Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Maradonu bránil Barmoš. Pamiatku na Diega mu vzali

Nielen futbalový svet trúchli. Excelentný hráč Diego Armando Maradona zomrel. Jeho rodná Argentína vyhlásila trojdňový štátny smútok.

26.11.2020 17:33
debata (2)
Jún 1982. Diego Maradona v argentínskom drese... Foto: SITA/AP
Diego Maradona, Claudio Gentile Jún 1982. Diego Maradona v argentínskom drese padá po zákroku talianskeho futbalistu Claudia Gentila.

Dostal si nás na vrchol sveta (argentínsky prezident Alberto Fernandez). R.I.P. legenda. #Maradona (bývalý šprintér Usain Bolt). Diego je nesmrteľný, odišiel od nás, ale nikdy nás neopustí (futbalista Lionel Messi). Maradona je Neapol (starosta Neapola Luigi De Magistris).

Lúčim sa s priateľom, svet sa lúči s večným géniom. Odpočívaj v pokoji, eso (futbalista Cristiano Ronaldo). Dovidenia Diego, loptový kúzelník (motocyklista Valentino Rossi). Keď som ho stretol, bol to jeden z mojich najkrajších zážitkov, odpočívaj v pokoji, priateľ môj (bývalý basketbalista Earvin Magic Johnson).

Dnes je športový svet a zvlášť futbal prázdny (tenista Rafael Nadal). Nič nezmení to, čo všetko si spravil pre tých, ktorí milujú futbal (bývalý futbalista Andrij Ševčenko). Večná vďaka, večný Diego (argentínsky klub Boca Juniors).

Veľký Diego Maradona v obrazoch Fotogaléria - 47 fotiek Všetky fotky
Lionel Messi a Diego Maradona na MS 2010.

Spolu si zahrajú v nebi

Ľútosť nad odchodom jedného z najlepších futbalistov histórie vyjadrujú veľké osobnosti športového i politického života.

Smúti aj legendárny Brazílčan Pelé, ktorého považujú za futbalového kráľa, najlepšieho hráča všetkých čias.

Keď končil svoju rozprávkovú kariéru, Maradona ju len rozbiehal. Na ihrisku sa nikdy nestretli ako súperi. Brazílčan, ktorý je o rovných dvadsať rokov starší ako Argentínčan, verí, že si raz ešte spolu zahrajú.

„Je to smutná správa, keď stratíte priateľa. Nech Boh dá silu jeho rodine. Dúfam, že si spolu zahráme futbal v nebi,“ reagoval na správu o Maradonovom úmrtí Pelé, ktorý sa v októbri dožil osemdesiatky.

Odborníci i fanúšikovia často stavali obe legendy proti sebe. A riešili večnú otázku: Kto z týchto velikánov bol lepší?

Maradona nezaprel svoj zmysel pre humor. Keď oslavoval päťdesiatku, pokúsil sa na túto otázku odpovedať v rozhovore pre Pravdu.

Život Diega Maradonu Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Diego Maradona na tréningu SSC Neapol.

„Chcete vedieť, kto z nás bol lepší futbalista? Tak ja vám to poviem. Pre Pelého mamu bol najlepší Pelé a pre moju mamu zasa ja,“ smial sa.

Sám nehľadal vzory vo futbalovom svete. Vyrástol v chudobných pomeroch v štvrti Villa Fiorita a považoval sa za bojovníka. Jeho hrdinami boli argentínsky revolucionár Che Guevara, kubánsky vodca Fidel Castro či venezuelský prezident Hugo Chávez.

Diego bol veľkohubý a sebavedomý, zavše však prejavoval pokoru chudobného chlapca.

„Som len malý človek v porovnaní s ozajstnými hrdinami, akými boli náš legendárny revolucionár Che Guevara alebo môj priateľ Fidel Castro. Vedľa nich som obyčajný, bezvýznamný človek,“ vyhlásil v rozhovore pre Pravdu.

Požehnaný a nepokojný život

Pelé i Maradona boli rôzne futbalové typy, pôsobili v inej dobe, ťažko sa porovnávajú. Obaja však boli veľkí futbaloví umelci. Kým Pelé bol vzorom aj v mimofutbalovom živote, Maradonova životná púť bola zložitejšia a rozporuplnejšia.

„Verím, že po požehnanom, ale nepokojnom živote nájde útechu v rukách Božích,“ naznačil slávny anglický útočník Gary Lineker vo svojej kondolencii.

Pri rozlúčke s Maradonom nechýbali napäté scény Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Policajti sa snažia upokojiť ľudí, ktorí sa...

V podobnom duchu sa vyjadril aj nemecký tréner FC Liverpool Jürgen Klopp: „Diego bol senzačný chalan, Maradona mal nejaké vnútorné boje. Budú mi chýbať obaja.“

Maradonu často spájali s mafiou. Mnoho rokov bojoval s alkoholom i drogami, trpel nadváhou i rôznymi chorobami. Už v roku 2000, keď sa predávkoval kokaínom, sa prvý raz pozeral smrti do očí. Našťastie, vždy sa z najhoršieho vyhrabal.

Aj od začiatku tohto mesiaca bol v rukách lekárov. Po tom, čo oslávil 30. októbra šesťdesiatku, zamieril do nemocnice. Pôvodne sa vravelo o vyčerpaní, dehydratácii, anémii. Vyšetrenia však ukázali aj krvácanie do mozgu a musel ísť na operačný stôl.

