Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rozlúčka s Maradonom sa zvrhla. Policajti použili gumové projektily

Telo futbalistu Diega Maradonu vo štvrtok vystavili v sídle argentínskej federálnej vlády. O osobnú rozlúčku prejavili záujem davy ľudí.

26.11.2020 16:28 , aktualizované: 20:46
Diego Maradona Foto: ,
Policajti sa snažia upokojiť ľudí, ktorí sa prišli rozlúčiť s Diegom Maradonom v Buenos Aires.
debata

S jedným z najlepších futbalistov histórie sa verejnosť mohla osobne rozlúčiť na Casa Rosada v Buenos Aires v čase medzi šiestou hodinou ráno a pôvodne štvrtou poobede, tento čas sa napokon predĺžil.

Mnoho priaznivcov však prišlo pred budovu na Plaza de Mayo už hodiny pred otvorením. Polhodinu pred otvorením bol už podľa DPA dav taký početný, že na poriadok začali dohliadať policajné zložky, ktoré riešili viaceré drobné incidenty. Do miestnosti s rakvou vpustili skupinky s maximálne 20 osobami.

Pri rozlúčke s Maradonom nechýbali napäté scény Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Policajti sa snažia upokojiť ľudí, ktorí sa...

Neskôr sa však situácia vyhrotila, fanúšikovia sa v snahe dostať dnu hádzali na policajtov fľašky či kusy oplotenia. Bezpečnostné zložky v jednom prípade použili slzotvorný plyn, informovala agentúra AP.

Nepokoje sa však opakovali a polícia použila ja gumové projektily. Úrady tiež nariadili premiestniť Maradonovu truhlu do inej miestnosti po tom, ako dav zahltil vnútorný dvor prezidentského paláca. Zároveň predĺžili možnosť rozlúčiť sa s ním o tri hodiny.

Verejnosť sa mohla rozlúčiť s Maradonom od 6.15 h miestneho času po tom, ako mu dali posledné zbohom členovia rodiny a najbližší priatelia.

Pôvodne mala byt rakva vystavená tri dni, ale na žiadosť najbližšej rodiny futbalového génia sa tak zrejme nestane. Pozostatky Maradonu sú zahalené argentínskou štátnou vlajkou a na jej zadnej strane sa nachádza dres s jeho ochrannou známkou – číslom 10.

Smútiaci fanúšikovia pri truhle s Diegom... Foto: SITA/AP, HO
Diego Maradona Smútiaci fanúšikovia pri truhle s Diegom Maradonom v Buenos Aires.

Nechýbali jeho dcéry ani exmanželka Claudia Villafaneová. Po rodine prišli na rad bývalí spoluhráči z národného tímu, ktorý v roku 1986 získal titul na MS. Rozlúčiť sa prišli aj hráči Bocy Juniors vrátane Carlosa Téveza.

Očakáva sa, že poslednú poctu futbalovej legende príde vyjadriť až milión ľudí. Prezident Alberto Fernández bezprostredne po Maradonovej smrti vyhlásil trojdňový štátny smútok a uviedol, že kapitán majstrov sveta z roku 1986 bude mať štátny pohreb.

Mal by sa uskutočniť budúci štvrtok 3. decembra. Hovorca agentúry AFP informoval, že miestom jeho posledného odpočinku bude cintorín na okraji Buenos Aires, kde boli pochovaní aj jeho rodičia.

Život Diega Maradonu Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Diego Maradona na tréningu SSC Neapol.

Jeden z najväčších futbalistov všetkých čias mal pohnutý osobný život poznačený závislosťou od kokaínu a alkoholu. Začiatkom novembra po dovŕšení šesťdesiatky podstúpil úspešnú operáciu krvnej zrazeniny v mozgu a mal sa liečiť zo závislosti od alkoholu.

V stredu 25. novembra však nečakane skolaboval. Príčinou jeho úmrtia je podľa predbežných výsledkov pitvy akútne zlyhanie srdca.

debata chyba
Viac na túto tému: #Diego Maradona