aké im dávate šance?

V tejto skupine sú jasnými favoritmi Španieli. Švédi sú nepríjemní, sú to veľkí bojovníci. Poliaci? U nich je to aj o tom, ako sa vyspia. A majú Lewandowského, dôležité bude, ako ho súper ubráni. Naposledy na MS v Rusku im turnaj nevyšiel, v skupine skončili poslední, tiež sa od nich čakalo viac.

Čo Česi? Stretnú sa s Anglickom, Škótskom a Chorvátskom…

To sú pre nás známi súperi. Na Anglicko sme narazili v kvalifikácii na tento šampionát, doma sme ich zdolali. Proti Škótom sme teraz nastúpili dva razy v Lige národov, s nimi môžeme hrať vyrovnanú partiu. Chorváti sú poslední finalisti MS. To je veľká sila. Veľa bude záležať na tom, v akej budú forme a aký bude zdravotný stav ich kľúčových hráčov. Chorváti sú trochu náladoví.

Antonín Panenka na snímke z roku 2015. Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Antonín Panenka Antonín Panenka na snímke z roku 2015.

Odohrali ste veľa výborných zápasov, dali ste veľa gólov. V každom rozhovore sa vás však pýtajú na penaltu v Belehrade, ktorá rozhodla o zisku titulu. Neprekáža vám to?

Neobťažuje ma to, som rád, že ľudia na ňu nezabudli. Som jej otec, mám ju rád, je to jedenástka, ktorú som si vymyslel a keby to bolo možné, dal by som si ju patentovať.

Čo by sa stalo, keby ste penaltu nepremenili?

Som vyučený sústružník, na začiatku kariéry som chodil do práce v ČKD. Ak by som v Belehrade zlyhal, možno by som mal po kariére a do dôchodku by som išiel ako sústružník s vyše tridsaťročnou praxou.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba