Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi hovoria o futbalovej vražde: Je jasné, že nás Poliaci nemajú radi

Futbaloví odborníci z Ruska i bývalí reprezentanti krajiny sa po nedeľnej prehre zbornej v Lige národov na pôde Turecka 2:3 pustili do kritiky poľského rozhodcu Szymona Marciniaka.

16.11.2020 19:40
Szymon Marciniak Foto: ,
Poľský rozhodca Szymon Marciniak na archívnej snímke.
debata

Hostia hrali v Istanbule od 24. minúty v oslabení po červenej karte pre obrancu Andreja Semjonova, domácim pomohla k tesnému víťazstvu aj sporná penalta v druhom polčase.

Viaceré ruské médiá, napríklad RT.com, citujú rozhorčeného Romana Pavľučenka, niekdajšieho hráča Tottenhamu.

"To, čo urobili arbitri, je podlé. Je hanba, keď idete hrať futbal a potom sa objaví niekto v čiernom, kto začne svoj vlastný koncert a ovplyvní výsledok. Poľský rozhodca brutálne zavraždil náš tím.

Odpískal penaltu, ktorá ani zďaleka nemala byť. Vylúčil Semjonova, ktorý si to v žiadnom prípade nezaslúžil. Nerozumiem tomu, ako môžete takto ovplyvniť výsledok a cítiť sa po takomto skutku dobre," uviedol 38-ročný Pavľučenko a dodal:

„Z tohto by ste mohli vyvodiť záver, že poľskí rozhodcovia zabili hru. Poliaci nemajú radi Rusov, bolo to zreteľné od začiatku zápasu.“

VIDEO: Inkriminovaná penalta v zápase Turecko – Rusko

Súhlasil s ním aj bývalý krídelník Ruska a Petrohradu Vladimir Bystrov. Marciniaka obvinil z toho, že si obliekol turecký dres a pomohol domácemu celku v stretnutí, v ktorom ani raz nebol v akcii videoasistent rozhodcu (VAR).

„Netreba to veľmi rozoberať. Žiaden VAR, rozhodca si robil, čo chcel… Od 24. minúty si obliekol turecké tričko a pomohol tomuto mužstvu zvíťaziť,“ soptil 47-násobný reprezentant a s dávkou sarkazmu doplnil:

„Rozhodca urobil všetko správne, vylúčil hráča a udelil pokutový kop. Hráč však hráč zasiahol loptu, penalta to ani zďaleka nemala byť.“

Rusi sa ujali vedenia v 11. minúte, no o necelú štvrťhodinu prišiel prvý moment, po ktorom nasledovali protesty.

Marciniak vylúčil Semjanova, ktorý pred vlastnou šestnástkou stiahol tureckého kapitána Cenka Tosuna. Ruské zdroje sa hnevajú, že arbiter bol od situácie vzdialený asi 20 metrov a mohol mať aj zakrytý výhľad. Obrancovi napriek tomu okamžite udelil červenú kartu.

V 26. minúte Turci vyrovnali, o šesť minút neskôr už skóre otočili.

Sedem minút po zmene strán viedli už o dva góly po kontroverznej penalte. Ozan Tufan spadol po kontakte s Dalerom Kuzjaevom a Marciniak bez váhania ukázal na biely bod. Tosun jedenástku premenil a oslabení Rusi stihli do konca duelu už len znížiť.

Ruský futbalista Roman Zobnin po tureckom góle. Foto: SITA/AP
Roman Zobnin Ruský futbalista Roman Zobnin po tureckom góle.

Turci zdolali ruskú reprezentáciu vôbec po prvýkrát, naposledy ešte v roku 1975 vyhrali nad Sovietmi.

Ruskí hráči zaznamenali vôbec prvú prehru v aktuálnej edícii Ligy národov. Tréner Ruska Stanislav Čerčesov verdikty rozhodcov nechcel príliš rozoberať. Penaltu však označil za spornú.

Jeho náprotivok z tureckej lavičky Senol Günes označil víťazstvo za veľké povzbudenie pre celý národ.

Vo vyrovnanej 3. skupine B-divízie sa napriek prehre na čele udržali Rusi s ôsmimi bodmi, rovnaký počet majú aj Maďari.

Tretí Turci majú šesť bodov, Srbi na poslednom mieste získali tri. V stredajšom záverečnom kole cestujú Rusi do Srbska a Turci do Maďarska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tureckí futbalisti #ruskí futbalisti #Szymon Marciniak