Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Strelil 276 gólov, dnes nevie kopnúť do lopty. Mal som skončiť skôr, ľutuje

Patrí medzi legendy holandského futbalu. Elegantný útočník sa hrdí titulom majstra Európy z roku 1988 a tromi Zlatými loptami pre najlepšieho hráča starého kontinentu (1988, 1989, 1992). Strelil 276 gólov.

10.11.2020 06:49
Marco van Basten Foto:
Marco van Basten v roku 2019.
debata (2)

Marco van Basten pre BBC Radio 5 uviedol, že mal ísť do hráčskeho dôchodku skôr. Má pocit, že jeho kariéra nestála za bolesť, ktorú prežil kvôli svojmu zraneniu.

Dnes 56-ročná ikona zavesila kopačky na klinec už v tridsiatke pre pretrvávajúce problémy s členkom.

Najlepší futbalisti svojich dekád Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
1920 - 1930: Španiel Ricardo Zamora.

"Keby som sa mal rozhodnúť s dnešnými znalosťami, nestálo by to za to. Mal som veľké bolesti, členok mi spôsoboval problémy, ktoré ovplyvňovali moje každodenné fungovanie. Vtedy bol však futbal celý môj život.

Teraz som starší a rozumnejší, vyskúšal som si aj nefutbalový život. Stále sa dá žiť dobre, okrem futbalu existuje aj niečo iné. Dnes by som sa rozhodol inak, keby som mal na výber," doplnil Van Basten, v rokoch 2004 – 2008 tréner reprezentantov rodnej krajiny.

Rodák z Utrechtu zažil najúspešnejšie obdobie v drese AC Miláno na prelome 80. a 90. rokov (dva Poháre európskych majstrov a triumf v Lige majstrov), kam prišiel po zisku Pohára UEFA s Ajaxom Amsterdam. Na San Sire hviezdil po boku krajanov Ruuda Gullita a Franka Rijkaarda.

Vo finále ME 1988 strelil svoj najslávnejší gól exportným volejom proti Sovietom:

Počas kariéry vynechal pre zranenie členka celé dve sezóny. Skončil v roku 1995. „Ako futbalista som zomrel,“ vrátil sa k ťažkému obdobiu.

„Dnes nedokážem hrať futbal. Je to veľmi náročné, môj členok je zafixovaný, nedokážem vystreliť, v podstate s nohou nemôžem urobiť nič. V mojom živote nebol deň, keď som sa nedotkol lopty a zrazu sa všetko skončilo. Bolo to veľmi ťažké, bolestivé,“ priznáva.

Mal česť hrať so svojím idolom Johanom Cruyffom, s ktorým ho porovnávali.

„Cruyff bol jeden z najlepších, môj hrdina a vzor. Bol hviezdou v rovnakom čase ako George Best, bolo úžasné ho sledovať. Neskôr som ho spoznal, stal sa mojím trénerom, mentorom, spoluhráčom i súperom. Bolo jednoduchšie hrať proti nemu ako k nemu prehovoriť,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Marco van Basten #holandskí futbalisti