Najmä Angličania nemohli zabudnúť na Maradonovu Božiu ruku, ako neskôr argentínsky kapitán vysvetlil svoj gól do Shiltonovej siete vo vyhrotenom štvrťfinálovom zápase Argentína – Anglicko v Mexiku 1986.

Vzápätí ukázal príťažlivú futbalovú tvár. Druhý jeho gól bol božský. Prekľučkoval sa cez polovicu ihriska, obišiel niekoľkých hráčov i anglického brankára a loptu strelil do opustenej bránky.

Všetkým bolo jasné, že jeho futbalové umenie je nekonečné. Doviedol svoj tím, svoju krajinu až na futbalový Olymp. „S Maradonom by sme sa dostali do finále aj my,“ vyhlásil belgický tréner Guy Thys na MS v Mexiku.

Všetci už zabudli, že štyri roky predtým mu šampionát v Španielsku nevyšiel. A s ním padlo aj mužstvo. Bol ešte stále mladík – mal 21 rokov – a nezvládol situáciu. Najskôr sa stal živým terčom súperových obrancov. A v rozlúčkovom zápase s turnajom sa nevyrovnal s prehrou proti Brazílii. Praskli mu nervy, kopol Batistu a rozhodca ho vylúčil.

Titulné strany talianskych denníkov o smrti... Foto: SITA/AP, Gregorio Borgia
Diego Maradona, titulné strany Titulné strany talianskych denníkov o smrti Diega Maradonu.

Mladého Maradonu strážil Barmoš

V čase, keď si Maradona obliekal národný dres, sa Československo stretlo s Argentínou len trikrát. Aj to v čase, keď ešte talentovaný mladík nastupoval na svetovú scénu. Diego si zahral len v dvoch stretnutiach. V prvom – v októbri 1980 – nemal ešte dvadsať, v druhom – v marci 1982 – mal dvadsaťjeden.

Jeho talent si však nemohli československí futbalisti nevšimnúť.

„Pred prvým zápasom sme o ňom ešte veľa nevedeli. Ale tréner Vengloš nás na neho upozorňoval. Vravel, že Argentína má nový obrovský talent, ktorý podával excelentné výkony v juniorskej reprezentácii. Keď sme potom stáli proti nemu na ihrisku, hneď bolo jasné, že hrá proti nám výnimočný futbalista,“ približuje Jozef Barmoš, ktorý nastúpil v oboch stretnutiach.

Československo ich odohralo na argentínskej pôde, najskôr v Buenos Aires (podľahlo 0:1) a o necelé dva roky v Mar del Plata (bezgólová remíza). Okrem Barmoša nastúpil v oboch stretnutiach aj bývalý tréner slovenskej reprezentácie Ján Kozák.

Jozef Barmoš. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Jozef Barmoš Jozef Barmoš.

V druhom súboji boli jediní Slováci na ihrisku, v prvom sa v zostave objavil aj brankár Stanislav Seman, útočník Marián Masný a po hodine hry aj obranca Ladislav Jurkemik. Najmä obrana zvládla oba zápasy.

"Maradona nám gól nedal, ale bol veľmi nebezpečný, jeho kľučky a prieniky nám robili veľké problémy. Jednu akciu potiahol adamcovským spôsobom a ľavačkou trafil brvno. Obišiel ma a už som sa len pozeral, kam to kopne. Keď sa lopta odrazila od brvna, vydýchol som si.

Jeho strely boli umiestené, s rotáciou. Mal nízke ťažisko a bol neskutočne vrtký, keď mal loptu na nohe, nebolo možné mu ju zobrať. Už vtedy bol šéfom mužstva, všetci ho akceptovali. V jednom súboji sme sa zrazili a dostal som žltú kartu," približuje Barmoš.

Diego žil niekoľko životov

Bývalého slovenského obrancu mrzí, že prišiel o peknú pamiatku na Maradonu.

"Keď sme odlietali z Argentíny, prišiel za mnou jeden z juhoamerických fotoreportérov a venoval mi krásnu veľkú fotografiu, na nej som bol v osobnom súboji s Diegom, telo na telo.

Keď som o niekoľko rokov prestupoval do Belgicka, manažér pán Fiala mi vraví, aby som vybral na ukážku nejaké reprezentačné fotografie z kariéry. Dal som mu aj tú s Maradonom a, žiaľ, niekde sa potom stratila. Veľmi ma to mrzí. Chcel som mu ju už v minulosti poslať, aby mi ju podpísal, mal by som ju zarámovanú doma na čestnom mieste," približuje Barmoš.

Obrovský žiaľ v Buenos Aires i Neapole Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Najslávnejší Argentínčan, aký sa kedy narodil....

Tvrdí, že Maradona bol na ihrisku džentlmen. „Možno až na záver kariéry trochu uletel. Ale ja som mal vždy z neho dobrý pocit. Na to, aká bol hviezda a aké mal v tíme postavenie, pôsobil vždy kamarátsky, veľmi úprimne, ľudsky,“ tvrdí Barmoš.

Diego Maradona žil niekoľko životov naraz. Bol plný extrémov a rozporuplných reakcií. Bol mimoriadnou osobnosťou, ktorá však futbalový národ často rozdeľovala. Mnohí ho zbožňovali, ale mnohí ho aj nenávideli. Ale nikomu nebol ľahostajný.

Ako napísal argentínsky denník Olé. Diego Armando Maradona bude večný. Vďaka lopte.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Diego Maradona #Jozef Barmoš