Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Klub z Texasu odstavil Rusa. Odmietol pokľaknúť

Valerij Saramutin je bývalý ruský mládežnícky reprezentant, ktorý sa narodil v USA a má dvojité občianstvo. Meno 25-ročného futbalistu sa dostalo do médií, keď naznačil, že ho jeho zamestnávateľ ho odstavil na vedľajšiu koľaj, pretože odmietol pokľaknúť pred zápasmi a podporiť tak hnutie Black Lives Matter.

24.11.2020 15:00
Black Lives Matter, pokľaknutie Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (10)

„Nekľačal som a čelil som otázkam zo strany klubu. Tréner mi povedal, že by som mal myslieť na svoje správanie,“ povedal pre Sport Express stredopoliar tímu Austin Bold z druhej najvyššej americkej súťaže USL Championship.

„Rozhovor som mal aj s prezidentom klubu – belochom – ktorý ma vyzval, aby som pochopil, že to nie je o mne, ale ide o prejav úcty. Odpovedal som, že nerozumiem tomu, prečo by som to mal urobiť,“ dodal Saramutin.

Podporu mu vyjadril šéf etickej komisie Ruského futbalového zväzu Andrej Sozin.

„Niektorí ľudia veria vo svojho boha, ďalší v iného, ale nikoho za to netrestajú. Keď vyjadril svoj postoj a nepokľakol, neporušil tým zákon. Zdá sa mi, že s tým už zašli priďaleko,“ cituje Sozina RT.com.

„Uisťujem vás, že dve tretiny populácie v Európe, nie černosi, by tohto futbalistu podporili,“ pokračuje funkcionár.

Myslí si, že Saramutin, odchovanec moskovského Dynama, sa po dvoch rokoch môže vrátiť do Ruska. Naposledy tam hral v roku 2018 v treťoligovom tíme Veles Moskva, potom zamieril do zámoria.

„Nechcem tohto hráča uraziť, v Rusku je neznámy. Ale ak hrával v Amerike, myslím si, že týmto gestom upútal pozornosť. Nečudoval by som sa, keby skončil v Rusku, ale obávam sa, že to nebude v najvyššej súťaži. Myslím si, že v Amerike ide o vykonštruovanú situáciu,“ doplnil Sozin.

Saramutin tvrdí, že nemá problém s protestmi vo futbale, no účasť na nich by mala byť voliteľná: „V lete začali túto situáciu preháňať. Pred zápasmi všetci kľačali, čo by bolo v poriadku, keby to bolo voliteľné.“

Priznal tiež, že medzi klubom zo štátu Texasu a hráčmi vznikli problémy kvôli zníženiu platov v súvislosti s koronavírusom a on patril medzi tých, ktorí tento krok odmietli.

„Súhlasili len piati, starší hráči, ktorí si už zarobili v iných kluboch. Som medzi tými, ktorí odmietli, pretože si myslím, že je to nesprávne,“

Naposledy hral koncom augusta v závere duelu proti Oklahome. Ani pred ním nepokľakol. Nielen preto sa dostal do pozornosti.

Po vystriedaní Klebera sa brazílsky kapitán dostal do sporu s vedením klubu. Saramutin bol jediným hráčom, ktorý ho podporil. Klebera neskôr suspendovali.

"Takisto aj mňa, ale v mojom prípade malo ísť o niekoľko stretnutí. Pokračoval som v tréningu a bavili sa so mnou, akoby sa nič nestalo.

Nedali mi žiadnu pokutu. Tréner mi vysvetlil, že nie som fyzicky pripravený na to, aby som mohol hrať. To bol však nezmysel. Približne v rovnakom čase totiž klub podpísal hráča, ktorý nehral asi rok a hneď sa dostal do zostavy," opisuje.

Saramutin sa po októbrovom skončení sezóny USL vrátil do Ruska. V Austine má stále platnú zmluvu.

„Neviem, čo so mnou ďalej bude. Možno budú vytrvalejší v požiadavke zníženia platov. Možno mi navrhnú rozviazanie zmluvy. Verím, že sa v decembri všetko urovná. Nie som pripravený na ďalší rok v pozícii, že budem len trénovať a hrať nie,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Black Lives Matter #Valerij Saramutin