Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Som syn Argentíny a hrdina ako Che Guevara, vravel Maradona

Jeho idolom bol legendárny revolucionár Che Guevara, netajil sa obdivom i priateľstvom k Fidelovi Castrovi, vyrastal v chudobe a stal sa boháčom. Mal problémy s alkoholom i drogami, na ihrisku bol nezastaviteľný, ale trpel aj nadváhou a chorobami.

30.10.2020 17:37
Maradona Foto: ,
Diego Maradona.
debata

Argentínu ako kapitán doviedol k titulu majstra sveta v Mexiku 1986. Žiaril v Neapole, ktorý s ním získal dva tituly a podozrievali ho z kontaktov s neapolskou mafiou…

Génius a hriešnik

Diego Armando Maradona. Zlaté i neposlušné dieťa najpopulárnejšieho športu planéty. Jeho život bol výnimočný i rozporuplný, jeho reakcie excentrické i konfliktné. Bol bojovník i podvodník. Geniálny futbalista a veľký hriešnik. Dnes sa dožil šesťdesiatky.

Keď pred desiatimi rokmi oslavoval päťdesiatku, poskytol exkluzívny rozhovor Pravde. Bolo to len zopár týždňov po svetovom šampionáte v Afrike, kde prvý i posledný raz viedol argentínsky národný tím ako tréner.

Fotospomienka na 22. jún 1986. Diego Maradona... Foto: SITA/AP
Diego Maradona Fotospomienka na 22. jún 1986. Diego Maradona prekonáva "Božou rukou" brankára Anglicka Petera Shiltona.

Po štyroch víťazstvách narazil jeho výber vo štvrťfinále na Nemecko a podľahol zahanbujúco 0:4. Bol z toho zdrvený a tomuto momentu sa nevyhol ani v našom rozhovore.

„Keď robíte futbal poctivo, na tisíc percent, dávate mu všetko, taká vec vás nemôže len tak prebolieť. Tú dýku mám stále zabodnutú v srdci, hoci sa usilujem nemyslieť na to,“ tvrdil. Maradona veril, že ho stále čaká aj žiarivá trénerská kariéra. Po neúspešných MS v Afrike opakoval, že sa na reprezentačnú lavičku ešte určite vráti.

„Vôbec o tom nepochybujem. Som syn Argentíny a veľký bojovník, akým bol môj veľký vzor, náš národný hrdina Che Guevara. Aj jeho zradili, a mňa tiež. Rozdiel je medzi nami v tom, že on bojoval za svoju pravdu a dobro ľudí s puškou v ruke a ja futbalom. Ale naše osudy sa na seba v mnohom ponášajú,“ vysvetľoval.

Božia ruka a geniálny gól

Najhviezdnejšie obdobie v bohatej kariére zažil na svetovom šampionáte v Mexiku 1986, kde Argentína pod jeho vedením oslavovala titul.

Vo štvrťfinále s Anglickom ukázal v priebehu niekoľkých minút dve tváre. V 52. minúte lopta plachtila do šestnástky Angličanov, siahal na ňu brankár Shilton, od zeme sa odlepil aj Maradona. Angličan nebol pri lopte skôr. Kým stihol zareagovať, zasiahla ju Maradonova ľavá ruka.

Tuniský rozhodca Ali Bennaceur ukázal bez zaváhania do stredu ihriska. Argentína viedla 1:0. „Gól bol regulárny. Bola to Božia ruka,“ vyhlásil Maradona tesne po zápase.

Dve minúty po neregulárnom góle prevzal loptu na vlastnej polovici, prekľučkoval sa neuveriteľným sólom cez štyroch anglických hráčov, nakoniec obišiel aj Shiltona a do prázdnej bránky strelil druhý gól. Možno najkrajší, ktorý padol v histórii svetových šampionátov. Bolo tragédiou fenomenálneho futbalistu, že o prvom sa potom vravelo viac…

Tvrdil, že v živote mal dve veľké lásky: Bocu Juniors a rodinu. Jeho absolútnu dôveru požíval brat Lalo, bol dlho aj jeho manažérom i osobným tajomníkom.

„Je dobrák, ktorý by sa najradšej rozdal na všetky strany. Výborný brat, syn i otec. Mama je pre neho všetkým, tá je jeho Boh. Stačí, aby mama na neho prísnejšie pozrela a Diego jej leží pri nohách. Hladká a bozkáva jej ruky,“ vravel Lalo v našom rozhovore o slávnom bratovi pred niekoľkými rokmi.

Pre moju mamu som bol najlepší

Diego bol zavše veľkohubý a sebavedomý, zavše prejavoval pokoru chlapca z chudobnej štvrte Villa Fiorita, kde vyrastal. „Som len malý človek v porovnaní s ozajstnými hrdinami, akým bol náš legendárny revolucionár Che Guevara alebo môj priateľ Fidel Castro. Vedľa nich som obyčajný, bezvýznamný človek,“ vyhlásil pre Pravdu.

Najlepší futbalisti svojich dekád Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
1920 - 1930: Španiel Ricardo Zamora.

Na otázku, čo by si želal do ďalších rokov, vravel: „Som skromný chlapec. Chcem zdravie pre seba a svojich najbližších. Ale klamal by som, keby som nepovedal aj inú vec: bol by som najšťastnejším človekom na svete, keby som získal titul majstra sveta s Argentínou aj ako tréner.“

Keď zaznela otázka, či ho ešte niečo baví okrem futbalu, ožil. „Mojím životom je futbal a ešte raz futbal. Chcem vás poprosiť, napíšte to radšej stokrát, aby to bolo úplne jasné,“ vravel so smiechom.

Celý svet sa roky sporí o tom, kto bol lepší futbalista: Pelé či Maradona? Futbalové ikony oslavujú narodeniny týždeň po sebe. Pelé mal minulý piatok osemdesiat, Maradona teraz o dvadsať menej.

„Tento problém nebude mať tuším nikdy ani konca, ani kraja. Raz som najlepší ja, potom Pelé, potom znova Pelé a vzápätí zasa ja. Chcete vedieť pravdu?“ opýtal sa odrazu Maradona. Samozrejme, znela odpoveď.

„Pravda je takáto: pre Pelého mamu bol najlepší Pelé. A pre moju mamu zasa ja…“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Diego Maradona